Η κυπριακή κοινωνία έχει ξεπεράσει το κράτος

Η λογοκριμένη έκθεση της Πάολας Ρεβενιώτη από την κυπριακή αστυνομία και η συμμετοχή του δημοφιλούς Ελλαδίτη συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ, περιλαμβάνονται, μεταξύ αρκετών άλλων, στις εκδηλώσεις του φετινού κυπριακού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

 


Article featured image
Article featured image

Η κοινωνία της Κύπρου ξεπέρασε το κράτος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της accept, η περσινή Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου αποδείχτηκε ορόσημο στη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, με περισσότερα από 4.500 άτομα να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική πορεία.

Ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ Γιώργος Βασιλείου, εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 ξένες πρεσβείες, η ολομέλεια του Συμβουλίου της ILGA- Europe, καθώς και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.

ΛΟΑΤΙ άτομα από όλοι την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, φίλοι και σύμμαχοί τους, οικογένειες με παιδιά και κόσμος που απλά ήθελε να δείξει τη στήριξη του, περπάτησαν μαζί με την Accept, μετατρέποντας την 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου σε γιορτή αξιοπρέπειας και σεβασμού προς όλους και αποδεικνύοντας ότι η κυπριακή κοινωνία έχει ήδη ξεπεράσει το κράτος, που παρ’ όλες τις υποσχέσεις που έδωσε, δεν έχει να επιδείξει καμία ουσιαστική πρόοδο. 

Φέτος

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου 2015 θα αρχίσει με εκδηλώσεις στις 28 Μαΐου και θα κορυφωθεί με την Πορεία Υπερηφάνειας στη Λευκωσία, στις 6 Ιουνίου.  Η διοργάνωση έχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι η προώθηση της αποδοχής για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, η προώθηση της εξάλειψης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, η προώθηση της ελευθερίας του κάθε ατόμου να εκφράζεται χωρίς λογοκρισία που επιβάλλεται από την κοινωνία ή και από τον ίδιο του τον εαυτό, η ενίσχυση της ορατότητας των ΛΟΑΤΙ ατόμων, η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική ΛΟΑΤΙ κοινότητα και η προώθηση απτών νομοθετικών αλλαγών, ούτως ώστε να βοηθηθεί η ζωή των ΛΟΑΤΙ στην Κύπρο (νομοσχέδιο για το σύμφωνο συνένωσης, η ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής και η νομική αναγνώριση του φύλου)

Οι εκδηλώσεις

Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει την πολυσυζητημένη έκθεση της Ελληνίδας Τρανς Ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη, «Διόρθωση», από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC), καθώς και προβολές του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ «Καλιαρντά». Η έκθεση διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς Ατόμων και κατασχέθηκε βίαια από την αστυνομία Κύπρου, προκαλώντας κοινωνική κατακραυγή. Η Πάολα Ρεβενιώτη θα συμμετάσχει, επίσης, σε ανοικτή συζήτηση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών και θα περπατήσει στην Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου.

Το παρόν του θα δώσει στην Κύπρο και ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας και διεκδικητής των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων Αύγουστος Κορτώ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοικτές συζητήσεις με θέματα που ενδιαφέρουν την ΛΟΑΤΙ κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, προβολή ταινιών με ΛΟΑΤΙ θεματολογία επιλεγμένες από προσωπικότητες της Τέχνης, όπως ο κ Γιάννης Τουμαζής και ο καλλιτέχνης Λεόντιος Τουμπουρής, έκθεση έργων τέχνης σημαντικών Κύπριων καλλιτεχνών, βραδιά ποίησης και λογοτεχνίας, μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και διάφορα πάρτι. 

Η Πορεία

Η μέρα της Πορείας Υπερηφάνειας (6 Ιουνίου 2015) θα αρχίσει από νωρίς το απόγευμα στον Δημοτικό Κήπο της Λευκωσίας, με εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια, θα κορυφωθεί με την  Πορεία Υπερηφάνειας και θα ολοκληρωθεί με πάρτι στο χώρο του κήπου, στο οποίο θα συμμετέχουν διάφοροι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και οι Ισραηλινοί DJs, «Deep'a & Biri» κατευθείαν από το πασίγνωστο clubbing scene του Τελ Αβίβ. Στο χώρο θα βρίσκεται και το Fork Food Market.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ