8+1 τραγούδια Κύπριων καλλιτεχνών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το soundtrack της πόλης

Αν σου ζητούσαν από ένα μουσικό φεστιβάλ του εξωτερικού, ή έστω από μια έκθεση της αλλοδαπής που προάγει τον πολιτισμό, να στείλεις ένα ενδεικτικό δείγμα με ότι καλό «παίζει» μουσικά στο νησί, τι θα έβαζες πάνω στο usb ή μέσα στο δισκάκι;

 


Article featured image
Article featured image

Η επιλογή για κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού μιλάμε για ένα τόπο που το μουσικό (και όχι μόνο) ταλέντο ξεχειλίζει, έστω κι αν κάποιες φορές δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.

Κάνοντας όμως ένα «ξεφύλλισμα» στα posts που έχουν παίξει αυτό τον πρώτο χρόνο στο www.cityfreepress.com.cy, προσπαθήσαμε να απομονώσουμε 8+1 καλλιτέχνες ή συγκροτήματα των οποίων τραγούδια θα αποτελούσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ένα εξαιρετικό δείγμα του μουσικού προϊόντος της Κύπρου.

Ως επί το πλείστο επιλέξαμε ονόματα που έχουν δικό τους origianl υλικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κάναμε εξαιρέσεις, βάζοντας αξιέπαινες διασκευές που σίγουρα δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο.

Και εννοείται πως από όλους ζητήσαμε να μας στείλουν και μια ευχή για τα πρώτα γενέθλια της CITY -τα πρώτα ως portal, αφού ως Μέσο υπήρξε άλλα 8 χρόνια σε έντυπη μορφή.


8+1 χρόνια CITY



1 ΧΡΟΝΟΣ www.cityfreepress.com.cy


 

Accapella Solo Loop: Οι περιπέτειες του Hunkon Kente

Το τραγούδι «Οι περιπέτειες του Hunkon Kente» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Ανησυχίες ενός ήρεμου μυαλού» του Δημήτρη Σπύρου, γνωστού και ως Acapella Solo Loop.

«Εύχομαι στη CITY και σε όσους την κρατάνε ζωντανή, μέσα από την ψυχή μου και τα 20 μου νύχια, να είναι πάντα μαλαπάντα λαπάντα λο μαλό μαλό χούνκον κέντε αλαπάντα χούνκον κέντε».

 

 

Λάρκος Λάρκου: Η ανεράδα

Το υπέροχο αυτό τραγούδι σε ποίηση Βασίλη Μιχαηλίδη, μουσική Λάρκου Λάρκου, που ερμηνεύει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, βρίσκεται στο CD και βιβλίο «Λάρκος Λάρκου: Το πρώτο ‘δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει» με μελοποιημένη ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη.

«Εύχομαι στη CITY τόσα κι άλλα τόσα χρόνια δημιουργικής ενημέρωσης και προβολής ποιοτικών θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και τον πολιτισμό της Κύπρου».

 

 

Magounda Kinousa: Get up Stand up [των The Wailers]

Το πολύ γνωστό τραγούδι των Bob Marley και Peter Tosh κυκλοφόρησε το 1973 στον δίσκο «Burnin'» των The Wailers και το λεμεσιανο-παφίτικο reggae band το απέδωσε με ένα πολύ ωραίο τρόπο σε ένα από τα live του στο Guaba.

«Η CITY ήταν η πρώτη εφημερίδα που προώθησε το κάτι διαφορετικό, ειδικά στις τέχνες. Για όλους εμάς τους μουσικούς και καλλιτέχνες είναι σημαντικό να μπορούμε να προβάλουμε τη δουλειά μας στον υπόλοιπο κόσμο και γι’ αυτό το λόγο ευχόμαστε στη CITY, καταρχήν, χρόνια πολλά και όπως επίσης να συνεχίσει να προβάλει τα ωραία άρθρα της».

 

 

Minus One: My Girl [των alter ego τους, Marianne's Wish]

Το συγκεκριμένο τραγούδι, όπως και το Bleeding Love, δεν ανήκουν ακριβώς στους Minus One αλλά στο alter ego τους, τους Marianne's Wish.

«Ευχόμαστε στη CITY, την πρώτη free press της Κύπρου, χρόνια πολλά για τα 8 χρόνια πρωτοπορίας στον έντυπο + 1 χρόνο στον ηλεκτρονικό Τύπο. Να τα εκατοστίσει και να συνεχίσει όπως πάντα με φρέσκιες, έξυπνες ιδέες, χιούμορ αλλά και εγκυρότητα και αποφυγή ‘κιτρινίσματος’. CITY σου αφιερώνουμε το κομμάτι ‘My girl’ από τους Marianne’s Wish, το alter ego μας».

 

 

Monsieur Doumani: Sikoses

Πρόκειται για το τέταρτο τραγούδι του δεύτερου δίσκου της μπάντας, «Sikoses», ο οποίος κυκλοφόρησε μόλις πριν από μερικές μέρες, στις 16 Μαρτίου 2015, ενώ ήδη έχει λάβει πολύ καλές κριτικές ακόμη και από τη Guardian.

«Ευχόμαστε στη CITY ότι καλύτερο και ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση όλο αυτό τον καιρό».

 

 

Sandy Brour: Αγκαλιά εγώ κι εσύ [της Σοφία Βέμπο]  &  Μαιτρέσα μου

Το τραγούδι της Σοφίας Βέμπο, το οποίο η μπάντα το παίζει στα λάιβ της, είναι ένα tango του 1929, σε μουσική Γιάννη Κυπαρίσση και στίχους Χρήστου Γιανανκόπουλου, από την επιθεώρηση «Η Αθήνα του 1939». Λέγεται και «Νάνι νάνι». Η διασκευή αυτή από τους Sandy Brour δεν έχει μαγνητοσκοπηθεί, εξ ου και βάζουμε το αυθεντικό της Βέμπο, συν ένα ακόμα, το «Μαιτρέσα μου», που έχουν μαγνητοσκοπήσει τα παιδιά.

«Να είστε όλοι υγιείς και δημιουργικοί ώστε να συνεχίσετε το έργο σας».

 

 

Tat Tnabar: Τηλλυρκώτισσα  &  Το Γιασεμί

Ακούστε και κατεβάστε το τραγούδ «Τηλλυρκώτισσα» ΕΔΩ. Επιπλέον, σας δίνουμε και το τραγούδι τους «Το Γιασεμί» που είναι από το ίδιο project και έχει μαγνητοσκοπηθεί σε μια τηλεοπτική εμφάνισή τους.

Τραγούδια από την παράσταση «Tradition Re-Loaded» που παρουσίασαν στο φεστιβάλ Κύπρια το 2014.

«Ένα γκρουπ για να πάει μακριά να παίξει χρειάζεται αεροπλάνο. Σε αυτή την φάση, το αεροπλάνο είστε εσείς και σας ευχαριστούμε CITY που τόσα χρόνια μας ταξιδεύετε προσεκτικά και μας βοηθάτε... Χρόνια πολλά».

 

 

The Zilla Project: Sweet Louisa

Συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο της μπάντας με τον τίτλο «This one’s for the President».

«Τις θερμότερες ευχές μας για τα γενέθλια σας με πολλή αγάπη και εκτίμηση».

 

 

Trio Frisson: For You To Hold

Το «For You To Hold» περιλαμβάνεται στο debut album τους «Great Escapes» και είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να τους ακούς ζωντανά. Είναι chilled, deep, πιο «ωμό» και ρεαλιστικό τραγούδι. Οι ίδιοι ήθελαν να πετύχουν ένα ήχο που να έχει στοιχεία της κλασσικής hip-hop, αλλά με λίγο old jazz και soul.

«Trio Frisson wishes City Free Press a soulful & groovy birthday! Keep up the good work!».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ