ΠΟ%?$€$ ΜΠΛΕ

Θυμάστε τότε... Τότε που ήταν Νίκαρος; Τότε που το τασάκι είχε μετατραπεί σε Πέτρα του Ρωμιού και το σπαθί του ήταν τόσο «βαρετό» και «αδρωπινό» που όχι μύγα, αλλά ούτε σκόνη δεν τολμούσε να κάτσει πάνω του;

 


Article featured image
Article featured image

Πέρασαν τα χρόνια, πέρασαν και οι εποχές και ξεμείναμε με το Νικούι. Για αυτόν που κάνει black humor περί «νηφαλιότητας» ένας εισαγγελέας σε δημόσια επιστολή και αυτός στέκεται κλαρίνο. Αυτόν που καταδέχεται να του παραδώσουν το πόρισμα με τον σιοφέρι και ουχί αυτοπροσώπως στο Προεδρικό -σάματις είναι ο Πρόεδρος, το πόρισμα είναι ποινικό ή μήπως ξεφτιλίζει τις δομές της Νομικής Υπηρεσίας; Αυτόν που παίρνει τηλέφωνο να μάθει «τι έγινε παιδάκια, όλα καλά;» και τον κατηγορούν για παρεμβολή στο ανακριτικό έργο... και δεν τους έχει στείλει τασάκι δώρο.

Δεν λέω, και εγώ έχω κάνει λανθασμένες επιλογές που με εξέθεσαν καταρχήν αλλά εγώ τις πλήρωσα, αλλά εγώ δεν είμαι ο εκλελεγμένος ανώτατος άρχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε ισχυρίστηκα ποτέ πως μπορώ να σώσω το κράτος από τον βάλτο και προφανέστατα δεν υποσχέθηκα καλύτερο μέλλον σε κανέναν. Παρόλα αυτά, τις επιλογές μου τις πλήρωσα ακριβά, έντοκα και ως άνθρωπος με επαγγελματικές, οικονομικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, αναγκάστηκα να τις διορθώσω.


Ο Ρίκκος από την αρχή ήταν κόκκινο πανί για όλους.


Ο Νίκαρος επέλεξε μια γυναίκα με εξαιρετική προϋπηρεσία, που είχε συνδέσει το όνομά της με τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Η Χρυστάλλα Γεωρκάτζη ήταν προσωπικά η μεγαλύτερη απογοήτευση. Άλλη μας δείξανε και άλλη μας μπήξανε. Εμείς είχαμε προσδοκίες και αυτή είχε εξαιρετικό marketing. Τουλάχιστον ξέρουμε πως είναι καλή μάνα και αγαπάει την κόρη της την οποία προστατεύει και υπερασπίζεται ανεξαρτήτως νομικού ή ηθικού πλαισίου. Ας είναι. Η κύπρια μάνα υπέρ πάντων και εναντίον όλων. Όσο για την οικονομία, τις κλητεύσεις για κατάθεση και τις έρευνες, μπορούν να περιμένουν. Η γυναίκα που προσέθεσε δύο ακόμη λέξεις στο πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο -ελέγκτρια και τραπεζήτρια- έχει συμβόλαιο και δεν πρόκειται να μην το τιμήσει… το συμβόλαιο γιατί την θέση...

Ο Ρίκκος από την αρχή ήταν κόκκινο πανί για όλους. Η Εζεκία Παπαϊωάννου ιδιαίτερα, αντιμετώπισε την επιλογή με μαύρα πανιά στα πορτραίτα των Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι και λοιπών συντρόφων. Κανείς δεν τον ήθελε αλλά αυτός ήθελε τη θέση. Ενδεχομένως την πιο ψηλή αλλά και από αυτή που του έλαχε, έκανε δουλίτσα. Ασχολήθηκε, δούλεψε και έκανε έργο. Προϊόν συνδιαλλαγής ή όχι η θέση του, με την βοήθεια του Θεού ή άνευ, ο Ρίκκος φάνηκε πως είχε διάθεση να ασχοληθεί. Μπορεί να πήρε τη θέση λίγο πιο σοβαρά από ότι πρέπει και να έχασε πόντους χαρακτηρίζοντας εαυτόν αήττητο με τη βοήθεια του Θεού, αλλά όταν ο Μακαριώτατος σε στηρίζει έχεις συγχωροχάρτι από όλους για τα πάντα. Ακόμη και αν η μνήμη σου δεν είναι αρκετά καλή και δεν θυμάσαι να λες πως θα παραιτηθείς αν κάποιος ισχυριστεί πως σ’ τα ακούμπησε.

Ο Κληρίδης πάλι επί το πιο άνευρο και αδιάφορο, flat line και χαλαρά, δεν σου δίνει την εντύπωση πως αν φωνάξει κάποιος φωτιά, θα τρέξει να σωθεί ή να τη σβήσει. Μάλλον με τη δύναμη της σκέψης θα καταπολεμήσει τη λαίλαπα. Ο Ρίκκος από την αρχή δεν φάνηκε να χάρηκε με την επιλογή του Νίκαρου για τη θέση του Γενικού που ήλπιζε πως έχει καβατζωμένη και μάλλον ούτε ο Κληρίδης εκτίμησε τον τρόπο που ο υφιστάμενός του τον προϋπάντησε. Η νοοτροπία του Δικαστού όμως, που όλους τους βάζει στη θέση του με τη δύναμη της σκέψης, αργά και χαλαρά, ήταν η γραμμή που ο Κληρίδης θα ακολουθούσε και αυτή πληρώνουμε όλοι σήμερα.


Όσοι έχουν χεσμένη τη φωλιά τους κάνουν τις πάπιες γιατί ως γνωστόν τα σκατά είναι εύφλεκτα υλικά.


Είχα να παρακολουθήσω ζωντανή διάσκεψη τύπου, από τότε που ο Χριστόφιας βγήκε λίγο πριν την κηδεία των πυροσβεστών να μιλήσει από το Προεδρικό για να πει τίποτα. Είδα προχθές τον Ρίκκο και με ενδιαφέρον παρακολουθώ το σήριαλ έκτοτε.

Ανεξάρτητα από το βαθμό που η δοτή εξουσία έχει επηρεάσει Ρίκκο, Πέτρο και Χρυστάλλα και χωρίς να σχολιάσω πόσο αποφασισμένοι παρουσιάζονται και οι τρεις πως αυτή είναι η ώρα τους, τώρα αποπληρώνεται κάθε πρωτέρα θυσία και συμβιβασμός και δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω, η ιδέα που δίνουν σε εμένα είναι πως ξέρουν. Όντας και οι τρεις σε νευραλγικές θέσεις που τους δίνουν πρόσβαση σε πληροφορίες ενδιαφέρουσες και πολύ πικάντικες, ξέρουν, γνωρίζουν και μπορούν να κάψουν. Όσοι έχουν χεσμένη τη φωλιά τους κάνουν τις πάπιες γιατί ως γνωστόν τα σκατά είναι εύφλεκτα υλικά.

Ο καθένας πιέζει αλλήλους μέχρι να καταφέρει να περάσει το δικό του, ελπίζοντας πως τα σκατά που ανακάλυψε ο ίδιος καίνε περισσότερο από τα σκατά που ο ίδιος έχει αμολήσει ή κάποιος άλλος έχει βρει. Τα κατάλαβα καλά Νίκαρε;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ