Απ’ το 1 έως το 10 πόσο… συγκλονίστηκες;

Έχουν μεσολαβήσει μέρες απ’ τις δηλώσεις Μαππουρίδη κι ο απόηχός τους κατέληξε εκεί όπου οδηγείται σύσσωμη η επικαιρότητα, δυο -άντε τρεις- μέρες αφότου κάτι συμβεί: στα έγκατα του διαδικτύου.


Article featured image
Article featured image

Σε περίπτωση που σου ξέφυγαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, αυτές καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Εμπορία Προσώπων: Συνενοχή του Πελάτη», που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Για να πάρεις μια ιδέα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης, είχε δηλώσει περήφανα [sic]:

«Πρώτος ο αναμάρτητος το λίθο βαλέτω. Περάσαμε όλοι οι άντρες ή οι πλείστοι άντρες από τη διαδικασία του πελάτη. Η προσωπική μου εμπειρία ως πελάτη, είναι ότι πράγματι, θα πρέπει ο καθένας που προτίθεται να χρησιμοποιήσει ερωτικής φύσεως υπηρεσίες, να είναι πολύ προσεκτικός, έτσι ώστε να διαπιστώνει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες απολαμβάνει τις υπηρεσίες αυτές, δεν συνιστούν εκμετάλλευση». 

«Ο άνθρωπος ήταν ειλικρινής», θα μου πεις. Απλά δήλωσε πως είναι πελάτης σεξουαλικών υπηρεσιών, πράγμα που για κάποιο λόγο ήθελε να… μοιραστεί μ’ όλον τον κυπριακό λαό. Είναι επίσης υποστηρικτής της νομιμοποίησης και νομοθετικής ρύθμισης της κατ’ επιλογής εκπόρνευσης, ένα θέμα που, πού θα πάει, θα συζητηθεί σοβαρά κάποια στιγμή και σ’ αυτή τη χώρα.

Εμείς γιατί συγκλονιστήκαμε όμως; Η κοινωνία που είτε διαδικτυακά, είτε με άλλους τρόπους σχολίασε την δήλωση, γιατί συγκλονίστηκε και… πόσο συγκλονίστηκε;


Είναι πελάτης σεξουαλικών υπηρεσιών κι ήθελε να το μοιραστεί μ' όλο τον κυπριακό λαό. 


Ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά κι ας βάλουμε κάτω το γεγονός ότι ο Μαππουρίδης δεν είναι νομικά υπόλογος σε κανένα, ο άνθρωπος. Αυτό που δήλωσε δεν είναι… ποινικά κολάσιμο στην χώρα μας.

Οι δηλώσεις του όμως αγγίζουν κάποιες αξίες που όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να θολώσουν στις συνειδήσεις μας, υπάρχουν και είναι εκεί. Όχι πως είναι η πρώτη φορά που μας παρενοχλούν τα ήθη και τις αξίες οι διάφοροι που πήραν τα απαραίτητα νούμερα για να μας εκπροσωπεύουν στην Βουλή, αλλά ας μην το καταπιούμε κι αυτό.

Πέραν του ηθικού και των αξιών που λέγαμε, οι δηλώσεις Μαππουρίδη έχουν να κάνουν με την παραπλάνηση/ωραιοποίηση μιας κατάστασης. «Ερωτικής φύσης υπηρεσίες»; Αλήθεια; Σάμπως και τον συγχύσαμε, μη σου πω τον ζαλίσαμε, τον έρωτα; Λίγο ρομάντζο, λίγο σεξισμό ανακατέψτε με την κουτάλα της αγοράς και… απολαύστε υπεύθυνα;

Σε κοινωνίες που αδιαφορούν για την εμπορία γυναικών και την σεξουαλική εκμετάλλευση και επίσης γνωρίζουν πως δεν τίθεται θέμα ποινικοποίησης του πελάτη, οπόταν έχουν [;] την συνείδησή τους καθαρή, ποιος ο λόγος να ασχολούμαστε με το θέμα;


Να συζητήσουμε επιτέλους την ποινικοποίηση της ζήτησης και της αγοράς, όχι της προσφοράς, αν θέλουμε να αλλάξει κάτι. 


Υποπτεύομαι πως οι λόγοι που αξίζει να ασχοληθούμε με το θέμα, κι όχι απλά να «σοκαριζόμαστε» αλλά να κινητοποιούμαστε και να ανταλλάζουμε, μεταξύ άλλων απόψεις και πληροφορίες, είναι πολλοί.

Κι ένας απ’ αυτούς έχει να κάνει με την νομιμοποίηση, στην συνείδησή μας, ενός καταναγκαστικού, για πολλά πρόσωπα, «επαγγέλματος». Κι αυτό είναι ακόμα ένας ιός στο ήδη αρρωστημένο μας σύστημα.

Ας «σοκαριστούμε» κι ας δράσουμε ουσιαστικά. Κι ας συζητήσουμε επιτέλους την ποινικοποίηση της ζήτησης και της αγοράς, όχι της προσφοράς αν θέλουμε να αλλάξει κάτι.

«Σοκαρίστηκε η κοινή γνώμη», λέει, απ’ τις δηλώσεις Μαππουρίδη. Κι η παιδική ερώτηση που ακολουθεί αξίζει να απαντηθεί μες το information anxiety του διαδικτύου: «Αλήθεια, πόσο σοκαριστήκατε απ’ το 1 ως το 10;». Αυτό πρέπει να απαντήσει κάθε γονιός που μεγαλώνει παιδιά, που τα παίρνει απ’ το χέρι να πάνε στις «κοπέλες να μάθουν» [ναι, το ακούσαμε κι αυτό εν έτει 2015], που δεν σχολιάζει ή και βρίζει κάθε που περνάει από συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης. Ο γονιός πριν απ’ όλους κι ας ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Όσο για τον μεσιέ Μαππουρίδη, ας παραδεχτεί δημόσια [εξάλλου τι κολλήματα έχει πλέον με τις δηλώσεις;] σ’ αυτούς που τον ψήφισαν ότι γνωρίζει πως οι αιτίες εκπόρνευσης μιας γυναίκας είναι πολύπλευρες. Κι ότι οι δικές του «εμπειρίες» δεν είχαν υποστεί οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης για να του παρέχουν τις υπηρεσίες που πήγε να… ψωνίσει.

Κι οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε, μες την καθημερινότητα της διαδικτυακής «Είδησης-ΣΟΚ!», «Αποκαλυπτικό!», «Δεν θα το πιστέψετε!», γιατί πρέπει να μας σοκάρει όχι 1 αλλά 10, η δήλωση Μαππουρίδη. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ