Ερωτευμένα ζώα [Η αγάπη στο ζωικό βασίλειο]

Έφτασε για ακόμη μια χρονιά η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή των ερωτευμένων! Απανταχού ερωτευμένοι τρέχουμε να αγοράσουμε δώρα και να κάνουμε κρατήσεις σε εστιατόρια και ξενοδοχεία για να αποδείξουμε τον έρωτα μας στο άλλο μας μισό.

 


Article featured image
Article featured image

Από τον Κωνσταντίνο Χαραλάμπους | Ίδρυμα Terra Cypria

 

Αν και για τους περισσότερους από εμάς η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έχει καταντήσει μια καταναλωτική παρωδία προς όφελος των ανθοπωλών, των εστιατορίων και των λογής-λογής πωλητών, είναι ωραίο να έχεις μια επέτειο που να γιορτάζεις τον έρωτα σου με τον άλλο. Πιο σημαντικό όμως είναι να «αποδεικνύεις» την αγάπη σου για τον άλλο ολόχρονα και με πράξεις που να έχουν σημασία… Τα δώρα, φυσικά, δεν είναι πράξεις, πράξεις είναι να είσαι εκεί για τον άλλον στις καλές και τις κακές στιγμές του, να τον στηρίζεις στις αποφάσεις του και να πορεύεστε μαζί στην ζωή.

Η φύση και πάλι μας βάζει γυαλιά και σε αυτόν τον τομέα: βρίθει από παραδείγματα παντοτινής και ανιδιοτελούς αγάπης, από ζώα που μένουν μαζί για ολόκληρη τη ζωή τους, ζώα που δεν ξαναζευγαρώνουν ακόμη και αν το ταίρι τους έχει πεθάνει, μέχρι και ζώα που αν χάσουν το ταίρι τους καταφεύγουν, σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες έρευνες, σε εθελούσιο τερματισμό της ζωής τους -εντάξει, αυτό είναι υπερβολή όταν γίνεται.


Όταν τραγούδαγε ο Χρηστάκης «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», μάλλον, ήταν επιστημονικά ανακριβής!


Αν πίστευες μέχρι σήμερα πως το ζευγάρωμα αποτελεί καθαρά ανθρώπινο κοινωνικό φαινόμενο, ετοιμάσου να εκπλαγείς: πέραν από το 90% των πουλιών εμφανίζουν συμπεριφορά «κοινωνικής μονογαμίας» (social monogamy), διατηρούν δηλαδή δεσμό με ένα άτομο κάθε φορά (με κάποιες εξαιρέσεις!), με το οποίο συζούν και συνεργάζονται στην ανατροφή των μικρών και τις άλλες δραστηριότητες της ζωής τους. Οπότε, όταν τραγούδαγε ο Χρηστάκης «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», μάλλον, ήταν επιστημονικά ανακριβής!

 



Αν και κάπως πιο σπάνια, συναντάμε ακόμη πιο «hardcore ερωτευμένους» στη φύση. Είδη όπως το οι γνωστοί σε όλους, ως σύμβολο της αιώνιας αγάπης Κύκνοι, αλλά και οι Αυτοκρατορικοί Πιγκουΐνοι, όπου το αρσενικό διαχειμάζει ολόκληρο το χειμώνα στην Ανταρτική κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κρατώντας ζεστό το αυγό τους, ενώ τα θηλυκά ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να μαζέψουν τροφή για το νεογέννητο παιδί τους -αν δεν έχεις δει ακόμη το ντοκιμαντέρ «The emperor’s journey», μόλις σου έδωσα μια πολύ καλή ιδέα για το πώς να περάσεις όμορφα το απόγευμα σου. Άλλα παραδείγματα είναι τα μεγαλύτερα πουλιά του πλανήτη, τα εντυπωσιακά Άλμπατρος, ο Φαλακρός Αετός, σύμβολο των ΗΠΑ, και το Κογιότ, το γνωστό σε όλους μας από τις αξέχαστες στιγμές γέλιου που μας χάρισε στην σειρά κινουμένων σχεδίων «Roadrunner». Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν δεσμούς που κρατάνε για μια ζωή.

 

Μερικά από αυτά τα είδη τα συναντάμε και στην Κύπρο:

Ο γύπας, το μεγαλύτερο πτηνό του νησιού μας, αν και μένει μαζί με υπόλοιπα μέλη της αποικίας, διατηρεί το ταίρι του για ολόκληρη τη ζωή του. Μάλιστα συμμετέχουν από κοινού και τα δύο φύλα στην επώαση των αυγών και το τάισμα των μικρών.

Το ανθρωποπούλι (είδος κουκουβάγιας που ζει συνήθως κοντά σε φάρμες και κτηνοτροφικά υποστατικά) διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με το ταίρι του, δεσμούς που σπάνε μόνο με τον θάνατο.

Ο ψαραετός (γνωστός και ως Σταυραετός) χωρίζει από το ταίρι τους μόνο αν αποτύχει το ζευγάρωμα.

To περιστέρι, που επιβεβαιώνει τον τίτλο αγνότητας που του αποδίδει η κοινωνία (αθώα περιστερά), καθώς αποτελεί ένα από τους πιο πιστούς συντρόφους του ζωικού βασιλείου.

Και το πασίγνωστο στο νησί μας αμπελοπούλι, αν και ταξιδεύει κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα από την Αφρική στην Ευρώπη και πάλι στην Αφρική, είναι είδος κυρίως μονογαμικό. Οπότε την επόμενη φορά που θα ορεκτείς αμπελοπούλια, σκέψου πως αυτό που θες εσύ να φας είναι το μοναδικό ταίρι κάποιου άλλου!

Όπως είπε και ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (φιλόσοφος/θεολόγος με Νόμπελ Ειρήνης το 1952) η αγάπη είναι ο σεβασμός στη ζωή. Οπότε, εκτός από την αγάπη σου προς το «έτερον ήμισυ», δείξε και την αγάπη σου για τον τόπο που σε φιλοξενεί, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο sitewww.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ