Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία το Facebook

Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας λειτουργεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, Facebook, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Διεπιστημονικής Νομοθεσίας και ICT (ICRI/CIR)του Πανεπιστημίου του Λόιβεν στο Βέλγιο σε συνεργασία με το iMinds-SMIT, κατόπιν αιτήματος της βελγικής Επιτροπής Ιδιωτικότητας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρά το γεγονός ότι το Facebook προχώρησε τον Ιανουάριο σε αναβάθμιση των πολιτικών και των όρων του, συνεχίζει να καταπατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ διαπιστώνεται και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτών.

Το Facebook, διαθέτει την άδεια να ανιχνεύει-παρακολουθεί τους χρήστες του ανά ιστοσελίδες και συσκευές, να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες προφίλ για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των χρηστών του σε συνεχή βάση.

Η βελγική επιτροπή που αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής task force με φορείς από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, έκρινε ότι έπρεπε να υπάρξει περαιτέρω έρευνα στις εν λόγω πρακτικές του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

«To Facebook ανακοίνωσε τις αλλαγές πάνω από ένα μήνα νωρίτερα, αλλά η επιλογή για το ένα δισεκατομμύριο χρήστες και άνω παρέμενε η ίδια: συμφωνήστε ή φύγετε από το Facebook. Για να είμαστε ξεκάθαροι: οι αλλαγές που έγιναν το 2015 δεν είναι και πολύ δραστικές. Οι περισσότερες “νέες” πολιτικές του Facebook και οι όροι χρήσης είναι απλά παλιές πρακτικές που έγιναν πιο σαφείς.

Η ανάλυσή μας υποδεικνύει, ωστόσο, ότι το Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρώτον, το Facebook θέτει μεγάλο βάρος στους χρήστες του. Οι χρήστες αναμένεται να πλοηγηθούν μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ρυθμίσεων αναζητώντας πιθανά opt-outs. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που σχετίζονται με το συμπεριφορικό profiling ή τις Social Ads, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Ακόμα περισσότερο, στους χρήστες δεν προσφέρεται επιλογή όσον αφορά στην εμφάνισή τους στις “Sponsored Stories” ή στον διαμοιρασμό δεδομένων τοποθεσίας.

Δεύτερον, οι χρήστες δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το τι σημαίνει χρήση εικόνων “για διαφημιστικούς σκοπούς”. Θα χρησιμοποιούνται οι εικόνες μόνο στις “Sponsored Stories” και τις “Social Adverts” ή θα πάνε πέρα από αυτές; Ποιες είναι οι “τρίτες εταιρείες”, οι “πάροχοι υπηρεσιών” και οι “άλλοι συνεργάτες” που αναφέρονται στην πολιτική χρήσης δεδομένων του Facebook; Ποιες είναι οι ακριβείς συνέπειες της εκτεταμένης συλλογής δεδομένων μέσω τρίτων ιστοσελίδων, εφαρμογών για φορητές συσκευές, καθώς και εταιρείες που αγοράστηκαν πρόσφατα, όπως το WhatsApp και το Instagram;».

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η δραστηριότητα που έχει να κάνει με τη συλλογή ή χρήση δεδομένων περί συσκευών δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 5(3) της e-Privacy Directive της Ε.Ε., που προϋποθέτει ελεύθερη και με πλήρη γνώση πρότερη συγκατάθεση πριν την αποθήκευση ή την απόκτηση πρόσβασης πληροφοριών στη συσκευή ενός ατόμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Facebook συναντήθηκε με τον αρμόδιο Βέλγο υπουργό, Μπαρτ Τόμελεϊν, για τη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υφίσταται παράβαση των βελγικών νόμων προστασίας δεδομένων.


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ