Der Spiegel: Ο Τσίπρας δεν είναι τρελός

Article featured image
Article featured image

Ο Τσίπρας δεν είναι ένας τρελός που θέλει να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Υπάρχει λόγος να υποφέρουν οι Έλληνες;» ο Γερμανός γνωστός δημοσιογράφος και γιος του ιδρυτή του Der Spiegel Γιάγκομπ Άουγκσταϊν.



 «Θέλει να αυξήσει τους φόρους, να εισαγάγει κατώτατο μισθό, να δώσει κουπόνια φαγητού στους φτωχούς και να παράσχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη. Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή» υπογραμμίζει ο Άουγκσταϊν.

Στο άρθρο του ασκεί σκληρή κριτική επίσης στην Άνγκελα Μέρκελ κατηγορώντας την πως οδηγεί την Ευρώπη στη καταστροφή καθώς δεν έχει όραμα. «Γιατί αφήνουν τους Έλληνες να υποφέρουν; Ως τιμωρία για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Για να φοβηθούν άλλες χώρες με μεγάλα χρέη; Για να μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να λέει στους ψηφοφόρους της ότι δεν υπάρχουν γερμανικά χρήματα για τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους;» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γερμανός αρθρογράφος.

Ο Άουγκσταϊν συνεχίζει αναφέροντας πως η Γερμανία θέλει να διατηρήσει τη νομισματική ένωση για να επωφελούνται οι εξαγωγές της. Δεν προχωρά όμως στη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού νομίσματος που είναι η πραγματική πολιτική ένωση.

Από την κριτική του δεν ξεφεύγουν άλλοι πολιτικοί και media που ξαφνιάστηκαν από την απόφαση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. «Ποιος κυβερνά σε μια δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο; Απλό το ερώτημα, θα έλεγε κανείς. Γιατί αυτό που διαφοροποιεί τη δημοκρατία από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Η Δύση είναι περήφανη γι΄ αυτό. Εκτός κι αν υπάρχει απειλή ο λαός να ψηφίσει αριστερό κόμμα. Τότε το δημόσιο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης Tagesthemen εξοργίζεται με τη δημοκρατία των Ελλήνων» αναφέρει.

«Προφανώς πρέπει να έχεις χρήματα για τη δημοκρατία. Και οι Έλληνες είναι χρεοκοπημένοι. Θα έπρεπε λοιπόν να αφήσουν τις εκλογές. Μα τι θράσος!», γράφει ο Γ. Άουγκσταϊν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ