O Zuckerberg για το μέλλον του ίντερνετ και την ελευθερία του λόγου

Article featured image
Article featured image

Τις απόψεις του για το μέλλον της μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και της ελευθερίας του λόγου εξέθεσε σε δημόσια ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το Facebook στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, ο Μάρκ Ζούκενμπέργκ.



Ο ιδρυτής του δημοφιλέστερου διαδικτυακού μέσου δηλώνει πως στο προσεχές μέλλον το ίντερνετ θα κατακλυστεί από ακόμα περισσότερους χρήστες, θα υπάρξει «έκρηξη» στις εναλλακτικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το μέλλον των υπολογιστών θα έχει κυρίως να κάνει με εικονική πραγματικότητα.  

«Στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια, ας φανταστούμε ότι θα υπάρξει μια νέα πλατφόρμα, η οποία είναι ακόμη πιο φυσικά και αβίαστα ενσωματωμένη στη ζωή μας από τα smartphones» είπε για να προσθέσει πως «στο μέλλον θα υπάρξει κάτι το οποίο θα μπορούμε να το φοράμε και θα μοιάζει με κανονικά γυαλιά, που θα μας επιτρέπει όντας συνδεδεμένο να επικοινωνούμε με όλο τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να κοιτάμε σε μια οθόνη με το κεφάλι σκυμμένο προς τα κάτω».  

Σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, ερωτηθείς γιατί έσπευσε να δηλώσει τη συμπαράστασή του στα θύματα του Charlie Hebdo αλλά δεν το έχει κάνει ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως στο Ιράκ ή στην Παλαιστίνη, ο ιδρυτής του Facebook απάντησε ότι δεν είδε το συγκεκριμένο συμβάν ως μια απλή πράξη τρομοκρατίας αλλά ως μια επίθεση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.  

Τέλος ο Zuckerberg έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφασή του να λογοκρίνει περιεχόμενο, ιδίως σε χώρες όπου ισχύει καθεστώς λογοκρισίας, λέγοντας ότι αν και κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα, το να πάει κόντρα στους νόμους μιας χώρας με καταπιεστικό καθεστώς «θα σημάνει και τη διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας του Facebook».  

«Το να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους μιας χώρας δεν είναι μέρος ενός επιχειρηματικού πλάνου, αλλά με αυτό τον τρόπο κρατάμε ζωντανό ένα μέσο ώστε οι άνθρωποι εκεί, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκφράζονται κατά το μέγιστο επιτρεπτό. Είναι μια περίεργη εξίσωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ