Κανείς στο Eurogroup δεν καταλαβαίνει τι λέει ο Υπουργός της Κύπρου

Πόσο κατανοητές γίνονται οι θέσεις του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου στα Eurogroup;


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα το σατιρικό σάιτ το Κουλούρι και με αφορμή το σημερινό Eurogroup – θρίλερ, όταν ο Κύπριος Υπουργός μιλά κανείς δεν τον καταλαβαίνει.

Αυτούσια αποσπάσματα από το αρχικό κείμενο στο Κουλούρι:

«Το πρόβλημα υφίσταται από τις πρώτες συνεδριάσεις αφότου η Κύπρος υιοθέτησε το ευρώ τον Ιανουάριο του 2008, όμως άργησε αρκετά χρόνια να γίνει αντιληπτό από τους υπουργούς των άλλων χωρών. Αρχικά ο τότε υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μιλούσε στα ελληνικά και είχε μαζί του διερμηνέα» αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σκανδιναβικής χώρας που έχει εκτεταμένη εμπειρία έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες Eurogroup.

«Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πως ούτε ο διερμηνέας -ο οποίος ήταν Έλληνας- καταλάβαινε ακριβώς τι έλεγε ο κύριος υπουργός και ως εκ τούτου αυτά που μετέφραζε απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Βέβαια κανείς στην αίθουσα δεν απορούσε, αφού τα τελευταία χρόνια όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως γενικώς τα λεγόμενα των Κυπρίων δεν βγάζουν πολύ νόημα» συμπληρώνει.

«Για ένα μικρό διάστημα μόνο υπήρχε ένας σύμβουλος του Λετονού υπουργού που τα καλοκαίρια παραθέριζε κοντά στην Πάφο και ήταν τακτικός θαμώνας των καζίνο της περιοχής οπότε είχε εξοικειωθεί με την κυπριακή προφορά, ο οποίος στα διαλείμματα μας μετέφερε όσα είχε πει νωρίτερα ο Κύπριος υπουργός» αφηγείται ο έμπειρος τεχνοκράτης, σημειώνοντας πάντως πως το ενδιαφέρον του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα λεγόμενα της κυπριακής πλευράς «έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένο».

Άλλες πηγές επιβεβαιώνουν πως το σκηνικό ήταν το ίδιο και στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης σχετικά με την Ελλάδα. «Όταν πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας όλοι βεβαίως περιμέναμε ότι θα υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις, όμως από τις προτάσεις του οι μόνες λέξεις που έγιναν κατανοητές ήταν "Cyprus", "banks" και "debt" - βέβαια το τελευταίο θα μπορούσε να είναι και "dead", κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά» τονίζουν κύκλοι του κτιρίου Lex του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την απήχηση των κυπριακών θέσεων, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη στο σημερινό Eurogroup, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνοδευτεί από υπότιτλους που θα εμφανίζονται σε ειδική οθόνη στερεωμένη στο λαιμό του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ