140+ κυπριακά brands που μας κάνουν περήφανους

Σε αφιέρωμα του περιοδικού IN Business παρουσιάζονται περισσότερα από 140 κυπριακά brands, τα οποία συναντάμε καθημερινά στα ράφια των υπεραγορών.

 


Article featured image
Article featured image

Πολλά απ' αυτά βρίσκονται στην πρώτη σειρά της λίστας των προτιμήσεων μας, ωστόσο πολλά απ’ αυτά δεν τα γνωρίζουμε καν.

 

1. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Εταιρεία παραγωγής: Κ. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ & ΑΔΕΛΦΟΣ

Προϊόντα: Ελαιόλαδο

Η ιστορία του brand ξεκίνησε το 1955 στο χωριό Άγιος Γεώργιος της Κερύνειας, εξού και η επωνυμία του. Αρχικά οι δραστηριότητές του περιορίζονταν στο χωριό παραγωγής του, στη συνέχεια όμως, αναπτύχθηκαν και στα γύρω χωριά. Ένα χρόνο μετά την Τουρκική Εισβολή η εταιρεία απέκτησε μικρή παραγωγική μονάδα στη Λευκωσία, με κύρια προϊόντα το ελαιόλαδο, το μέλι και το λεμόνι. Μετά τη δεκαετία του ’80 σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη και το 2005 μετακόμισε σε σύγχρονη παραγωγική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή Εργατών. Το νέο εργοστάσιο παρέχει υψηλή ποιότητα και ποιοτικό έλεγχο μέσα από 38 διαφορετικές αναλύσεις.

Εξαγωγές: Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία

Μερίδιο αγοράς: 38% - 40%

Πλάνα για το 2015: Ανάπτυξη μίας ακόμα σειράς εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Brand managers: Σάββας και Κωνσταντίνος Μαυρουδή

 

 

2. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ

Εταιρεία παραγωγής: KEO PLC

Προϊόντα: Νερό

Εισήλθε στην κυπριακή αγορά το 1995, μετά από χρόνια γεωλογικών ερευνών για τον εντοπισμό της καταλληλότερης τοποθεσίας στον υδροφόρο ορίζοντα της οροσειράς του Τροόδους. Δίπλα από το μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά, η ΚΕΟ κατασκεύασε ένα σύγχρονο εμφιαλωτήριο και το εξόπλισε με γραμμή παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας. Στο εργοστάσιο κατασκευάζονται φιάλες PET επί τόπου, δευτερόλεπτα πριν την εμφιάλωση, χωρίς να αγγίζει ανθρώπινο χέρι, όπως απαιτείται για τα φυσικά μεταλλικά νερά. Οι αυστηρές προδιαγραφές εμφιάλωσης και η ποιότητα του νερού Άγιος Νικόλαος το κατέστησαν ικανό να αναγνωρίζεται και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως φυσικό μεταλλικό νερό, ενώ η όλη παραγωγική του διαδικασία πιστοποιείται σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας HACCP.

Κατανάλωση: Πέραν των 40 εκατομμυρίων φιαλών ετησίως

Brand manager: Γιάννης Φατσέας

 

 

3. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

Εταιρεία παραγωγής: N.C. FARM (KOUTRAFAS)

Προϊόντα: Αυγά ελεύθερης βοσκής και αχυρώνα, κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, πετεινάρια

Με το brand, Αγρόκτημα Φράγκου, άρχισε η εμπορία των αυγών ελεύθερης βοσκής το 2008 και στη συνέχεια εφαρμόστηκε και στα υπόλοιπα πτηνοτροφικά προϊόντα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το 2011 λάνσαρε τα αυγά αχυρώνα, το 2013 τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής και πολύ πρόσφατα το νέο εμπορικό προϊόν της, το πετεινάρι.

Πλάνα για το 2015: Λανσάρισμα νέων πτηνοτροφικών προϊόντων

Brand manager: Κώστας Φράγκου

 

 

4. ΑΓΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ

ΑΓΡΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ

Εταιρεία παραγωγής: ΟΜΙΛΟΣ ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Προϊόντα: Νερό

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός εμφιαλώνεται από την Blue Sky (Mountain Springs) Ltd  και διανέμεται από τη Φώτος Φωτιάδης Διανομείς Λτδ. Διατίθεται στην αγορά στις συσκευασίες 1.5 L , 1L , 0.5L και 0.5L sport.  Στην αγορά πρωτοεμφανίστηκε το 1998 και κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κατακτήσει την πρώτη θέση. Αξιοσημείωτη είναι η  δημιουργία του σύγχρονου εμφιαλωτηρίου στον χώρο άντλησης του νερού στο χωριό Αγρός το 2007, όπως και η πιστοποίησή του ως το πρώτο φυσικό μεταλλικό νερό το 1999. Από το 2014 το νερό Αγρός εμφανίζεται στην αγορά πλήρως ανανεωμένο. Η εταιρεία έχει λανσάρει τον Οκτώβριο στην αγορά μια νέα, μοναδικά σχεδιασμένη φιάλη, η οποία διακρίνεται για τον καινοτόμο σχεδιασμό της και για τον τρόπο που αναδεικνύει ξεκάθαρα το πολύτιμο περιεχόμενό της.

Εξαγωγές: ΗΠΑ, Κουβέιτ, Ντουμπάι και Κίνα

Brand manager: Μαρία Θεοδώρου

 

 

5. ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ

ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ

Εταιρεία παραγωγής: ΟΙΝΟΤΕΧΝΙΑ ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ

Δημοφιλή κρασιά: Άης Αμπέλης Λευκός, Άης Αμπέλης Ερυθρός, Άης Αμπέλης Ροζέ, Όμηρος, Άης Αμπέλης Κουμανδαρία

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992. Ανέκαθεν στόχος της ήταν τα τρία από τα επτά κρασιά της παραγωγής της - Λευκός, Ερυθρός και Ροζέ - να καταναλώνονται φρέσκα. Ήδη έχει εξαντλήσει τα αποθέματα της περασμένης εσοδείας 2013, ενώ το 2014 αποτέλεσε χρονιά - σταθμό για την εταιρεία. Μετά από αρκετά χρόνια άλλαξε το λογότυπό της, προχώρησε σε αλλαγές στις ετικέτες της απλής σειράς -Λευκός, Ερυθρός, Ροζέ - και εφάρμοσε τη χρήση πλαστικών φελλών στα τρία αυτά κρασιά. Εμφιάλωσε, επίσης, την Κουμανδαρία, η οποία ωρίμαζε στα βαρέλια για αρκετά χρόνια και έχει διακριθεί με το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό οίνου Decanter World Wine Awards.

Εξαγωγές: Γερμανία, Ελβετία, Κίνα

Παραγωγή: Κατά το 2014 άγγιξε τις 120.000 φιάλες, ενώ το 2015 αναμένεται να φτάσει τις 140.000

Πλάνα για το 2015: Νέες τεχνικές οινοποίησης

Brand manager - marketing manager: Γιώργος Κτίστης

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του IN Business ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ