Περίεργα
Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού
Μια μέρα πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου «γιορτάζεται» το... Προφυλακτικό.
Οι αρμόδιοι φορείς παγκοσμίως θεώρησαν ως καλή αφορμή να συνδέσουν την ασφάλεια με τον έρωτα, για να το θυμόμαστε. Η χρήση του προφυλακτικού στη σεξουαλική επαφή είναι πολύ κρίσιμη για την προστασία μας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και την αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά, το 2014, τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, σημείωσαν πτώση το πρώτο 10μηνο, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας. Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι το προφυλακτικό είναι η μόνη προφύλαξη από τον ιό, αλλά και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η ιστορία του προφυλακτικού
11.000 π.Χ.: Τα πρώτα δείγματα προφυλακτικού εντοπίστηκαν στη Γαλλία, στη σπηλιά Grotte des combarelles. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τοιχογραφίες απεικονίζουν το προφυλακτικό στην πρωταρχική μορφή του.
1.000 π.Χ.: Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά από πανί προκειμένου να προστατευθούν από μεταδιδόμενες ασθένειες.
1.400 μ.Χ.: Στην Κίνα και στην Ιαπωνία χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που κάλυπταν μόνο τη βάλανο, δηλαδή το άκρο του ανδρικού μορίου. Ήταν κατασκευασμένα από τα εντόσθια του αρνιού ή από μεταξωτό χαρτί.
1.500 μ.Χ.: Το προφυλακτικό περιβάλλεται από βαμβακερό περίβλημα και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικές ουσίες ώστε να είναι πιο ανθεκτικό. Η χρήση του είχε σαν βασικό στόχο την προστασία από τη σύφιλη.
1.700 μ.Χ.: Η χρήση του προφυλακτικού γίνεται πιο διαδεδομένη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το δέρμα (από τα εντόσθια ή την κύστη, με την προσθήκη θείου ή αλισίβας) ή το ύφασμα.
1.839 μ.Χ.: Ο Τσαρλ Γκούντγιαρ κατασκευάζει τα πρώτα προφυλακτικά από καουτσούκ. Πολλές εταιρείες ακολούθησαν αυτήν την πατέντα.
1.920 μ.Χ.: Οι εταιρείες προωθούν τα προφυλακτικά, κάνοντας τις συσκευασίες πιο ενδιαφέρουσες και αλλάζοντας τα ονόματα των προϊόντων. Οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία.
Μέγεθος προφυλακτικού: Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο
Το μέγεθος του προφυλακτικού καθορίζει πόσο καλά εφαρμόζει στο αντρικό μόριο και πόσο αποτελεσματικό είναι για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μια λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Αρκετοί δυστυχώς δε δίνουν σημασία στο μέγεθος όταν πρόκειται να αγοράσουν προφυλακτικά ή –ακόμη χειρότερα– συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ακόμη κι αν διαπιστώσουν ότι η εφαρμογή δεν είναι ιδανική.
Σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι η ερωτική συνεύρεση θα πρέπει να συνεχιστεί άνευ προστασίας, αλλά ότι πρέπει να διακοπεί. Εάν το προφυλακτικό είναι πολύ φαρδύ είναι πολύ πιθανό να φύγει κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ αν είναι πολύ στενό (είτε στην άκρη είτε στη βάση) είναι πολύ πιθανό να σπάσει.
Εάν το προφυλακτικό είναι πολύ κοντό και δεν καλύπτει το αντρικό μόριο ως τη βάση του μπορεί να μεταφερθούν σωματικά υγρά κατά τη διάρκεια του σεξ.
Το σωστό μέγεθος του προφυλακτικού δεν εξασφαλίζει μόνο καλύτερη προστασία αλλά και περισσότερη απόλαυση για τους δύο συντρόφους.
Προσοχή: Για να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος προφυλακτικού θα πρέπει να υπολογίσετε κυρίως το πάχος του πέους αλλά φυσικά και το μήκος (σε στύση) και σε δεύτερη φάση να λάβετε υπ' όψιν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το προφυλακτικό (ορισμένα είναι πιο ελαστικά από άλλα).
Ενδεικτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω πίνακα για υπολογίσετε το μέγεθος του προφυλακτικού που πρέπει να επιλέξετε.
Τα 10 λάθη που κάνουν τα ζευγάρια στην χρήση του προφυλακτικού
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sexual Health και η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 50 άλλες επιμέρους έρευνες, πολλά ζευγάρια κάνουν σημαντικά λάθη κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής, όταν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
Δείτε ποια είναι αυτά τα λάθη και τι πρέπει να προσέχετε:
1. Βάζετε το προφυλακτικό καθυστερημένα: Μεταξύ 17% και 51,1% των ατόμων παραδέχονται ότι βάζουν το προφυλακτικό αφότου έχει αρχίσει η σεξουαλική πράξη και υπάρχει ήδη διείσδυση στον κόλπο της γυναίκας.
2. Βγάζετε το προφυλακτικό πριν τελειώσει η σεξουαλική πράξη: Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν το 13,6% με 44,7% των ζευγαριών.
3. "Ξεδιπλώνετε" το προφυλακτικό προτού το φορέσετε: Περίπου το 2,1% με 25,3% των συμμετεχόντων στις έρευνες αυτές παραδέχτηκε ότι πρώτα ξεδιπλώνει το προφυλακτικό και στη συνέχεια το εφαρμόζει στο πέος. Αυτός είναι λάθος τρόπος να φορέσετε το προφυλακτικό, αφού δεν εφαρμόζει σωστά και πολλές φορές σπάει.
4. Δεν αφήνετε κενό στην άκρη του προφυλακτικού για να χωρέσει το σπέρμα: Το 24,3% με 45,7% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι, όταν φοράει το προφυλακτικό, δεν αφήνει καθόλου κενό χώρο στην κορυφή. Αν μετά την εκσπερμάτιση, το σπέρμα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εκεί, τότε μπορεί να υπάρξει διαρροή ή/και σπάσιμο του προφυλακτικού.
5. Βάζετε το προφυλακτικό ανάποδα: Κάθε προφυλακτικό έχει μια πλευρά (εσωτερική) που προορίζεται να είναι σε επαφή με το πέος και μία που προορίζεται να έρθει σε επαφή με το γυναικείο κόλπο (εξωτερική). Το 4% έως και 30,4% των ανθρώπων δεν δίνει σημασία στον τρόπο που ξετυλίγει και φοράει το προφυλακτικό.
6. Δεν ξετυλίγετε το προφυλακτικό μέχρι τέλους: Το 11,2% των γυναικών και το 8,8% των αντρών παραδέχτηκαν ότι ξεκίνησαν πολλές φορές την σεξουαλική πράξη χωρίς να είναι σωστά ξετυλιγμένο (πλήρως) το προφυλακτικό στο πέος του άντρα.
7. Ανοίγετε το πακέτο με τα προφυλακτικά με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο: Αυτό το κάνει το 2,1% με 11,2% των ανθρώπων και είναι λάθος αφού αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν ζημιές (σκισίματα, τρύπες κλπ) στο προφυλακτικό.
8. Δεν ελέγχετε το προφυλακτικό για τυχόν ζημιές: Το 82,7% των γυναικών και το 74,5% των αντρών παραδέχεται ότι ποτέ δεν εξετάζει αν το προφυλακτικό που χρησιμοποιεί έχει φθορά ή άλλα παρόμοια σημάδια.
9. Χρησιμοποιείτε λιπαντικά με βάση το λάδι: Αυτά τα λιπαντικά καταστρέφουν το υλικό (λάτεξ) από το οποίο είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά. Πρόκειται για ένα λάθος που κάνει το 3,2% των γυναικών και το 4,7% των ανδρών.
10. Δεν φυλάσσετε τα προφυλακτικά στο σωστό μέρος: Το 3,3% με 19,1% των ανθρώπων δεν δίνει σημασία στις οδηγίες φύλαξης και αποθήκευσης των προφυλακτικών και ως εκ τούτου τα αφήνει σε μέρη που μπορεί να προκληθούν ζημιές στα προφυλακτικά (πχ μέρη με μεγάλη θερμοκρασία, όπως το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου το καλοκαίρι).