Η Κύπρος είναι «μοντέλο» για τη Μέση Ανατολή

Αξιωματούχος του ΟΗΕ που ασχολείται με την ελευθερία στη θρησκεία πιστεύει πως η Κύπρος αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για όλη τη Μέση Ανατολή.

 


Article featured image
Article featured image

Η Κύπρος αποτελεί «μοντέλο» για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής – μια περιοχή με συγκρούσεις και βία στο όνομα της θρησκείας – αφού μια τεράστια πρόοδος σημειώθηκε στο νησί σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, είπε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Ελευθερία στη Θρησκεία Heiner Bielefeldt, ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην οποία παρευρίσκονταν Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες.

Ο  Bielefeldt βρίσκεται στην Κύπρο μετά από την ολοκλήρωση στο νησί περιφερειακού συνεδρίου με συνέδρους από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας για το πώς η διασυνοριακή επικοινωνία μπορεί να αποτρέψει τη βία στο όνομα της θρησκείας.

Η επικοινωνία, ανέφερε, μπορεί να βοηθήσει στην υπερπήδηση προκαταλήψεων και αρνητικών στερεοτύπων ενώ παράλληλα οικοδομεί εμπιστοσύνη στις κοινωνίες.

Η βία που διαπράττεται στο όνομα της θρησκείας, σημείωσε, μπορεί να αποφευχθεί με διασυνοριακή επικοινωνία.

Τόνισε επίσης το ρόλο που διαδραμάτισε η «Διαθρησκευτική Πλατφόρμα» για να δώσουν τα χέρια οι θρησκευτικοί ηγέτες του νησιού και να ξεκινήσουν ένα διάλογο που τους έφερε μαζί ώστε να έχουν κοινές αρχές.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να μεταβεί στην κατεχόμενη περιοχή σε θρησκευτικούς χώρους, και ο Μουφτής σε μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ