Tρομοκρατία από τη Ρωσία στην Κύπρο

Σε κάποιο αεροδρόμιο τοποθετήθηκε βόμβα από τρομοκράτες. Οι επιβάτες είναι έξω από το αεροπλάνο με τις βαλίτσες τους για έλεγχο και γκρινιάζουν για την καθυστέρηση.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας άνδρας και μια γυναίκα διαπράττουν μοιχεία. Υπάλληλοι του γραφείου τσακώνονται, ενώ ένας από αυτούς πάει να κρεμαστεί. Δύο γιαγιάδες σε μια παιδική χαρά διαμαρτύρονται για τους γέρους τους και διασκεδάζουν με κάποιο άνδρα που κάθεται στο απέναντι παγκάκι. Kάποιοι αστυνομικοί αλληλοκατηγορούνται και τσακώνονται μέσα στους στρατώνες τους. Οι επιβάτες στο αεροπλάνο προετοιμάζονται για την απογείωση. Στο τέλος συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι φαινομενικά τυχαίες σκηνές στην πραγματικότητα συνδέονται μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα, δηλώνοντας ότι φέρουμε ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει, μέσα στην ψευδοαστική κενότητά  μας.

 

To Κέντρο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου (CNTI) σε συνεργασία με το Σατιρικό Θέατρο, διοργανώνει σε avant-premiere, τη φιλανθρωπική θεατρική παράσταση «Τρομοκρατία», των αδερφών Presnyakov, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 20:30 στην Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης. 

Της παράστασης θα προηγηθεί φιλολογικό μνημόσυνο του ιδρυτή του Σατιρικού Θεάτρου Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, 33 χρόνια από τον θάνατό του.

 

Οι Αδελφοί Πρεσνιάκωφ είναι θεατρικοί συγγραφείς, σεναριογράφοι, παραγωγοί και διευθυντές θέατρου και ηθοποιοί. Είναι παιδιά Ιρανής μητέρας και Ρώσου πατέρα. Ο Ολέγκ γεννήθηκε το 1969 και το 1974 ο Βλαντιμίρ. Οι δυο τους ίδρυσαν το Θέατρο Νέων του Πανεπιστημίου που σπούδαζαν, και παράλληλα άρχισαν να γράφουν  θεατρικά έργα, τα οποία παρουσίαζαν στη σκηνή του θεάτρου. Έτσι αυτοπαρουσιάζονται σαν αδελφοί Πρεσνιάκωφ.



Σπουδασμένοι και καλοί γνώστες της Ρωσικής γλώσσας, τους επαινούν για την σημασία που δίνουν στην καθομιλουμένη, ενάντια στους μεγαλόστομους διαλόγους. Οι διάλογοί τους είναι αυτοί που ακούγονται στο δρόμο από τους απλούς ανθρώπους. Το δροσερό, αλλά σαρδόνιο χιούμορ τους δίνει ζωντάνια  στα έργα τους, και μαζί, δημιουργούν μια πικρή και γεμάτη χιούμορ κριτική της ζωής της μετα-σοβιετικής ρωσικής κουλτούρας. Ένα έργο για την κατάρρευση της κοινωνίας στη σύγχρονη Ρωσία. Μια κραυγή για τη βία που αποτελεί πλέον καθημερινή πραγματικότητα της ρωσικής ζωής και γενικά σ’ όλο τον κόσμο.



Από το πρώτο τους έργο που παίχτηκε στο κοινό της Μόσχας, οι αδελφοί Πρεσνιακώφ έχουν γίνει «κάτι σαν σήμα κατατεθέν της Μόσχας», έγραψε η τοπική αγγλόφωνη εφημερίδα, η Μόσχα Times. (2004).

 

 

Η Τρομοκρατία μεταφράστηκε από τα ρωσικά από τον Λέαντρο Ταλιώτη, ο οποίος σκηνοθετεί  και την παράσταση.

Σκηνογραφία Χάρης Καυκαρίδης - Μελίτα Κούτα

 

Στην παράσταση παίζει ένας ανανεωμένος θίασος με τους: Ανδρέας Κουτσουμπάς, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Αντρέϊ Κρούπα, Βασιλική Ανδρέου, Αθηνά Σάββα, Ήβη Νικολαίδου, Άντρια Ευαγόρου, Αντρέας Καρούμπας, Ηλίας Ανδρέου, Στέλιος Θεοχάρους.



 

Τα εισιτήρια προπωλούνται στην ειδική τιμή των €10 και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα γραφεία του Κέντρου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου  (οδός Προμηθέως 5, πίσω από ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, τηλ. 22873820, κ. Σάκης Πυριλλής) και στο Περίπτερο «Οκτάγωνο», (Φώτα Λεωφόρου Σταυρού, Στρόβολος τηλ. 22492358). 



Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ‘CyberEthics’ για την προστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου (π.χ. παιδική πορνογραφία) το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κατά 50%. 

 

 

Για το facebook event πατήστε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ