Το «Who is Who» των ελληνικών εκλογών [τα βιογραφικά… αλλιώς]

Article featured image
Article featured image

Από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα έως το Σταύρο Θεοδωράκη και το Δημήτρη Κουτσουμπά, οι επικεφαλείς των ψηφοδελτίων των ελληνικών κομμάτων στις εκλογές έχουν να επιδείξουν σπουδαία καριέρα στα κομματικά δρώμενα.

 

Ρίξαμε μια ματιά στα βιογραφικά τους και τα «πειράξαμε»… λίγο πριν σας τα παρουσιάσουμε.

Αυτά λοιπόν είναι τα βιογραφικά των υποψηφίων στις ελληνικές εκλογές… όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι.



Σκίτσα: Νικόλας Στεφαδούρος

 

Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Κ. Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 1951, είναι δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα αλλά απορρίπτει μετά βδελυγμίας ότι η συγγραφέας είχε γράψει το «Τρελαντώνης» σε μία προφητική έξαρση για τον αγέννητο τότε Αντώνη Σαμαρά. Σπούδασε στο Harvard παράλληλα με τη δουλειά του ως πιτσαδόρος. Εκεί (όχι στην πιτσαρία, στο Πανεπιστήμιο) γνώρισε τον μετέπειτα πολιτικό του αντίπαλο Γιωργάκη Παπανδρέου ο οποίος όμως δεν καταλάβαινε πολλά για πολιτική (γεγονός που δεν άλλαξε αργότερα).

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πέφτει με τα μούτρα στο ψητό και από το 1977 εκλέγεται βουλευτής ανελλιπώς μέχρι το 1989 όταν διορίστηκε Υπουργός της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο γουρλής Μητσοτάκης δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον Αντώνη ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών και μέγας Μακεδονομάχος (ήταν η εποχή της κόντρας με τα Σκόπια) είδε τις μετοχές του να εκτοξεύονται τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεχόταν τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη. Γι’ αυτό σκέφτηκε ότι μόνος του θα τα πήγαινε καλύτερα και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη. Η Άνοιξη κράτησε λίγο αφού μετά τις πρώτες εκλογές δεν μπορούσε να χτυπήσει έδρα ούτε σε μαθητικές εκλογές. Αφού είδε κι απόειδε επέστρεψε σεμνά και ταπεινά στην αγκαλιά της Ν.Δ. το 2004 και μέσα σε μία πενταετία (την πενταετία που τα έκανε μαντάρα ο Καραμανλής) έγινε Πρόεδρος του κόμματος. Εκείνη την περίοδο τα έκανε μαντάρα σαν Πρωθυπουργός και ο πρώην συμμαθητής του οπότε βρέθηκε Πρωθυπουργός. Μπορεί να μην κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία του αλλά ο ελληνικός λαός θα τον θυμάται για πάντα για τη μόλυνση στο μάτι που έπαθε μόλις εκλέχθηκε και τη δήλωση «Όχι άλλο μνημόνιο» (την  οποία επαναλάμβανε και διέψευδε σε τακτά χρονικά διαστήματα).



 

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και πήγε σχολείο στους Αμπελόκηπους ενώ σπούδασε στο Μετσόβιο Πολιτικός Μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία. Πήγε και Αγγλικά… απ’ έξω από το φροντιστήριο 2-3 φορές γεγονός που αποτυπώνεται στην προφορά του που θυμίζει καμάκι στην Πλάκα τη δεκαετία του ’80.

 

 Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα ως αρχικαταληψίας το ’91, πέρασε από την ΚΝΕ και έφθασε να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα 42 του είναι έτοιμος να παρκάρει τη μηχανή του στο Μέγαρο Μαξίμου και να εμφανίσει την Περιστέρα ως πρώτη κυρία αλλά με σύμφωνο συμβίωσης και όχι με παπά και με κουμπάρο. Όλα αυτά προκαλούν απανωτά εγκεφαλικά στην Εκκλησία αλλά ο Αλέξης αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη στροφή πριν ξεκινήσουν οι παπάδες να αυτοπυρπολούνται στο Σύνταγμα. Πήγε σε Αγιασμούς και φίλησε το σταυρό, πήγε στο Άγιο Όρος και τα Φώτα πήγε στο Πειραιά και απελευθέρωσε ένα περιστέρι. Το γεγονός ότι βάζελος πήγε στον Πειραιά για να απελευθερώσει περιστέρι από κάποιους παρερμηνεύτηκε ως άμεση παρέμβασή του στα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο συμβολίζοντας την απελευθέρωσή του από τον Ολυμπιακό. Γεγονός που αρνήθηκε να σχολιάσει το γραφείο τύπου του κόμματος.

Επειδή ο Αλέξης είναι νέος στην πολιτική και δεν έχει σκελετούς στη ντουλάπα του (κάτι σκοριασμένα αμπέχονα μόνο) έχουν κυκλοφορήσει γι’ αυτόν περισσότερα σενάρια απ’ ότι για την προσσελήνωση του Apollo 11. Ενδεικτικά, ο πατέρας του ήταν συγγενής του Πατακού και έπαιρνε όλα τα δημόσια έργα της Χούντας. Ότι έχει σχέσεις με τη Μοσάντ. Ότι ο Αλαβάνος είχε σχέσεις με τον Πατέρα του και τη Χούντα και γι’ αυτό τον πρότεινε για πρόεδρο του Σύριζα και άλλα ωραία τα οποία θα «αποκαλυφθούν» στη συνέχεια.



 

Σταύρος Θεοδωράκης

Σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το Ποτάμι του τέως δημοσιογράφου και νυν πολιτικού Σταύρου Θεοδωράκη εμφανίζεται να κερδίζει την τρίτη θέση στις επερχόμενες εκλογές. Πριν συμβεί αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης κατείχε δύο σπάνια ρεκόρ. Ήταν ο άνθρωπος που κουβαλούσε back-pack για περισσότερα από 10 χρόνια ανελλιπώς χωρίς να είναι μαθητής. Το δεύτερο ήταν αυτό του δημοσιογράφου που κατάφερε να παρουσιάζει την εκπομπή με τις μεγαλύτερες άβολες σιωπές από την ανακάλυψη της τηλεόρασης χωρίς να έχει προκύψει τεχνικό πρόβλημα είναι να εμπίπτει στην κατηγορία του βωβού κινηματογράφου.

 

Ο «Σταύρος» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ποταμιού (χωρίς Θεοδωράκης, μόνο Σταύρος, σαν τη Μαντόνα και την Πάολα) δεν είναι πολιτικός με την κλασική έννοια του όρου. Για την ακρίβεια δεν είναι πολιτικός με καμία έννοια του όρου. Είναι δημοσιογράφος που έκανε καριέρα σε διάφορα ΜΜΕ και καταξιώθηκε μέσα από την επιτυχημένη εκπομπή «Πρωταγωνιστές» η οποία ομολογουμένως μας λείπει και μακάρι να αποτύχει στις εκλογές για να επιστρέψει στο γυαλί (απολογούμαι, προσωπικό ξέσπασμα γιατί βαρέθηκα να βλέπω τους Πρωταγωνιστές σε επανάληψη).



 

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957 ανήκει στη δεύτερη γενιά του ΠΑΣΟΚ αφού μπήκε στην πολιτική μόλις το 1993. Το βιογραφικό του ξεχωρίζει από τους ανθυποψηφίους του αφού είναι από τους λίγους που έχουν να επιδείξουν εργασιακή πείρα! Υπήρξε καθηγητής Πανεπιστημίου και Δικηγόρος αλλά μετά έμπλεξε με κακές παρέες και άρχισε να αλλάζει τα υπουργεία σαν τα πουκάμισα, πάντα όμως σε πρωτοκλασάτα υπουργεία.

 

Το 2007 διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά έχασε από τον ΓΑΠ ο οποίος λίγο πριν είχε καταφέρει να χάσει τις εκλογές από τον Κωστάκη Καραμανλή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε ρεβάνς το 2012 και ανέλαβε ότι είχε απομείνει από το ΠΑΣΟΚ το οποίος όπως αποδείχθηκε στις εκλογές δεν ήταν και πολύ. Για την ακρίβεια ήταν μόλις 12%, ποσοστό πιο χαμηλότερο από το 1974 στις πρώτες εκλογές που συμμετείχε! Σε αυτό συνέβαλαν τα όσα είχαν προηγηθεί αλλά και η δημοτικότητα του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή γυμνασιάρχη, δεσμοφύλακα ή μπόγια. Η τελευταία φορά που υπάρχει καταγεγραμμένο χαμόγελο του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν σε σχολική φωτογραφία όταν παρέλαβε το 50ο του αριστείο. Συμμετείχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος με μεγάλη επιτυχία αφού τα ποσοστά του κόμματος έπεσαν στο μισό.



 

Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Στα 16 του εντάχθηκε σε ακροδεξιά οργάνωση και στα 17 του συλλαμβάνεται για πρώτη φορά για επεισόδια έξω από τη βρετανική πρεσβεία. Στα 19 του πλακώνει μερικούς δημοσιογράφους και συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Στα 21 του συλλαμβάνεται για τρίτη φορά για συμμετοχή σε ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση. Μετά την αποφυλάκιση αποφάσισε να ασχοληθεί με τις εκδόσεις (περιοδικό Χρυσή Αυγή) και την πολιτική (νεολαία ΕΠΕΝ). Αργότερα θα δημιουργήσει τη Χρυσή Αυγή η οποία συγκέντρωνε ποσοστά χαμηλότερα του 0.1% μέχρι το 2010 όταν κέρδισε μία έδρα στις δημοτικές εκλογές και από τότε έβαλε πλώρη για τη βουλή. Κατάφερε να κάτσει σε έδρανο στις εκλογές του 2012 μαζί με 20 πρωτοπαλίκαρά του. Εκεί δεν έμεινε για πολύ αφού κάποιες δολοφονίες και ξυλοδαρμοί τον επανέφεραν στο γνώριμο περιβάλλον των φυλακών.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Ζαρούλια η οποία γλίτωσε τη φυλακή και αρκέστηκε στον κατ’ οίκον περιορισμό και πατέρας της (ή του, κανείς δεν ξέρει μετά βεβαιότητας) Ουρανίας Μιχαλολιάκου.



 

Δημήτρης Κουτσουμπάς (ΑΚΑ αυτός που διαδέχθηκε την Παπαρήγα)

Ο Δημήτρης Κουτσουμπάς είναι ο πιο άγνωστος αρχηγός πολιτικού κόμματος  από αυτά που θα κερδίσουν έδρα στη νέα βουλή. Είναι πιο άγνωστος από τον Άγνωστο Στρατιώτη και μερικές φορές και πιο ήσυχος. Στο βιογραφικό του έχει να επιδείξει μία λαμπρή καριέρα σε κομματικές του θέσεις σε διάφορα χωριά και επαρχίες. Όταν διασπάστηκε το κόμμα το 1991 τον έφεραν στην Αθήνα γιατί δεν είχαν μείνει πολλοί στον Περισσό και το κτήριο έμοιαζε εγκαταλελειμμένο. Αργότερα αναλαμβάνει το κομματικό ραδιόφωνο και τον Ριζοσπάστη τον οποίο αφήνει για κάποια άλλα κομματικά πόστα. Από πέρσι ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία του ΚΚΕ αντικαθιστώντας την Αλέκα Παπαρήγα αλλά επειδή ο ίδιος δεν είναι βουλευτής ακόμη δεν τον έχουμε δει στο προσκήνιο παρά μόνο ως guest star σε κομματικές εκδηλώσεις και σε κάποιες συνεντεύξεις.



 

Πάνος Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος γεννήθηκε το 1967 και από τα 28 του μπήκε στον πολιτικό στίβο και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από τη γαλαρία της βουλής εξελίχθηκε σε πρωτοκλασάτο στέλεχος και Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυβέρνησης Καραμανλή. Έχει να επιδείξει πλούσιο επιχειρηματικό και συγγραφικό έργο. Στα επιχειρηματικά διακρίθηκε για το κλείσιμο της Ελληνικής Εταιρείας Ηλεκτρικών Συσκευών (αυτή που έβγαζε τα Ιζόλα και τα Εσκιμό) για την οποία ζητήθηκε από τον Εισαγγελέα η Άρση της Βουλευτικής του Ασυλίας. Στα συγγραφικά ξεχωρίζει η έκδοση του βιβλίου του «Τρομοκρατία, θεωρία και πράξη» στο οποίο λίγους μήνες πριν εξαρθρωθεί η 17 Νοέμβρη κατέγραφε ότι πίσω από την οργάνωση βρίσκονταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Παρά τις σπουδαίες αυτές επιτυχίες όταν τα τσούγκρισε με τον Σαμαρά για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο προχώρησε στη δημιουργία δικού του κόμματος, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τους οποίους στις προηγούμενες εκλογές έπιασε το 10%! Πιθανότατα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύουν τις διακηρύξεις του κ. Καμμένου ότι μας ψεκάζουν ή ακόμη πιο πιθανόν να είναι οι ίδιοι ψεκασμένοι.



 

Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο κύριος εκπρόσωπος αυτού που λέμε «πολιτικό τζάκι». Με παππού και πατέρα Πρωθυπουργό η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Δυστυχώς, εξίσου προδιαγεγραμμένη ήταν και η μοίρα της Ελλάδας αφού ο ΓΑΠ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Μαργαρίτας δεν έγινε ποτέ Ανδρέας ή Γεώργιος. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1981 και συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια.

 

Μετά την ήττα του Κώστα Σημίτη στις εκλογές του 2004 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς ανθυποψήφιο και στη συνέχεια Πρωθυπουργός το 2007. Κατά τη διακυβέρνησή του επικεντρώθηκε στο να βρει τα λεφτά… που υπήρχαν και στις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ως αποκορύφωμα αυτής της πορείας μπορεί να θεωρηθεί η πρότασή του για δημοψήφισμα η οποία οδήγησε στην πρόσκλησή τους στις Κάννες όχι για να δει το φεστιβάλ αλλά για να παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής όπου η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συγκρατήθηκαν από τους ψυχραιμότερους για να μην τον στείλουν στο νοσοκομείο.

Η δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημά του με το οποίο σηματοδοτεί την επάνοδό του στην πολιτική. Όλο αυτό το διάστημα ήταν μεν Βουλευτής αλλά στα έδρανα εμφανίστηκε λιγότερο κι από βουλευτή της Χρυσής Αυγής μετά την προφυλάκιση. Ο λόγος ήταν ότι γυρνούσε τα πανεπιστήμια του πλανήτη και τα φόρουμ ως ομιλητής. Πληροφορίες ότι το θέμα των παρουσιάσεών του ήταν «Πώς να καταστρέψεις μια χώρα σε τρία χρόνια» ελέγχονται ως ανακριβείς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ