Γιατί Βαδίζω για το Κλίμα;

Φόβος, αγωνία, ανασφάλεια. Συναισθήματα που μοιράζονται ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως από τις διάφορες κρίσεις που αναταράσσουν την αρμονία της καθημερινότητας. 

 

Γράφει η Χάρις Αβρααμίδου, Κοινωνιολόγος, Φίλοι της Γης Κύπρου



 


Article featured image
Article featured image

Για τις μεγάλες εταιρίες και κυβερνήσεις είναι απλά ένα παιχνίδι «σκακιού» με πιόνια την ανθρωπότητα. Οι προεκτάσεις του όμως είναι καταστροφικές, αλλάζουν την πορεία της ιστορίας και την ισορροπία του οικοσυστήματος. Κάποιοι, επιλέγουν  να μένουν αμέτοχοι στα γεγονότα που συγκλονίζουν. Άλλοι, αντιδρούν και αποκτούν δύναμη ενώνοντας τις φωνές τους για Κλιματική Δικαιοσύνη.

 

Η Κλιματική Δικαιοσύνη συνδέει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι πλέον γνωστό ότι οι πρωτοφανείς φυσικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παρόλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν για το χειρότερο,  χρόνο με τον χρόνο οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών εκτείνονται και δεν γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες για σταθεροποίηση της κατάστασης. Τέτοιες προσπάθειες θα λειτουργούσαν ενάντια στα συμφέροντα των «δυνατών» της Δύσης. Η οικονομική κρίση που δεν λέει να καταλαγιάσει, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που ξεσπούν απρόσμενα, οι πόλεμοι και οι καταστροφικές κλιματικές αλλαγές, είναι όλα επιπτώσεις της συνεχούς πάλης για διεκδίκηση εξουσίας.

 


Η οικονομική κρίση που δεν λέει να καταλαγιάσει, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που ξεσπούν απρόσμενα, οι πόλεμοι και οι καταστροφικές κλιματικές αλλαγές, είναι όλα επιπτώσεις της συνεχούς πάλης για διεκδίκηση εξουσίας.


 

Οι συνέπειες όλων αυτών, και κυρίως των κλιματικών αλλαγών, εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Άτομα με χαμηλό εισόδημα, άτομα που ταιριάζουν στα ρατσιστικά πρότυπα, γυναίκες και ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στις φυσικές καταστροφές. Έχουν μικρές πιθανότητες προειδοποίησης για τον επερχόμενο κίνδυνο, ελάχιστα μέτρα ασφαλείας και σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε ασφάλειες ή άλλους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν. Έρευνες δείχνουν ότι στις Η.Π.Α οι φτωχές κοινότητες και οι κοινότητες έγχρωμων ανθρώπων πλήγονται εντονότερα και ίσως ανεπανόρθωτα από τυφώνες.      

 


 Άτομα με χαμηλό εισόδημα, άτομα που ταιριάζουν στα ρατσιστικά πρότυπα, γυναίκες και ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στις φυσικές καταστροφές


 

Παράλληλα, οι μη βιομηχανοποιημένες, αναπτυσσόμενες χώρες, που είναι λιγότερο υπεύθυνες για την κλιματική κρίση,  βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα επακόλουθά της. Η παραγωγή τροφίμων καταρρέει και οι συνθήκες διαβίωσης απεικονίζουν την εξαθλίωση. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες, απροστάτευτοι από τις εκρήξεις των φυσικών φαινομένων. Με τον τρόπο αυτό, οι κλιματικές αλλαγές συμβάλουν στην αύξηση της κοινωνικής αδικίας και στο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, δυνατών και αδύναμων.  

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ξηρασία, οι τυφώνες και οι πλημμύρες έχουν αντίκτυπο και στις ζωές των κατοίκων της Ευρώπης. Ο τομέας της γεωργίας αντιμετωπίζει συνεχώς προκλήσεις και οι περισσότεροι παραγωγοί υποφέρουν. Οι σοδειές διαλύονται μετά από μόχθο και δουλειά μηνών. Στις μεσογειακές χώρες τα κύματα καύσωνα προκαλούν επιπλέον προβλήματα υγείας. Οι εμπειρίες από όλα αυτά, η ενημέρωση και η εκπαίδευση, οδήγησαν πολλούς στο να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για την προστασία της γης και για την υποστήριξη της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας στο σπίτι, δημιουργώντας μικρούς λαχανόκηπους στην αυλή και στηρίζοντας τα εγχώρια προϊόντα μπορεί ο κάθε ένας να πολεμήσει ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.   

 

Στις 29 Νοεμβρίου, απλοί άνθρωποι από περίπου 2000 πόλεις και 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου θα κινητοποιηθούν ενωμένοι σε μια Παγκόσμια Δράση για το κλίμα, μια μέρα πριν τη μεγάλη, παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Αν και τα πρόσφατα γεγονότα στην πρωτεύουσα, απέτρεψαν τη συμμετοχή της στη διαδήλωση, οι φωνές των υπολοίπων θα ακουστούν ακόμα πιο δυνατά, στηρίζοντας τις προσπάθειες για την ευημερία όλων μας. Είναι η πορεία που μας ενώνει. Η ευκαιρία να «σταθούμε στο ύψος της ιστορικής μας ευθύνης». Όλοι θέλουμε, και έχουμε το δικαίωμα να ζούμε σε ένα ασφαλή πλανήτη.

 

Στη Λευκωσία, η πορεία ξεκινά στις 15:00 από το Κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εσύ και εγώ και όλοι μας μπορούμε να έχουμε το λόγο στην ανατροπή των ύπουλων, καταστροφικών παιχνιδιών. Δεν είμαστε πλέον πιόνια. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την Κλιματική Δικαιοσύνη, για τη γη μας και τους ανθρώπους της. 

 


Εσύ και εγώ και όλοι μας μπορούμε να έχουμε το λόγο στην ανατροπή των ύπουλων, καταστροφικών παιχνιδιών. Δεν είμαστε πλέον πιόνια.


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ