«Την άνοιξη του 2011 ο γιός μας Αντρέας αγόρασε είκοσι πρασινοτζιέφαλες αγριόπαπιες, τις εξημέρωσε και τις έβαλε στο ποτάμι του χωριού μας, περιφράσσοντάς τις προσωρινά. Ήθελε να φέρει κάτι στο χωριό που να προσελκύσει επισκέπτες» εξηγεί στη CITY ο δημιουργός του πάρκου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 2012, ο 22χρονος γιός του κ. Γιάννη, Αντρέας, δολοφονήθηκε κοντά στους Αγίους Τριμιθιάς. Το πάρκο εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή εις μνήμην του αδικοχαμένου Αντρέα.
«Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες, ώστε το πάρκο να αποτελεί ένα φυσικό καταφύγιο για αυτό το είδος της πρασινοτζιέφαλης. Θα ελέγχουμε τόσο την υγεία τους όσο και την αναπαραγωγή τους».
Το είδος αναπαράχθηκε στους θάμνους κατά μήκος του ποταμού από τότε που ο Αντρέας είχε αγοράσει τις πρώτες. Στον χώρο υπάρχει λίμνη με τρεχούμενο νερό από την παρακείμενη βρύση του χωριού, σπιτάκι με τροφή και για προστασία των πρασινοτζιέφαλων από την κακοκαιρία και φωλιές για εκκόλαψη.
Γύρω από τη λίμνη φυτεύτηκαν θάμνοι ενώ πάρθηκε πρόνοια ώστε «στη μεριά του ήλιου να μην υπάρχουν αειθαλή φυτά για να ζεσταίνεται ο χώρος τον χειμώνα».
Έγινε επίσης περίφραξη με πράσινο συρματόπλεγμα «το οποίο δένει οπτικά και οικολογικά».
Ταυτόχρονα, έξω από το πάρκο υπάρχουν πλακόστρωτοι και χαλικοστρωμένοι δρόμοι που οδηγούν σε μια βρύση του 1902 ενώ υπάρχει παιδότοπος και νυχτερινός φωτισμός (με φωτοβολταϊκά).
Σε όλον τον χώρο έγινε φύτευση δέντρων της περιοχής, ιδιαίτερα ειδών που δένουν με ποτάμι. Φτιάχτηκε και ένας μικρός βοτανικός κήπος, με αρωματικά της περιοχής.
«Σκεφτήκαμε ακόμη να δίνουμε την ευκαιρία σε όσους μπορούν και αγαπούν την άγρια ζωή να υιοθετήσουν μια πάπια. Η υιοθεσία θα γίνεται σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση και το κόστος θα είναι 25 ευρώ το εξάμηνο και 50 τον χρόνο. Οι πάπιες θα αριθμηθούν και έτσι ο καθένας θα γνωρίζει ποια είναι η δική του. Με το ποσό της υιοθεσίας θα τρέφονται τα πουλιά και θα καθαρίζονται και θα τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής».
Στο μεταξύ, εξωτερικά του πάρκου έχουν τοποθετηθεί φωλιές για άλλα πουλιά. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Γιαννάκης, ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η παρουσία στον χώρο ανθρωποπουλιών «που θα τρώνε κάθε είδος τρωκτικού».
Να αναφέρουμε, τέλος, πως το πάρκο, το οποίο η οικογένεια δώρισε στο Κοινοτικό Συμβούλιο, θα είναι η αφετηρία και η κατάληξη κυκλικού μονοπατιού, το οποίο θα κατασκευαστεί σύντομα και θα ενώνει τον Κάμπο με το Μουσείο Δασικής Κληρονομιάς. Πολύ κοντά υπάρχουν καφενεία, εστιατόρια και ξενώνες.
Για να υιοθετήσετε τη δική σας πρασινοτζιέφαλη αλλά και για γενικού ενδιαφέροντος πληροφορίες σχετικά με το πάρκο μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου στο 22 942450 ή με τον κ. Γιαννάκη στο 99 645400.