Κύπρος
Το «happy ending» της προσπάθειας για στήριξη μιας εκδήλωσης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Οι διοργανωτές του «Street Art Square» στην Πάφο, το οποίο, ως εκδήλωση, τέθηκε υπό την αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Πάφου, συντάσσουν μια επιστολή για να μας ενημερώσουν για το... «happy ending» που είχε η προσπάθειά τους για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
«Η υπόσχεση για χρηματοδότηση ήταν, όμως, προφορική και το Υπουργείο μάς υπενθύμισε ότι ο λόγος του δεν έχει καμία απολύτως αξία. Έτσι, η διοργάνωση δεν έλαβε καμιά χρηματοδότηση από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα ο διοργανωτής να επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της».
Το Υπουργείο, μάλιστα, είχε στείλει και την εξής εξήγηση: «Η προτεινόμενη δραστηριότητα ενεργοποιεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικού δυναμικού και διαχέει την Τέχνη στην καθημερινότητα του Πολίτη. Η απουσία, όμως, ενός σαφώς διατυπωμένου σκεπτικού αδυνατίζει την αφετηριακή πρόθεση».
Καταλάβατε, σωστά; Είναι σαφής η απάντηση και το μήνυμα ξεκάθαρο.
Να πούμε επίσης πως η επιστολή των διοργανωτών του «Street Art Square» αποτελεί παράλληλα και μια πρόσκληση για όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μέσω ενός Crowd Funding που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό.
«Μέσα από το Crowd Funding που επιχειρούμε, δίνοντας πρωτότυπα έργα τέχνης σε όσους ενδιαφέρονται, και μπορούν να συμμετάσχουν, στοχεύουμε στην αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους».
Διάβασε πιο κάτω αυτούσια την επιστολή και άρπαξε την ευκαιρία να βοηθήσεις για να αναδείξουμε τον πραγματικό Πολιτισμό:
Το έτος 2015, το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου εγκαινίασε ένα πρόγραμμα υποστήριξης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Πολιτισμός».
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι ο πολιτισμός που, εκτός από υπουργείο, γίνεται και πρόγραμμα υπουργείου, αποτελεί μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση.
Εντούτοις, η διάθεση των Αρχών να στηρίξουν καλλιτεχνικά εγχειρήματα, σε καιρούς τόσο δύσκολους, αποτέλεσε, για εμάς, ένα είδος ενθάρρυνσης.
Μεγάλες προσδοκίες. Χαμένες ψευδαισθήσεις. Ανεμοδαρμένα ύψη. Και άλλα.
Εκείνη την εποχή, είχαμε ήδη σχεδιάσει την εκδήλωση Street Art Square, που θα λάμβανε χώρα στην Πάφο, με ένα μπαράζ από έργα Street Art, σε περίοπτο σημείο (χώρο στάθμευσης) του κέντρου της πόλης μας.
Εκτός από τους ντόπιους δημιουργούς, στην εκδήλωση θα συμμετείχαν καλλιτέχνες από άλλες πόλεις της Κύπρου, καθώς και από το εξωτερικό, και, συνεπώς, οι οικονομικές απαιτήσεις ήταν αρκετά αυξημένες.
Street Art Square - Paphos, Cyprus 2015 from Sylvia Nicolaides on Vimeo.
Με μια πίστη που θα προκαλούσε ρίγη συγκίνησης στον καθένα, κυρίως στις μανάδες μας, συντάξαμε, εκ μέρους της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Πάφου, μια σχετική αίτηση, ώστε να ενταχθεί η εκδήλωσή μας στο πρόγραμμα «Πολιτισμός».
Το ζητούμενο ήταν η χορηγία, μια συνήθεια που είχαν λανσάρει οι αρχαίοι Έλληνες, και που γνώρισε εξαιρετική επιτυχία σε εποχές όπως η Αναγέννηση.
Μεγάλες προσδοκίες -και τα λοιπά.
Επειδή με τη γραφειοκρατία είμαστε φίλοι από παλιά, η αίτησή μας προς το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού έφτασε πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας, αλλά, καλού-κακού, επικοινωνήσαμε με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες τηλεφωνικά.
Ο Π. πολιτιστικός λειτουργός, και υπεύθυνος για τις αιτήσεις που αφορούσαν σε εικαστικές προτάσεις, μας ενημέρωσε ότι η αίτηση μας είχε ληφθεί, ότι ήταν ορθά συμπληρωμένη, και ότι πληρούσε τις σχετικές προϋποθέσεις.
Κυρίως, ο Π. μας ανακοίνωσε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου θα μας απαντούσαν το συντομότερο, ίσως προς το τέλος Μαρτίου, και, πάντως, πριν από την εκδήλωση -η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 17, και 18 Απριλίου.
Επειδή, όμως, η γραφειοκρατία ξέχασε την παιδική μας φιλία, η εκδήλωση πλησίαζε, και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει. Συμβαίνουν αυτά.
Τότε, αποφασίσαμε να γίνουμε κολλητοί φίλοι με τον Π. Δ., ο οποίος, εις ανταπόδοση, μας υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα γινόταν η αξιολόγηση της αίτησής μας για την επιχορήγηση.
Βέβαιοι ότι τέτοιες υποσχέσεις δεν αθετούνται, προχωρήσαμε αμέριμνοι στην εκδήλωσή μας, που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό της Πάφου.
Δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ενθουσιάστηκαν με την επιτυχία του εγχειρήματός μας, αλλά πρέπει να αρέσκονται στο σασπένς, αλλιώς δεν εξηγείται που ο Απρίλης, και ο Μάης, πέρασαν χωρίς κανένα σημείο ζωής.
Σημειώνουμε, σε αυτό το σημείο, ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες είναι μια χαρά στην υγεία τους. Το ίδιο και ο Π.
Προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν είχε συμβεί κανένα ατύχημα, μιλήσαμε 24 φορές, σε διάστημα 4 μηνών, με τον Π. Δ., κάτι που δεν έχουμε κάνει με τις πιο πολλές, αν όχι όλες, τις γυναίκες της περιπετειώδους ζωής μας.
Τις αναπάντητες κλήσεις τις αποσιωπούμε, για να μην κατηγορηθούμε για εμμονή, μανία, ή προκατάληψη.
Στις 24 συνομιλίες που μας παραχώρησε, ο Π. απολογούνταν για την καθυστέρηση, και διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά, και ότι σύντομα θα έφτανε και η τελική, επίσημη απάντηση του Υπουργείου.
Χωρίς το σασπένς, η ζωή μας θα ήταν μια πολύ βαρετή ιστορία.
Τελικά, και αφού ο Π. μας εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης, έφτασε ο Ιούλιος, τον οποίο σφράγισε μια συνταρακτική, για εμάς, αποκάλυψη.
Ο Π., τονίζοντας ότι μιλούσε ανεπίσημα (δηλαδή: ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ) μας είπε ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 65-70% των εξόδων της εκδήλωσής μας.
Ο Π. θεώρησε καλό να προσθέσει ότι ήταν σίγουρος (δηλαδή: ΣΙΓΟΥΡΟΣ) γι’ αυτή τη δυνατότητα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μαθηματικά, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου θα προσέφεραν γύρω στις 10.000 ευρώ -εφόσον το συνολικό κόστος της Street Art Square είχε φτάσει τις 17.000 ευρώ.
Ο Π., τιμώντας την τηλεφωνική μας φιλία, μας εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφέρονταν τα σχετικά εμβάσματα, και τόνιζε διαρκώς ότι όλα θα τακτοποιούνταν πολύ σύντομα, ειδικά μιας και η εκδήλωση είχε γίνει προ πολλού.
Έτσι, κάθε φορά που τον αποχαιρετούσαμε, υποσχόταν ότι θα τηλεφωνήσει εκείνος «την Παρασκευή», για να μας πει τις τελικές λεπτομέρειες.
Ο Π. μιλάει με ακρίβεια, γι’ αυτό δεν καθόρισε ποτέ ποια Παρασκευή εννοούσε. Θα μπορούσε να είναι η τελευταία πριν από την Αποκάλυψη. Γιατί όχι; Thank God it’s Friday.
Με μια σειρά από τέτοιες ευλογημένες Παρασκευές, φτάσαμε στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όταν ο Π. ετοιμαζόταν να φύγει για διακοπές. Τότε, μοιράστηκε μαζί μας την ελπίδα ότι θα όλα θα τέλειωναν πριν από τις διακοπές.
Προφανώς, η ελπίδα πεθαίνει όταν όλοι οι υπόλοιποι πάνε διακοπές, και την ξεχνούν στο γραφείο τους.
Ο Π. δεν απάντησε ξανά στα τηλεφωνήματά μας, μετά από τις άδειες του Αυγούστου, ίσως γιατί είχε μαυρίσει πολύ το καλοκαίρι, ίσως γιατί δεν μας αγαπούσε πια, δεν ξέρουμε.
Όλα είναι πιθανά.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Πάφου έλαβε μια επιστολή από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οι οποίες ανακοίνωναν ότι, τελικά, δεν είχε εγκριθεί κανένα χρηματικό ποσό για την εκδήλωσή μας.
Αυτό θα πει happy ending.
Η εξήγηση του Υπουργείου είναι η εξής: «Η προτεινόμενη δραστηριότητα ενεργοποιεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικού δυναμικού και διαχέει την Τέχνη στην καθημερινότητα του Πολίτη. Η απουσία, όμως, ενός σαφώς διατυπωμένου σκεπτικού αδυνατίζει την αφετηριακή πρόθεση».
Οι καλές προθέσεις οδηγούν στην Κόλαση. Οι αδυνατισμένες το πολύ να πάνε μέχρι το περίπτερο, για να πάρουν τσιγάρα.
Ο «Πολιτισμός» είναι μια σαφής διατύπωση, όπως τα ποιήματα του Γουίλιαμ Μπλέηκ, και άλλα.
Σε αυτό τον συγκινητικό μαραθώνιο, η αίτησή μας τερμάτισε στην 37η θέση, με βαθμολογία 79,75, αν και δεν είμαστε σίγουροι για την κλίμακα της αξιολόγησης: Ρίχτερ, Κελσίου, Φαρενάιτ;
Δεν θα μάθουμε ποτέ, χάριν σασπένς.
Η επιχορήγηση δόθηκε στις αιτήσεις που τερμάτισαν στις πρώτες 24 θέσεις, λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.
Κατανοητό: μετά απ’ όλα αυτά, η εξάντληση είναι η δουλειά μας.
Για τον ιδρωμένο ιστορικό του μέλλοντος, σημειώνουμε ότι ο οργανισμός ΠΑΦΟΣ2017 ανέλαβε να καλύψει, κατόπιν συμφωνίας, το 15-20% του συνολικού κόστους για την Street Art Square, η οποία τέθηκε, ως εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Πάφου.
Αυτή τη στιγμή, και εφόσον καταφέραμε, μετά δυσκολίας, να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος από τις 17.000 Ευρώ του κόστους, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ποσό 5.500 Ευρώ, το οποίο επείγει να καλύψουμε το συντομότερο δυνατό.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν στα υλικά, στο ντοκιμαντέρ, και τις φωτογραφίες της εκδήλωσης, στα αεροπορικά εισιτήρια, και τη διατροφή των καλλιτεχνών, στον τεχνικό εξοπλισμό, και τη συναυλία (συγκρότημα, σκηνή, ήχος), αλλά και στην προώθηση της εκδήλωσης με διαφημιστικά φυλλάδια κ.λπ.
Ο επιμελητής της εκδήλωσης, είναι, πλέον, χρεωμένος με τα έξοδα αυτά, για τα οποία είναι υπεύθυνος έναντι των καλλιτεχνών που, στο εξής, εργάζονται χωρίς αμοιβή.
Μέσα από το Crowd Funding που επιχειρούμε, δίνοντας πρωτότυπα έργα τέχνης σε όσους ενδιαφέρονται, και μπορούν να συμμετάσχουν, στοχεύουμε στην αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους.
Στην ευκταία περίπτωση που θα συγκεντρώσουμε περισσότερα χρήματα, θα προχωρήσουμε σε παρόμοια εκδήλωση κατά τον Σεπτέμβριο του 2016.
Εάν, όπως ευχόμαστε, κατορθώσουμε κάτι τέτοιο, θα στείλουμε οπωσδήποτε μια ασαφώς διατυπωμένη πρόσκληση στον Π., και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου, για να θυμηθούμε τα παλιά.
Η πρόκληση θα φέρει τις υπογραφές των χρηματοδοτών μας, που είστε Εσείς.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους.
Στηρίζουμε την προσπάθεια ΕΔΩ.