Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για Κυπριακό στις προγραμματικές δηλώσεις

Η αναφορά του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κυπριακό


Article featured image
Article featured image

Την προσήλωση της Ελλάδας στην εξεύρεση λύσης για το κυπριακό στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και την επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.



Αυτή είναι όλη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας:



"H ανάκτηση της αξιοπρέπειας της χώρας και του λαού προϋποθέτει και τη χάραξη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που θα έχει στόχο

Πρώτον να προασπίζει ενεργά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα.

Δεύτερον να προωθεί – με τις γειτονικές μας χώρες - την ειρηνική επίλυση των διαφορών, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό, είναι και η προσήλωση της Κυβέρνησης στην υποστήριξη δικοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Σημαντική είναι επίσης, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Τρίτον, η εξωτερική μας πολιτική θα έχει στόχο να αναδεικνύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής- Μέσης Ανατολής-Ουκρανίας, στο οποίο τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι κρίσεις.

Μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές, αδιέξοδoυς εμπορικούς πολέμους και δήθεν «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» που απέδειξαν την αποτυχία τους.

Και σταθερά υπερασπιζόμενοι τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της οικοδόμησης μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ευρωπαικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου απαιτείται η συγκροτημένη αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου του τζιχαντισμού που εξαπλώνεται."


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ