Όλοι οι γαλανομάτηδες είναι απόγονοι ενός ανθρώπου

Article featured image
Article featured image

Όλοι οι άνθρωποι που έχουν γαλάζια μάτια στον πλανήτη είναι απόγονοι του ίδιου ατόμου, του ανθρώπου στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό, αναφέρει μελέτη Δανών ερευνητών. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο πρώτος γαλανομάτης άνθρωπος έζησε πριν 6 με 20 χιλιάδες χρόνια.Σήμερα, σε πολλές κοινωνίες, οι άνθρωποι με γαλάζια μάτια θεωρείται ότι κατέχουν μία ιδιαίτερη γοητεία. Πού, όμως, εντοπίζονται οι ρίζες της μετάλλαξης που επέτρεψε την εμφάνιση ματιών που καθρεφτίζουν το χρώμα του ουρανού;

Αυτήν την ερώτηση βάλθηκαν να απαντήσουν Δανοί ερευνητές, οι οποίοι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν, κάπου ανάμεσα σε 6 και 10 χιλιάδες χρόνια πριν, μία μετάλλαξη αραίωσε τις καφέ χρωστικές του ματιού, με αποτέλεσμα τον πρώτο γαλανομάτη άνθρωπο. Και μπορεί να μην ξέρουμε αν τον πήραν με καλό μάτι οι αρχαίοι του σύντροφοι, αλλά οι Δανοί ερευνητές μάς λένε ότι όλοι οι σημερινοί γαλανομάτηδες είναι απόγονοί του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Human Genetics, οι σημερινοί γαλανομάτηδες, σε αντίθεση με όσους έχουν καστανά ή πράσινα μάτια, παρουσιάζουν πολύ μικρή ποικιλότητα στην ποσότητα μελανίνης στην ίριδα. Με άλλα λόγια, οι γαλανομάτηδες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ως προς τη μελανίνη.

Το παραπάνω, κατά τους ειδικούς, είναι ένδειξη ότι το γαλάζιο χρώμα έχει διαφορετική γενετική προέλευση από τα υπόλοιπα. 

Προς ενίσχυση του παραπάνω ισχυρισμού, ο Χανς Άιντμπεργ, ο πρώτος ειδικός που συσχέτισε το γονίδιο OCA2 με το χρώμα των ματιών, το 1996, παρουσιάζει στη νέα μελέτη, γενετικές αναλύσεις δεκάδων γαλανομάτηδων από τη Δανία, την Τουρκία και την Ιορδανία. Όλοι τους βρέθηκαν να φέρουν την ίδια μετάλλαξη σε «γειτονικό» γονίδιο του OCA2 - ένδειξη ότι έχουν κοινή γενετική προέλευση.

Σύμφωνα με μελέτη του 2014, οι αρχαιότερες ενδείξεις για γαλάζια μάτια στην Ευρώπη βρέθηκαν στον σκελετό άνδρα που έζησε στην Ισπανία, πριν από, περίπου, 7.000 χρόνια. Αυτή η χρονολόγηση βρίσκεται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία, η μετάλλαξη του OCA2 που αναφέρει, εμφανίστηκε πριν από 6 με 10 χιλιάδες χρόνια.

Θεωρείται, πάντως, σχεδόν βέβαιο ότι o Homo sapiens είχε σκούρα μάτια όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική. Όπως σημειώνει ο Χανς Άιντμπεργκ, «όλοι οι άνθρωποι στην αρχή είχαν καστανά μάτια»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ