5 + 1 πράγματα που μάθαμε για το ναρκωτικό «Μπονσάι»

Σούσουρο επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα κυπριακά ΜΜΕ για το νόμιμο κανναβοειδές ναρκωτικό με την ονομασία «μπονσάι» που όπως όλα δείχνουν, μας ήρθε από την Τουρκία μέσω κατεχομένων.





Cover photo: Καπνίζοντας μπονσάι (το καις σε αλουμίνιο και το εισπνέεις)



 


Article featured image
Article featured image

Αν και συμβαίνει συχνά διάφορα μίντια να παραφουσκώνουν ένα θέμα και να μη δίνουν ίσως εκεί που πρέπει την έμφαση και την προτεραιότητά τους, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οι ανησυχίες ευσταθούν, αφού πρόκειται πράγματι για ένα ναρκωτικό επικίνδυνο.

 

1)  Σε αντίθεση με τη φυσική κάνναβη, εδώ μιλάμε για μια συνθετική και χημικά επεξεργασμένη ουσία, ιδιαίτερα εθιστική, που μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, ισχυρές παραισθήσεις, βίαιη συμπεριφορά και καρδιακά επεισόδια.

 

2)  Το «Μπονσάι» έχει υπάρξει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Τουρκία, όπου έχουν καταγραφεί μέχρι και θάνατοι που συνδέθηκαν με τη χρήση του.

 

3)  Ο τουρκοκυπριακός τύπος κάνει λόγο για πέντε θανάτους στα κατεχόμενα σε διάστημα έντεκα μηνών.

Θάνατος στην Τουρκία από overdose μπονσάι

 

4)  Ενδεικτικά αναφέρεται πως για να αγοράσει κανείς στην Τουρκία τρία γραμμάρια μαριχουάνας χρειάζεται σχεδόν τα δεκαπλάσια χρήματα από την αντίστοιχη ποσότητα σε «Μπονσάι». Συνεπώς, η άμεση και ισχυρή του επίδραση καθώς και το χαμηλό του κόστος θεωρούνται από τους χρήστες ως τα πλεονεκτήματα του συνθετικού κανναβοειδούς.

 

5)   Η ουσία ανιχνεύθηκε και σε άλλο σκεύασμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κύπρο με την ονομασία HULK

 

6)   Με βάση τον περί ναρκωτικών, φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών νόμο, στην Κύπρο η ουσία αυτή δεν είναι απαγορευμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους έχουν ενημερωθεί οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και γίνονται διαβήματα για απαγόρευση της κυκλοφορίας της.

 

Τούρκος πρώην χρήστης και σημερινός ακτιβιστής κατά της χρήσης του

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ