Ιάπωνες εργαζόμενοι ζουν μόνιμα σε ίντερνετ καφέ [βίντεο]

Περίπου 5.400 Ιάπωνες, έμεναν το 2007 σε ίντερνετ καφέ, γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε τότε το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας.

 


Article featured image
Article featured image

Τα Internet Café Refugees (ICR) και ελληνιστί ίντερνετ καφέ προσφύγων, πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και από τότε -ειδικά την τελευταία δεκαετία- ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δραματικά.

Το φαινόμενο των ICR αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης κρίσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία, η οποία εν μέρει οφείλεται στη νομιμοποίηση της προσωρινής και της συμβασιακής εργασίας, που έλαβε χώρα το 1999.

Το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αγγίζει πλέον το 38%.

Οι Ιάπωνες εργαζόμενοι που ζουν στα ICR, είναι και το αντικείμενο ενός νέου ντοκιμαντέρ του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ Shiho Fukada, που ονομάζεται «Net Café Refugees».

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Fukada, τα δύσκολα και αυστηρά ωράρια εργασίας στην Ιαπωνία καθώς και η αύξηση της μερικής απασχόλησης, έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες «πρόσφυγες» στη χώρα, οι οποίοι μη μπορώντας να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα, έχουν πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στα ίντερνετ καφέ.

 

Japan's Disposable Workers: Net Cafe Refugees from MediaStorm on Vimeo.

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ