7 καθημερινά μας αντικείμενα γεμάτα με μικρόβια

Εάν νομίζετε πως τα μικρόβια μαζεύονται μόνο στα προφανή σημεία, όπως είναι τα σκουπίδια και οι δημόσιες τουαλέτες, είστε γελασμένοι. Είναι μερικά αντικείμενα που τα χρησιμοποιούμε ανυποψίαστα στην καθημερινότητά μας, χωρίς να γνωρίζουμε πως πιθανότατα να είναι σοβαρότατες εστίες μόλυνσης με πλήθος από μικρόβια και βακτήρια και καλό θα ήταν να τα διατηρούμε όσο πιο καθαρά γίνεται. Ποια είναι αυτά;


Το κινητό σας

smartphone

Περίπου το 75% των χρηστών κινητών τηλεφώνων, δεν θα το σκεφτούν δεύτερη φορά πριν το χρησιμοποιήσουν ενώ βρίσκονται στο μπάνιο, όπως δείχνει έρευνα που έγινε πρόσφατα, και το να στέλνει κανείς μηνύματα, να μιλάει στο τηλέφωνο ή να κοιτάζει τα email του από τη συγκεκριμένα τοποθεσία είναι πολύ συνηθισμένο. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν αποχωρίζεστε ούτε εκεί το κινητό σας, υπάρχει κίνδυνος να είναι γεμάτο μικρόβια. Ακόμα, κι αν πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά χρησιμοποιείται το μπάνιο, σίγουρα δεν πλένετε το τηλέφωνό σας και μετά το βάζετε στην τσέπη σας, το γραφείο σας και το κρεβάτι σας.

 

Το αρκουδάκι του παιδιού σας

teddy bear

Κάθε παιχνίδι μπορεί να είναι πηγή μικροβίων και βακτηρίων, ειδικά αν αλλάζει συνέχεια χέρια. Τα παιδιά συνηθίζουν να κουβαλούν παντού τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να τα ακουμπούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, οπότε μην ξεχνάτε να τα πλένετε τακτικά.

 

Η τσάντα σας

handbag

Την κουβαλάτε παντού και συχνά την ακουμπάτε στο πάτωμα, είτε του γραφείο, είτε του σπιτιού σας και σπάνια περνάει από το μυαλό σας να την απολυμάνετε. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, περίπου το 1/4 των τσαντών έχει μικρόβια που προκαλούν κρύωμα ή γαστρεντερολογικά προβλήματα, οπότε μην αμελείτε να πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε το χερούλι της τσάντας και να την καθαρίζετε τακτικά.

 

Το αυτοκίνητό σας

car inside

Οι λαβές, τα καθίσματα, οι ζώνες, όλα μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια αφού κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί να πλύνει τα χέρια του πριν μπει μέσα.

 

Η καφετιέρα σας

coffee maker

Όταν πρόκειται για άκακα μικρόβια, η κουζίνα είναι χειρότερη και από το μπάνιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μπορεί το σφουγγάρι που πλένετε τα πιάτα και ο νεροχύτης να είναι ψηλά στη λίστα με τα μικρόβια, αλλά και η καφετιέρα σας δεν πάει πίσω, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση NSF. Η κανάτα της καφετιέρας σπάνια καθαρίζεται διεξοδικά με αποτέλεσμα να αποτελεί πηγή βακτηρίων και μούχλας.

 

Η μπάλα του ποδοσφαίρου

soccer

Έχετε σκεφτεί να απολυμάνετε πρώτα την μπάλα ποδοσφαίρου του γιου σας πριν την ακουμπήσει στην κουζίνα ή το σαλόνι σας; Μάλλον όχι! Η μπάλα θα έχει ακουμπήσει σε γκαζόν, αλάνες και δρόμους και τα λερωμένα παπούτσια όλων των μικρών ποδοσφαιριστών, οπότε καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει πολλή βρωμιά.

 

Η οδοντόβουρτσά σας

toothbrush

Για την ακρίβεια το σημείο από το οποίο κρατάτε την οδοντόβουρτσα και όχι το ίδιο το βουρτσάκι. Ο λόγος που η οδοντόβουρτσα σας έχει εκατομμύρια μικροοργανισμούς πάνω της είναι τόσο η τοποθεσία που βρίσκεται, που την αφήνει εκτεθειμένη σε όλα όσα κυκλοφορούν στο μπάνιο σας, όσο και το γεγονός ότι την πιάνετε συνέχεια και, κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς να έχετε πλύνει πρώτα τα χέρια σας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ