Έρχεται το «νάρκοτεστ»

Τρία χρόνια φυλάκιση, 3.500 ευρώ πρόστιμο και στέρηση της άδειας οδήγησης για τρία χρόνια προβλέπουν οι ποινές για το «νάρκοτεστ» που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή.

 


Article featured image
Article featured image

Αυστηρές ποινές για όσους οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αρνούνται να δώσουν σάλιο ή αίμα για τη διενέργεια νάρκοτεστ, προβλέπει νομοσχέδιο για «νάρκοτεστ»,  που πρόκειται να τεθεί για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εντός Νοεμβρίου.

Πρώτα θα δίνεται σάλιο για προκαταρκτική εξέταση και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ναρκωτική ουσία, τότε το εμπλεκόμενο πρόσωπο θα δίνει πρόσθετο σάλιο για εργαστηριακή εξέταση η οποία θα γίνεται στο Κρατικό Χημείο. Αν το πρόσωπο αδυνατεί για ιατρικό ή άλλο λόγο να δώσει σάλιο τότε θα πρέπει να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακή εξέταση.

Οι ποινές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο σε περίπτωση ανίχνευσης ναρκωτικού στον οργανισμό κάποιου ή σε περίπτωση άρνησης παροχής σάλιου ή αίματος για εξέταση είναι φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, χρηματική ποινή μέχρι 3.500 ευρώ και στέρηση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια.

Επιπρόσθετα θα επιβάλλονται 3-6 βαθμοί ποινής.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στη Βουλή, το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από αποτελέσματα αναλύσεων του Γενικού Χημείου σε αστυνομικά τεκμήρια από θανατηφόρα δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια και στα οποία διαφάνηκε ότι ποσοστό θανατηφόρων δυστυχημάτων οφείλεται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ