Tο Wikileaks δημοσιοποίησε τα αρχεία της Sony

Πέντε μήνες μετά το σκάνδαλο με τη θεαματική πειρατεία σε βάρος της Sony Pictures, ο Wikileaks δημοσιοποίησε σήμερα 30.287 έγγραφα αρχείων του ομίλου, στα οποία μπορεί να γίνει εύκολα αναζήτηση.

 


Article featured image
Article featured image

Οι υπόγειες και μη διαδρομές της εταιρίας με τους Δημοκρατικούς, επαφές με κύκλους του αμερικανικού στρατού και στοιχεία για κατασκοπεία ανάμεσα σε κινηματογραφικές εταιρίες, έρχονται στο φως.

Σε ανακοίνωσή του ο ιστότοπος, ο οποίος δημοσιοποιεί έγγραφα που αλλιώς θα παρέμεναν απρόσιτα για το κοινό, διευκρίνισε πως θέτει στη διάθεση του κοινού 30.287 έγγραφα της Sony Pictures Entertainment (SPE) και 173.132 ηλεκτρονικά μηνύματα (μέιλ) από, και προς, περισσότερες από 2.200 διευθύνσεις της SPE τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν «δημόσια περιουσία».

Ένας πολυεθνικός οργανισμός με δεσμούς με το Λευκό Οίκο

Στην ανακοίνωση της Wikileaks, σημειώνεται πως η εταιρία είναι γνωστή για παραγωγή ψυχαγωγικού προϊόντος. «Παρόλα αυτά, τα αρχεία δείχνουν πως παρασκηνιακά αποτελεί έναν οργανισμό με επιρροή, δεσμούς με το Λευκό Οίκο και την ικανότητα να επηρεάζει νομοθεσίες και πολιτικές και συνδέσμους με το σύστημα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας» αναφέρει το κείμενο. Όπως μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά, στα αρχεία  υπάρχουν σχεδόν 100 ηλεκτρονικές διευθύνσεις κυβερνητικών στελεχών.

Η Sony είναι μέρος ενός ισχυρού λόμπι, του MPAA, που ασχολείται με τις πολιτικές διαδικτύου, την πειρατεία, τις εμπορικές συμφωνίες και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Στα e-mail φαίνεται η συνεχής αλληλογραφία τόσο με το λόμπι, όσο και απευθείας με πολιτικούς προκειμένου να ασκήσουν πίεση και να προωθήσουν ευνοϊκές πολιτικές.

«Τα αρχεία αυτά δείχνουν τους μηχανισμούς μιας πολυεθνικής που ασκεί επιρροή. Είναι άξια προσοχής και στο κέντρο μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης. Αυτό ανήκει στη δημόσια περιουσία και ο Wikileaks θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει τέτοια», πρόσθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του Wikileaks.

Υποστήριξη στο κόμμα των Δημοκρατικών

Στη συνέχεια της δημοσίευσης αναφέρονται οι σχέσεις της εταιρίας με το κόμμα των Δημοκρατικών. Συγκεκριμένα από τα αρχεία προκύπτει γεύμα του διευθυντή της εταιρίας με τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ενώ γίνεται κανονική καμπάνια και οργανώνονται δείπνα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το κόμμα.

Συγκεκριμένα σε mail που κυκλοφόρησαν σε σειρά στελεχών της εταιρίας προτεινόταν η συγκέντρωση χρημάτων για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη Άντριου Κουόμο, για τον οποίο συγκεντρώθηκαν 50.000 δολάρια αφού όπως σημειώνεται στο mail «χάρη στον Κυβερνήτη έχουμε ένα ιδανικό παραγωγικό περιβάλλον στη Νέα Υόρκη και μια ισχυρή πολιτική ενάντια στην πειρατεία που έκανε πολλά περισσότερα από το να μιλά για τα προβλήματά μας».

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι μέχρι ποιου σημείου είναι θεμιτή μια τέτοια κίνηση, με δεδομένο πως το σύστημα της χρηματοδότησης από ιδιωτικούς πόρους δεν είναι παράνομη στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Όλα όσα φαίνονται στα αρχεία, δείχνουν πόσο επιβεβλημένη ήταν η  αποπομπή, τον Φεβρουάριο, του αφεντικού της Sony, της Έιμι Πασκάλ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση μέιλ με ρατσιστικά σχόλια που είχε γράψει για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η Sony και ο στρατός

Ο κ. Λίντον, διευθυντής της Sony, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της RAND, εταιρίας ανάπτυξης τεχνολογίας και παραγωγής στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Τα αρχεία αναδεικνύουν μια συνεχή επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στις εταιρίες. Και μπορεί κάποιες από τις επαφές να αφορούν στην πρόσκληση του George Clooney και του Kevin Spacey σε εκδηλώσεις της RAND, άλλες όμως αποκαλύπτουν την διαμεσολάβηση του διευθυντή της Sony για να επικοινωνήσει κοντινό πρόσωπο του επιτελείου Ομπάμα με τη στρατιωτική εταιρία ή την τελευταία να θέλει να συνεργαστεί με την IMAX προκειμένου να προχωρήσει σε ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

Από τα αρχεία αυτά γίνεται και πιο κατανοητός ο λόγος που η Sony απευθύνθηκε στη RAND προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προέκυψε με την ταινία «The Interview». Η τελευταία επιστράτευσε αναλυτή ειδικό στα θέματα της Βορείου Κορέας και πρότεινε στη Sony να επικοινωνήσει με το State Departement και την NSA (αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών) για τα παράπονα της χώρας σχετικά με την ταινία.

Η κινηματογραφική κατασκοπεία

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως από τα διαρρεύσαντα αρχεία προκύπτει επίσης και μια πολύ καλά οργανωμένη κατασκοπεία απέναντι σε ανταγωνιστικές εταιρίες. Για παράδειγμα στην αλληλογραφία που έχει αναρτήσει η Wikileaks φαίνεται πως παρακολουθούσαν την ταινία Snowden και ήταν ενήμεροι για το πρόβλημα χρηματοδότησής της και τα υπέρογκα έξοδα που αυτή εμφάνισε.

Καταδικάζει η Sony την ενέργεια

Η Sony καταδίκασε την επαναμετάδοση αυτών των δεδομένων, εκτιμώντας πως οι προσωπικές πληροφορίες δεν αποτελούν κοινό κτήμα και πως ο Wikileaks συνεχίζει το έργο των κυβερνοπειρατών οι οποίοι έβλαψαν τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

«Η κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures ήταν μία κακόβουλη εγκληματική ενέργεια και καταδικάζουμε σθεναρά την ευρετηρίαση προσωπικών δεδομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Ο Wikileaks εξηγεί πως ορισμένες ιστορίες βγήκαν εκείνη την εποχή όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αναζητήσεις στα αρχικά αρχεία και αποσύρθηκαν προτού το κοινό και οι δημοσιογράφοι μπορέσουν να ξύσουν την επιφάνεια.

«Δημοσιοποιούμενες τώρα σε μια μορφή με την οποία μπορούν να γίνουν αναζητήσεις, τα αρχεία της Sony παρέχουν ένα σπάνιο δείγμα των μηχανισμών μίας μεγάλης μυστικής πολυεθνικής εταιρίας», προσθέτει ο ιστότοπος, δηλώνοντας ότι κανείς μπορεί να δει τις δραστηριότητες λόμπινγκ του ομίλου και τις διασυνδέσεις του με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Το χρονικό της διαρροής

Τα δεδομένα αυτά ανέβηκαν στο Διαδίκτυο ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η SPE, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Sony, είχε πέσει θύμα μαζικής πειρατείας. Τα προσωπικά δεδομένα 47.000 υπαλλήλων και τρίτων, μεταξύ των οποίων διασημότητες, είχαν κλαπεί τότε, καθώς και οικονομικά έγγραφα, σενάρια, ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.λπ., από τα οποία ορισμένα είχαν ανέβει παράνομα στο Διαδίκτυο, όπως και πέντε ταινίες των κινηματογραφικών στούντιο της εταιρίας.

Οι πειρατές είχαν απαιτήσει από τη Sony Pictures να μην προβάλει την κωμωδία για τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν «Η συνέντευξη που σκοτώνει» και ο Λευκός Οίκος είχε κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι βρισκόταν πίσω από την πειρατεία, κάτι που αύξησε λίγο παραπάνω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τελικά η ταινία είχε περιορισμένη διανομή.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ