Ο καρκίνος συχνά είναι... απλώς «ατυχία»

Ο καρκίνος στην εποχή μας «θερίζει»: δύσκολα θα βρεις ένα σπίτι ή μια οικογένεια που να μην έχει χάσει τουλάχιστον έναν άνθρωπο από την επάρατη νόσο. Δεν είναι επομένως, περίεργο, που παντού γύρω μας υπάρχουν πλέον ειδήμονες που θα σου πουν τι προκαλεί καρκίνο και από τι πρέπει να προσέχουμε.

Ο καθένας θα σου πει το κοντό και το μακρύ του γιατί δεν πρέπει το ένα, και το άλλο, και το άλλο, και είναι τελικά για να διερωτάσαι εάν η μόνη λύση που μας έχει απομείνει για να γλυτώσουμε είναι να εγκαταλείψουμε κακήν κακώς την πόλη και να «τη δούμε» φύση, χορτοφαγία, gluten free και όλα τα σχετικά.

Εκτός όμως από γενετικές αιτίες και «καρκινικό» λαιφστάιλ, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται τώρα να προσθέσει την «ατυχία» όχι μόνο ως σημαντική, αλλά τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου!

 Συγκεκριμένα, η έρευνα αποδίδει συχνά τον καρκίνο σε τυχαίες μεταλλάξεις που συμβαίνουν στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και βασίζεται σε ένα στατιστικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου.

Ο καρκίνος στους ενήλικες σε ποσοστό περίπου 2/3 μπορεί να εξηγηθεί από τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους όγκους να αναπτυχθούν και μόλις στο 1/3 είναι το αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή του δυσμενούς περιβάλλοντος, δηλώνει ένας από τους συντάκτες της έρευνας ο Μπέρτ Βογκελστέιν καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Για αυτή τη μελέτη οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη φυσική διαδικασία της ανανέωσης των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αντικαταστήσει τα κύτταρα όταν «πεθάνουν».

Οι ερευνητές έχουν από καιρό κατανοήσει ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να προκύψει όταν τα βλαστικά κύτταρα κάνουν μικρά λάθη στις μεταλλάξεις τους.

Αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να μετρήσει το ποσοστό των καρκίνων που προκαλούνται από αυτή τη διαδικασία, σε σύγκριση με αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες ή στο δυσμενές περιβάλλον. «Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, θα είναι πολύ χρήσιμη στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά δύσκολα θα είναι αποτελεσματική για άλλους τους τύπους» δήλωσε ο Κριστιάν Τομασέτι, επίκουρος καθηγητής ογκολογίας στο Johns Hopkins.

Πάντως, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τον καρκίνο του μαστού που είναι ο πιο διαδεδομένος στις γυναίκες ή τον καρκίνο του προστάτη, που είναι ο δεύτερος συχνότερος τύπος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ