«Η ΕΕ έχει πειστεί ότι το χαλούμι είναι κυπριακό»

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες προώθησης του θέματος του χαλουμιού ως κυπριακό προϊόν.

 


Article featured image
Article featured image

Ο  Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, επανέλαβε πως σ’ ότι αφορά το χαλούμι  βρισκόμαστε στο στάδιο της μετάφρασης του φακέλου που έχουμε καταθέσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Είπε μάλιστα πως ο φάκελος διεξήχθη με επιτυχία όλων των ελέγχων από την αρμόδια γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και  εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο φάκελος αυτός θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ κάτι που θα δεικνύει ότι η ΕΕ έχει πειστεί ότι το χαλούμι είναι κυπριακό παραδοσιακό προϊόν και ανοίγει ο δρόμος πλέον της κατοχύρωσης.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Κουγιάλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εμπλοκή της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα είπε πως «εμπλοκή υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» και πως  μέχρι να πάρουμε την τελική κατοχύρωση θα υπάρχουν προβλήματα.

Η  τουρκική πλευρά  συνέχισε, κατάφερε σε κάποιο βαθμό να αναγάγει  ένα καθαρά τεχνοκρατικό- τεχνικό θέμα σε πολιτικό θέμα , προσθέτοντας ωστόσο πως και η κυπριακή πλευρά έχει κάνει σκληρή  δουλειά.

Ο κ. Κουγιάλης εκτίμησε επίσης πως η Κύπρος έχει εργαστεί σ’  όλα τα επίπεδα και  πως θα περάσει τον κάθε σκόπελο που βρίσκει μπροστά της.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη πως την  τελευταία διετία ο πρωτογενής τομέας έδειξε μια αντίσταση στη γενικότερη  συρρίκνωση  της οικονομίας.

Η  αξία της γεωργικής παραγωγής ήταν σταθερή τόσο - όπως είπε-  σε αξίες όσο και στην απασχόληση, σημειώνοντας παράλληλα πως ο  τομέας αυτός έχει εξαιρετικό μέλλον .

«Όλα αυτά προϋποθέτουν την κατοχύρωση του χαλουμιού η οποία θα ανοίξει  νέους ορίζοντες στη γεωργία τη κτηνοτροφία αλλά και το εξαγωγικό εμπόριο της Κύπρου», συμπλήρωσε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ