Eurogroup: Αποκάλεσαν τον Βαρουφάκη ερασιτέχνη & τζογαδόρο

Καθώς όλοι περίμεναν να αρχίσει η συνέντευξη Τύπου στο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, αρκετοί δημοσιογράφοι στη Ρίγα άρχισαν να τουιτάρουν πως ο κύριος Βαρουφάκης περνούσε δύσκολα μέσα στη συνεδρίαση και πως δεχόταν σφυροκόπημα από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.

 


Article featured image
Article featured image

Η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian μετέδωσε ένα από τα tweets σχολιάζοντας: «Μπορεί παρακαλώ κάποιος στη Ρίγα να δώσει στον κύριο Βαρουφάκη ένα σφουγγάρι και μία πετσέτα; Φαίνεται πως είχε ένα πολύ κακό πρωινό».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Edward Scicluna έκανε λόγο για «πλήρη κατάρρευση» στην επικοινωνία των δύο πλευρών.

Από την άλλη, το Bloomberg αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δέχτηκε «σφυροκόπημα» από τους απογοητευμένους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταφέρει το Bloomberg, o Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του στο Eurogroup που διεξάγεται στη Ρίγα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «άνθρωπο που σπαταλάει τον χρόνο, ερασιτέχνη και τζογαδόρο».

Σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση του τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ως ανεύθυνο και τον κατηγόρησαν ότι σπαταλάει το χρόνο και ότι λειτουργεί ως ερασιτέχνης και τζογαδόρος.

Πανικός έγινε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όταν λίγα λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis έγραψε στο τουίτερ πως είναι επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ντάισελμπλουμ: Όχι σε έκτακτο Eurogroup

Εναπόκειται στην ελληνική πλευρα να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ λίγο μετά το πέρας της σημερινής άτυπης υπουργικής συνόδου στη Ρίγα της Λετονιας εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ως την ερχόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξελλες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι από τη στιγμή που θα κλείσουν οι έν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρά και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό. Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι από ελληνικής πλευράς - κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε ότι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακριά τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία όπως είπε με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

Μοσκοβισί: Πρέπει να διανυθεί μεγάλη απόσταση

Για μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, επεσήμανε με δηλώσεις του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αυτός είναι «ο μόνος τρόπος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», όπως τόνισε.

Ρέγκλινγκ: Εκταμίευση μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη ασυνεδρίαση του Eurogroup είπε πως εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα θα γίνει μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις. «Παρατηρούμε στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα με το Brussels Group. Θα υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση μόνο αν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις».


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ