Telegraph: Ο ροκ σταρ Βαρουφάκης και ο πανικός της Αθήνας

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να διαβεβαιώσει τους πιστωτές της ότι θα αποτρέψει την απευκταία πιθανότητα πτώχευσης αυτόν τον μήνα, η ΕΚΤ δεν δίνει σημάδια ανακούφισης στην πίεση που ασκεί στη «σεισμόπληκτη» χώρα.


Article featured image
Article featured image

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph για άλλη μια φορά προσπαθεί να φωτίσει με τον δικό της τρόπο τη δραματική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφέρει πως ο Γιάννης Στουρνάρας ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος και ότι η κυβέρνηση δεν θα παρουσιαστεί αφερέγγυα προς τους δανειστές της, τη στιγμή που τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να αποπληρώσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρχής γενομένης από την Παρασκευή, έδωσε τα πρώτα 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ συνολικά μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να βγάλει από τα κρατικά ταμεία 1,5 δισ. ευρώ.

Ψάχνει να βρει κεφάλαια

Ωστόσο, σημειώνει το άρθρο, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από τη στιγμή που η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει άμεσα τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος, ο Μάριο Ντράγκι ασκεί τις δικές του έντονες πιέσεις, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη συνάντηση με αντίκειμενο της συζήτησης την εξεύρεση πόρων από την ελληνική πλευρά για να μπορέσει να καλύψει τις άμεσες πληρωμές της.

Το μήνυμα Ντράγκι

Στο μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι, ευρισκόμενος στην Κύπρο, είπε για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση των ελληνικών ομολόγων. Επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν, μέσω του ELA, χρήματα με το σταγονόμετρο, αλλά και πάλι ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως υπάρχει ασφαλής ρευστότητα, καθώς οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ενώ είναι εξασφαλισμένες και οι καταθέσεις.

Το Eurogroup της Δευτέρας και η φωτογράφιση

Σύμφωνα με την Telegraph (και όχι μόνο), όλα τα σημαντικά μετατίθενται για τη Δευτέρα, οπότε και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να παρουσιάσει στην Ευρωομάδα αναλυτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να απελευθερωθεί μέρος των χρημάτων της τελευταίας δόσης. Μέσα σε όλα, όμως, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πρόλαβε να κάνει και μια φωτογράφηση, ως άλλος ροκ σταρ, για το περιοδικό Esquire και το τεύχος του Μαρτίου. Πάντως, μέχρι τώρα, αναφέρει το άρθρο, οι προτάσεις που έχει κάνει είναι αόριστες, ενώ τώρα λέει πως υπάρχει και plan B σε περίπτωση που ναυαγήσει το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ