Τα άστρα που μας δημιούργησαν [όπως καταγράφηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble]

Article featured image
Article featured image

Υπάρχουν άστρα «μητρικά» που είναι η αρχή της δημιουργίας των πάντων και αν ναι, πώς μοιάζουν;



Στο πλαίσιο των εορτασμών για την ολοκλήρωση είκοσι πέντε χρόνων λειτουργίας του «Hubble Space», (βλέπε φωτογραφία) του σπουδαίου αυτού τηλεσκοπίου, η ΝΑΣΑ δίνει στη δημοσιότητα μια νέα, πιο καθαρή εικόνα του νεφελώματος M16, γνωστού και ως «Στύλοι ή Πυλώνες της Δημιουργίας» (Pillars of Creation), που συνοψίζει τις αστρονομικές διεργασίες για τη δημιουργία των πάντων.

Το Hubble παρατήρησε για πρώτη φορά τον σχηματισμό M16 το 1995. Παράλληλα ήταν η πρώτη φορά που αστρονόμοι μπορούσαν να δουν με τόση λεπτομέρεια μια περιοχή δημιουργίας αστερισμών. Όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη εικόνα του M16, είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο, που τοποθετήθηκε σε αμερικανικά γραμματόσημα.

Φυσικά αυτό που βλέπει ο μέσος παρατηρητής είναι ένα συνονθύλευμα αερίων. Όμως οι επιστήμονες μπορούν να αναλύσουν την παραμικρή κουκίδα, χάρη στα ακόμα πιο ισχυρά μέσα που διαθέτουν από το 1995.

Η μετάφραση  της εικόνας

To M16 είναι ένα τεράστιο νεφέλωμα από αέρια και σκόνη, υλικά από τα οποία γεννιούνται όλα τα άστρα. Σε κάποια σημεία του νεφελώματος η σκόνη είναι πολύ παχιά, και το υπεριώδες φως που εκπέμπουν τα άστρα φωτίζει αυτά τα σημεία, σχηματίζοντας την εικόνα αυτών των «πύργων» από σκόνη. Οι κορυφές των πύργων είναι στραμμένες προς τα εκεί απ' όπου έρχεται η αστρική ακτινοβολία, και διαλύονται σταδιακά από το φως.

Με την πολλαπλή μεγέθυνση, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν κάποια «συμπαγή» σημεία - είναι εκεί όπου γεννιούνται οι αστερισμοί, οι οποίοι αποκαλύπτονται καθώς διαλύεται η σκόνη.

Η απόσταση του M16 από τη Γη είναι περίπου 6.500 έτη φωτός, κάτι που σημαίνει ότι από το 1995 που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, το μήκος του θα πρέπει να έχει μεγαλώσει κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ