«Καρναβάλι Λεμεσού, Μια Μαγική Ιστορία» [η πολυσχιδέστερη έρευνα που έγινε ποτέ]

Μια άνευ προηγουμένου και πολυετής έρευνα για το καρναβάλι της Λεμεσού έγινε βιβλίο, που εκδίδεται προσεχώς με χορηγίες και εισφορές, στις οποίες όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε.

 


Article featured image
Article featured image

Ποτέ ξανά δεν έχει πραγματοποιηθεί μια τόσο πολυσχιδής έρευνα για το καρναβάλι της Λεμεσού, από αυτήν που πρόσφατα ολοκλήρωσε ο ερευνητής-συγγραφέας, Λεμεσιανός και φανατικός καρναβαλιστής, Στέλιος Γεωργιάδης. Η έρευνα αυτή θα παρουσιαστεί σύντομα από τον ίδιο σε 500σέλιδο βιβλίο με τίτλο «Καρναβάλι Λεμεσού: Μια Μαγική Ιστορία».

Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, η διαδικασία για τη συγγραφή του βιβλίου διήρκεσε 13 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν πέραν των 170 συνεντεύξεων, κυρίως με άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του Καρναβαλιού. Εκτός από τις προσωπικές συνεντεύξεις, σημαντικό μέρος της μελέτης ήταν και η πολυετής έρευνα σε παλιές εφημερίδες, προσωπικά αρχεία, καθώς και σε σχετική με το θέμα βιβλιογραφία. Στην πορεία, συγκεντρώθηκε επίσης μεγάλος αριθμός από φωτογραφίες (παλιές αλλά και σύγχρονες), σκίτσα, αφίσες, έργα τέχνης και πίνακες από γνωστά μουσεία της Κύπρου και του εξωτερικού, τα οποία σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το Λεμεσιανό Καρναβάλι και εμπλουτίζουν σημαντικά το όλο περιεχόμενο της έκδοσης.

 

ΚΑΛΤ, ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΙΝΙ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ CITY ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

«Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας, αλλά κυρίως αγάπης για το Καρναβάλι και την πόλη μου Λεμεσό»Στέλιος Γεωργιάδης Ιστορικός-ερευνητής

 

Για την ιστορία

Το Λεμεσιανό Καρναβάλι έχει καταγεγραμμένη ιστορία πέραν των 120 χρόνων, ενώ τα ίχνη του χάνονται μέσα στους αιώνες.Σήμερα, το Καρναβάλι γιορτάζεται στη Λεμεσό από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, ενώ παράλληλα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις πόλεις, γεγονός που το καθιστά τη μεγαλύτερη αστική γιορτή, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.Παρόλη την πάροδο των χρόνων, το Καρναβάλι δεν έπαψε ποτέ να συγκινεί και να ενθουσιάζει τους κατοίκους της Λεμεσού, αφού συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ευχάριστο και ενθουσιώδη χαρακτήρα τους, την έφεση τους στην τέχνη, τη σάτιρα, το τραγούδι και το χορό,καθώς και την αγάπη τους για το γλέντι και τη διασκέδαση.Στη διάρκεια της ιστορίας του, το Λεμεσιανό Καρναβάλι πέρασε μέσα από διάφορα στάδια: περιόδους ύφεσης, αλλά και ακμής, ενώ η πορεία του ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την τύχη της ίδιας της πόλης, αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.Ωστόσο, παρά τη μεγάλη σημασία που κατέχει το Καρναβάλι για τη Λεμεσό, δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα κανένα βιβλίο που να καταγράφει εμπεριστατωμένα την πλούσια και πολύχρονη ιστορία του. ΄Έχοντας υπόψη αυτό, καθώς και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού αναφορικά με τις παραδόσεις της χώρας μας, προέκυψε η ιδέα για την έκδοση ενός λεπτομερούς και αναλυτικού βιβλίου που θα καταγράφει την ιστορία του Καρναβαλιού, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Από τη συνέντευξη του Γεωργιάδη με τη Ρένα Περδίκη στο εργαστήριο της στο ιστορικό κέντρο

 

Στόχος

Κύριος στόχος του βιβλίου, το οποίο θα εκδοθεί το 2015, είναι «να διαφωτίσει το ευρύ κοινό για τις ιστορικές φάσεις του Καρναβαλιού, τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πορεία του αλλά και να ψυχαγωγήσει τους αναγνώστες με τις πολυάριθμες ιστορίες που παρατίθενται από Λεμεσιανούς κάθε κοινωνικής τάξης.Πέραν αυτού, το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε επιστήμονα ή ερευνητή που επιθυμεί να ενδιατρίψει στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Εξάλλου, το Καρναβάλι έχει καταστεί πλέον αντικείμενο έρευνας σε πολλά πανεπιστήμια, ενώ αποτελεί θέμα με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, λόγω των εθνολογικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών του πτυχών».

Το βιβλίο αφού εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα, θα μπορούσε να μεταφραστεί και στην αγγλική, με σκοπό την προβολή του Λεμεσιανού Καρναβαλιού στο εξωτερικό, αλλά και στους ξένους που επισκέπτονται την Κύπρο.Ο Δήμος Λεμεσού έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία αρχειακής συλλογής με αντικείμενα για το Καρναβάλι (φωτογραφίες, κοστούμια, καπέλα κ.ά.) με σκοπό τη δημιουργία ενός Καρναβαλικού Μουσείου στην πόλη. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο, τόσο για το στήσιμο του Μουσείου, όσο και για την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση του κάθε επισκέπτη.

Το βιβλίο προγραμματίζεται να εκδοθεί σε 2.500 αντίτυπα (500 σελίδων), με σκληρό εξώφυλλο, μεγέθους περίπου Α4.

Η έκδοση του θα γίνει κατορθωτή με χορηγίες και εισφορές ατόμων και εταιρειών. Η εκστρατεία για τη συγκέντρωσης του ποσού που απαιτείται συνεχίζεται.

 

 Άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν (με την ανάλογη πάντα προβολή τους), μπορούν να επικοινωνούν με τον συγγραφέα στο [email protected] 

 

FACEBOOK PAGE 

 

Με τον Κίμωνα Χαραλαμπίδη, στο σπίτι του επί του παραλιακού δρόμου

 

 

 

Με την Τούλλα Συκοπετρίτου. Στη φώτο, μπροστά από άρμα της, κατά τη δεκαετία 1980


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ