Οι υγρότοποι του νησιού στα καλύτερά τους

Αυτόν το μήνα μαζί με τους ερωτευμένους, τα καρναβάλια, την Ημέρα Σκέψης (οι Πρόσκοποι ξέρουν…), τις Παρθένες (στ’ όνομα που γιορτάζουν 7 Φεβρουαρίου), τους Χαράλαμπους, τις Θεοδώρες και άλλους, γιορτάζουν και οι υγρότοποι!

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Ίδρυμα Terra Cypria

Κεντρική φωτογραφία: Μαρία Ευρυπίδου (Αλυκή Λάρνακας)


 

Υγρότοποι; Τι είναι αυτό και γιορτάζει κιόλας; Μήπως καμιά καινούργια ονομαστική εορτή που προστέθηκε στο ημερολόγιο μας; Καμιά σχέση! Όπως λέει και η λέξη είναι περιοχές που καλύπτονται μόνιμα ή εποχικά από ρηχό νερό. Το νερό αυτό μπορεί να είναι από γλυκό μέχρι υφάλμυρο ή ακόμη και θαλασσινό, αν το βάθος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα.

Πότε γιορτάζουν; Η Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζουν οι  υγρότοποι έχει αποφασιστεί μετά την υπογραφή της Σύμβασης Ραμσάρ. Συγκεκριμένα, στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, πλέον γνωστή ως Σύμβαση Ραμσάρ. Η Σύμβαση Ραμσάρ έχει ως στόχο τη διατήρηση και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και της διεθνούς συνεργασίας, ως συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Με βάση τη Σύμβαση προστατεύονται 2,186 υγρότοποι που θεωρούνται σημαντικοί σε παγκόσμιο επίπεδο με συνολική έκταση περίπου 208 εκ. εκτάρια. Έτσι από τότε κάθε 2 Φεβρουαρίου έχουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων!


Κάθε χρόνο επισκέπτονται τις Αλυκές Λάρνακας περίπου 20.000 πουλιά.




Φράγμα του Κούρρη (φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα)

 

Μάλιστα δύο από τους υγροτόπους του νησιού μας προστατεύονται με βάση τη Σύμβαση Ραμσάρ και συγκεκριμένα είναι οι Αλυκές Λάρνακας και  ο υγροβιότοπος Ακρωτηρίου. Και  μιας και άρχισε και φτιάχνει λιγάκι ο καιρός και πριν αρχίσουν οι τρελές ζέστες του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για εξορμήσεις. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πάρε 2-3 φιλαράκια σου, που να γουστάρουν λίγη περιπέτεια και φύση και πήγαινε εκδρομούλα! Επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων σου προτείνουμε εκδρομή στις Αλυκές Λάρνακας...

 



Αλυκή Λάρνακας (φωτογραφία: Μαρία Ευρυπίδου)


 

Το μόνο που θα χρειαστείς, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι καλή παρέα και πολύ κέφι. Πάρε λοιπόν τα φιλαράκια σου και μπείτε στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς τις Αλυκές Λάρνακας. Μάθε μόνο πως εκεί δεν βρίσκεται μοναχά η Αλυκή Λάρνακας, αλλά υπάρχει ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αλυκών. Η πλειοψηφία του κόσμου, γνωρίζει μόνο την κύρια Αλυκή, που είναι και η μεγαλύτερη εκ των τεσσάρων.


Η πτηνοπαρατήρηση είναι το δεύτερο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο χόμπι στην Ευρώπη και το πρώτο στην Αμερική.




Αλυκή Λάρνακας (φωτογραφία: Ναθαναήλ Ανδρέου)

 



Αλυκή Λάρνακας (φωτογραφία: Μαρία Ευρυπίδου)


 

Φτάνοντας στις Αλυκές Λάρνακας, το πρώτο πράγμα που θα σας τραβήξει την προσοχή αυτή την εποχή, είναι τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο να ψάχνουν για λιχουδιές για να αποκτήσουν περισσότερο ροζ χρωματάκι, από τις μικροσκοπικές γαρίδες Αρτέμια που συνηθίζουν να τρέφονται. Φυσικά, στις Αλυκές Λάρνακας μπορείς να συναντήσεις πολύ περισσότερα είδη πουλιών, για παράδειγμα πάπιες, σουσουράδες, καλαμοκαννάες, γλάρους, παπαθκιές, τρουλλουρίδες, σιαχίνια (είδος γερακιού) και πολλά άλλα είδη, αφού περίπου 20.000 πουλιά επισκέπτονται τις Αλυκές Λάρνακας κάθε χρόνο. Αα μην το ξεχάσω, καλό είναι να έχετε και μαζί σας και κανένα ζευγάρι κιάλια και ίσως και κάποιο οδηγό αναγνώρισης πουλιών, και πού ξέρετε μπορείτε μετά από αυτήν την εκδρομή να αποκτήσετε καινούργιο hobby, την πτηνοπαρατήρηση! Μη το γελάς, η πτηνοπαρατήρηση είναι το δεύτερο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο χόμπι στην Ευρώπη και το πρώτο στην Αμερική.

 



Αλυκή Λάρνακας (φωτογραφία: Ναθαναήλ Ανδρέου)


 

Βέβαια, πέρα από διάφορα είδη πουλιών στις Αλυκές Λάρνακας μπορείς να συναντήσεις και διάφορα είδη φυτών, πεταλούδων κτλ, πάντα ανάλογα με την εποχή που θα την επισκεφτείς. Χαρακτηριστική είναι η βλάστηση με αλμυρίκια, που αποτελούν ένα προστατευόμενο οικότοπο. Στην περιοχή μπορείς να συναντήσεις ακόμη και διάφορα είδη ορχιδέων, λ.χ. η Orchis italica, θυμάστε; Που το άνθος της μοιάζει με γυμνό άντρα.

 



Κλείνοντας, θεωρούμε περιττό να σας υπενθυμίσουμε ότι σεβόμαστε πάντα την περιοχή που επισκεπτόμαστε και δεν κόβουμε π.χ. λουλούδια φεύγοντας για ενθύμιο. Αν θέλετε ενθύμιο από την επίσκεψη σας, στις Αλυκές Λάρνακας μπορείτε να έχετε αμέτρητες φωτογραφίες, έτσι για να τις ανεβάσετε και στο Facebook, να τις δουν οι φίλοι σας που ενδεχομένως να πέρασαν ένα βαρετό Σαββατοκύριακο στον καναπέ και… να ζηλέψουν.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο sitewww.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page www.facebook.com/Bioforlife, LIFE+ Project


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ