Θα σας περιγράψω μία εικόνα. Ας πούμε ότι είναι Δευτέρα πρωί, το μωρό δεν σας άφησε όλο το βράδυ να κοιμηθείτε, στο γραφείο σας περιμένει πολλή δουλειά και μόλις χύθηκε ο ζεστός καφές σας, πάνω στο πουκάμισό σας. Τι κάνετε; Κατά πάσα πιθανότητα θα βάλετε τις φωνές ή θα αρχίσετε να χτυπάτε τα χέρια σας στο γραφείο. Αυτή η εικόνα, είναι η απόδειξη ότι όταν είναι κανείς αγχωμένος και υπό πίεση, μπορεί να αντιδρά λανθασμένα.
Ξεσπάτε σε όποιον βρίσκεται δίπλα σας
Μπορεί να είναι καλό να μην κρατάτε τίποτα μέσα σας και να εκφράζεστε αλλά σύμφωνα με έρευνες το άγχος είναι μεταδοτικό, οπότε εάν ξεσπάσετε σε έναν κοντινό σας άνθρωπο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε έναν φαύλο κύκλο όπου το στρες και η κακή διάθεση θα γίνει αγώνας πινγκ πονγκ ανάμεσά σας.
Παίρνετε αποφάσεις χωρίς να το καλοσκεφτείτε
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι συνιστούν οι μεγάλες αποφάσεις της ζωής να λαμβάνονται σε στιγμές ηρεμίας και ποτέ υπό πίεση. Σε αυτό συμφωνούν και ερευνητές από το Χάρβαρντ, που βρήκαν ότι φοιτητές με υψηλά επίπεδα άγχους έπαιρναν χειρότερες μακροχρόνιες αποφάσεις, επειδή το μυαλό τους ήταν πολύ απασχολημένο. Με άλλα λόγια, περιμένετε να πάτε σπίτι σας και να ξαπλώσετε στον καναπές σας πριν αποφασίσετε να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας.
Δεν κοιμάστε αρκετά
Το άγχος είναι πιθανό να επηρεάσει το πρόγραμμα του ύπνου σας και το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να υποκύψετε σε αυτό. Βλέποντας επεισόδια από σειρές για ώρες, μπορεί να σας φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή σας από όσα σας αγχώνουν αλλά σύμφωνα με έρευνες, το φως από την οθόνη του υπολογιστή σας ή την τηλεόραση μπορεί να σας προκαλέσει αϋπνία. Προτιμήστε λίγο ζεστό γάλα, χαμομήλι ή ένα ζεστό μπανάκι.
Αναβάλλετε τις υποχρεώσεις σας
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Όταν οι υποχρεώσεις αρχίσουν να συσσωρεύονται, καταλήγουμε να μην κάνουμε τίποτα. Η αναβολή, όμως, είναι μία συνήθεια που αυξάνει ακόμα περισσότερο το άγχος παρόλο που προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Αντί να αναβάλλετε συνέχεια να κάνετε κάτι που σας δημιουργεί άγχος, προσπαθήστε να το «σπάσετε» σε μικρότερα κομμάτια και να ασχοληθείτε σταδιακά με αυτό, κάνοντας διαλείμματα κάθε 90 λεπτά.
Αναλύετε και την παραμικρή λεπτομέρεια
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2013, εκείνοι που αναλύουν κάθε δυσάρεστη σκέψη και συναίσθημα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Η έρευνα, επιπλέον, τονίζει ότι ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα αρνητικά γεγονότα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον ίδιο το γεγονός. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να να ψάχνει και την παραμικρή λεπτομέρεια, δοκιμάστε να χαλαρώσετε και να αφήσετε τις σκέψεις σας να «ταξιδέψουν» μακριά.