1888 φιάλες διαφυλάσσουν το πολύτιμο ελιξίριο με το όνομα AEN METAXA

Ο Οίκος Μεταξά ανακοινώνει μια δυναμική συμμαχία: Αυτή ανάμεσα στο ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ, το μυθικό ελιξίριο του οίκου, και τον Δημήτρη Τσίγκο, τον διεθνούς φήμης σχεδιαστή και αρχιτέκτονα που ενσαρκώνει τη σύγχρονη ελληνική καινοτομία στην καλύτερη εκδοχή της.

 


Article featured image
Article featured image

Το γλυπτό EVERNESS, ο καλλιτεχνικός ορισμός του ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ από τον Δημήτρη Τσίγκο, είναι ένα έργο τέχνης που φέρνει στο προσκήνιο μια σύγχρονη μετάφραση ενός κλασικού ποτού. Είναι ένα έργο φτιαγμένο για συλλέκτες, ένα αντικείμενο που αγκαλιάζει τη φιάλη του AEN, ολοκληρώνοντας την εμπειρία για την οποία είναι σχεδιασμένο. Έτσι, ο Οίκος Μεταξά χαρίζει μία πνοή νεωτερικότητας στις σταθερές του αξίες, συνδυάζοντας το εξαίσιο με το μοναδικό. Αυτή είναι και η ουσία του ΑΕΝ. Η αιωνιότητα του EVERNESS, του «για πάντα»...

Το γλυπτό EVERNESS είναι η έκφραση ενός αυθεντικού ταλέντου, στη συνάντησή του με έναν αρχετυπικό ελληνικό μύθο. Κουβαλώντας το DNA  ενός αξιόλογου νέου δημιουργού, γίνεται ο δυναμικός καταλύτης που ενώνει το παρελθόν και το παρόν σε μια δημιουργική σύζευξη αριστείας που κοιτάζει προς το μέλλον.



Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ

Ο Δημήτρης Τσίγκος αποδέχτηκε την πρόκληση να δημιουργήσει την καλλιτεχνική ερμηνεία του ΑΕΝ, γοητευμένος από το μοναδικό πνεύμα που διακατέχει τον Οίκο Μεταξά.

Το EVERNESS εξελίχθηκε σε ένα έργο αγάπης, καθώς αισθάνεται ότι σχεδίασε το γλυπτό μαζί με τους ανθρώπους του Οίκου Μεταξά.

 



«Δημιουργήσαμε ένα έργο καλλιτεχνικής αιχμής με πολύ υψηλή συναισθηματική αξία, μια οπτική παρένθεση γύρω από την εμπειρία του ΑΕΝ. Το EVERNESS είναι εκεί για να υποστηρίξει τα συναισθήματα που δημιουργούνται από το ΑΕΝ, για να εκφράσει την εμπειρία που συνοδεύει αυτό το σπάνιο ποτό. Η αίσθηση αυτή προέκυψε από μία ταυτόσημη δημιουργική προσέγγιση με τον Oίκο Μεταξά», λέει ο σχεδιαστής.

 



Σαν καλλιτέχνης που αγαπά να δουλεύει με τα χέρια του και να είναι σε επαφή με το ένστικτό του, η διαισθητική προσέγγιση του Δημήτρη στο σχεδιασμό του αγάλματος που αγκαλιάζει τη φιάλη του ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ ήταν αυτή της μινιμαλιστικής αισθητικής, η οποία εκφράστηκε μέσα από την σύγχρονη τάση του βιομιμητισμού. Το AEN τον ενέπνευσε να αναπαράγει στοιχεία και κινήσεις που βλέπουμε στη φύση και να δημιουργήσει ένα μοντέλο, που ακολουθεί τη δίνη της ροής του πολύτιμου υγρού.

Αέναη κίνηση, ένα σύμβολο αιωνιότητας, αυτή είναι η ερμηνεία του καλλιτέχνη για τη διαρκή ροή αναζωογόνησης του ΑΕΝ. Μία ατέλειωτη, αιώνια ζωή.

 



Το χρώμα που επελέγη για το EVERNESS σέβεται την πολυδιάστατη φύση της θερμής παλέτας του ποτού: «Ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία το κοιτάς, το ΑΕΝ μπορεί να έχει το βαθύ χρώμα του μαονιού ή φωτεινό χάλκινο. Η απόχρωση του EVERNESS συλλαμβάνει αυτή την πολυπλοκότητα, το παιχνίδι με το φως, και συμπληρώνει αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο παιχνίδι διαρκούς εξέλιξης», αναφέρει ο  Δημήτρης Τσίγκος.

Κάπως έτσι, το παρελθόν εμπνέει το μέλλον, το τώρα δίνει νέα ζωή στο «για πάντα». Αυτή είναι η γοητευτική αφήγηση πίσω από τη δημιουργία του EVERNESS. Για το τότε, τώρα και για πάντα.

Για την αιώνια καρδιά του Oίκου Μεταξά.



AEN, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑXΑ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ Νο 1

Στα κελάρια του Οίκου υπάρχει ένα βαρέλι που ξεχωρίζει, το Βαρέλι Νο 1 που κουβαλά μία πολύτιμη κληρονομιά.

Το δρύινο αυτό βαρέλι προέρχεται από την πατρογονική οικογένεια των βαρελιών που έρχονται από το πρώτο αποστακτήριο του Οίκου στον Πειραιά. Το πολύτιμο υγρό του περιέχει περισσότερα από 200 διαφορετικά χαρμάνια που έχουν ωριμάσει έως και ογδόντα χρόνια.

Ο Metaxa Master Κώστας Ράπτης είναι ο  πέμπτος στη σειρά των χαρισματικών ανδρών που έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους το Βαρέλι Νo 1. Ο Κώστας είναι εκείνος που έδωσε τη συγκατάθεσή του στη διάθεση αυτού του πολύτιμου υγρού, που αποτελεί την ψυχή του ΜΕΤΑΧΑ.

 



Το ΑΕΝ είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει «για πάντα» και αυτό, το πάντα ζωντανό και παρόν πνεύμα του ΜΕΤΑΧΑ, είναι τώρα ένα δώρο που ο Οίκος μοιράζεται με τον κόσμο.

Το υγρό στο Βαρέλι Νο 1 ξεδιπλώνει πολύπλοκα, εκλεπτυσμένα αρώματα δρυός, αποξηραμένων φρούτων κι ενός φρεσκοανοιγμένου κουτιού με πούρα. Αυτά είναι τα αρώματα που ο Κώστας Ράπτης ανακάλυψε στην πρώτη του γουλιά από το πολύτιμο Βαρέλι Νο 1. Στον ουρανίσκο  ξεχώρισε επίσης την αίσθηση από πολύ παλιό  Μοσχάτο, σαν εκείνο  που πρωτοχρησιμοποίησε ο Σπύρος Μεταξάς. Το άρωμα του παλαιωμένου Μοσχάτου δεν είχε χαθεί, αλλά αντίθετα είχε εμπλουτίσει το blend με ακόμα πιο εντυπωσιακή επίγευση. Στο παλιό δρύινο βαρέλι η συμπύκνωση του σκούρου κεχριμπαρένιου υγρού  έφθασε στο απόγειο της και αναδείχτηκε ο  γευστικός χαρακτήρας του ποτού. Η γεύση αυτή έφερε στο νου του Κώστα το μέλι από άγριες μέλισσες που είχε κάποτε δοκιμάσει: ξηρό και συμπυκνωμένο, εκλεπτυσμένο αλλά έντονo. Αμέσως μετά η αίσθηση από ξερά σύκα, με πυκνή γεύση και πλούσιο άρωμα, μπαχαρικά και όμορφα ψημένους ξηρούς καρπούς.

Αυτή είναι η μεστή και εμπλουτισμένη παλέτα γεύσεων και αρωμάτων που φέρνει μαζί του ο χρόνος. Ό, τι ακριβώς φέρνει η παλαίωση στο ΑΕΝ κι εκείνο, με τη σειρά του, στον κόσμο.

 

 

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΕΝΑΣ ΣΠΑΝΙΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Κάθε φιάλη ΑΕΝ φέρει τον δικό της μοναδικό αύξοντα αριθμό και συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας, υπογεγραμμένο από τον Metaxa Master.

 



Κάθε καπάκι ΑΕΝ είναι ξεχωριστό, δουλεμένο στο χέρι και φινιρισμένο με χρυσό 20,6 καρατίων.

 



Κάθε κομμάτι EVERNESS φέρει το καλλιτεχνικό DNA ενός σπάνιου ελληνικού ταλέντου.

 



Διατηρώντας την πίστη στο αληθινό πνεύμα του ΑΕΝ ΜΕΤΑΧΑ, μόνο 1888 φιάλες θα διαφυλάξουν το πολύτιμο αυτό ελιξίριο: «Δεν θέλαμε να απελευθερώσουμε περισσότερο από αυτό το πολύτιμο υγρό που βρίσκεται φυλαγμένο στο Βαρέλι Νο 1», δηλώνει ο Metaxa Master Κώστας Ράπτης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ