Μα τι είναι τελοσπάντων το #hashtag;

Το βλέπουμε πλέον παντού, στο Twitter, στο Facebook, στο Instagram, σε διαφημίσεις, σε έντυπα, σε περιοδικά και μερικοί από εμάς στον ύπνο μας.

 


Article featured image
Article featured image

Από τον Σοφοκλή Παράσχου

 

Στο πρώτο μου άρθρο δεν θα μπορούσα να μη γράψω για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής μου, το «χας ταγκ»!

To hashtag (#) λοιπόν είναι το γνωστό σημάδι της δίεσης που ακολουθείται πάντα από μια λεζάντα, λόγου χάρη #Sigmalive. Η λογική πίσω από αυτή τη λειτουργία είναι πολύ απλή. Οι χρήστες των Κοινωνικών Δικτύων χρησιμοποιώντας το hashtag, το οποίο δεν έχει ακόμα ελληνική ονομασία, μπορούν να ομαδοποιήσουν συζητήσεις που κάνουν στα δίκτυα αυτά. Ακόμα πιο απλά, κατηγοριοποιούν τα status, tweets, φωτογραφίες ή και βίντεο που κοινοποιούν στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χρήση της λειτουργίας αυτής είναι προαιρετική και πολλοί χρήστες την βρίσκουν και αχρείαστη, δεν είναι όμως και αλήθεια! Το hashtag συχνά βοηθά οργανωμένα σύνολα να στηρίξουν και να δώσουν πολύ εύκολα προβολή σε θέματα που θα έμπαιναν κανονικά στο περιθώριο. Το αγαπημένο μου παράδειγμα από τη χρονιά που πέρασε ήταν το #icebucketchallenge και αν το χάσατε, κάντε απλώς μια αναζήτηση στο Twitter ή στο Facebook.

Το ice bucket challenge λοιπόν ήταν μια πρόκληση μεταξύ φίλων στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία σε προκαλούσαν φίλοι σου είτε να ρίξεις ένα κουβά με πάγο πάνω σου είτε να δώσεις λεφτά σε συγκεκριμένο φιλανθρωπικό σκοπό. Με τη χρήση λοιπόν του #icebucketchallenge, οι χρήστες των δικτύων έδωσαν τεράστια διεθνή προβολή στο θέμα και βοήθησαν φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο να μαζέψουν χρήματα.

Η σωστή χρήση των hashtag είναι πολύ σημαντική. Καταρχάς να πούμε ότι το hashtag μπορεί να περιέχει μόνο λατινικούς χαρακτήρες, καθότι τα ελληνικά γράμματα δεν αναγνωρίζονται από αυτή τη λειτουργία. Μπορείτε λοιπόν να γράφετε το σημάδι της δίεσης και να χρησιμοποιείτε κάποιο τίτλο για το θέμα για το οποίο γράφετε. Αυτό επειδή μπορούμε όλοι να το κάνουμε, το Twitter και το Facebook παρέχουν λίστα με τα πλέον χρησιμοποιημένα hashtag της στιγμής. Έτσι, χρήστες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις για θέματα που τους ενδιαφέρουν από κοινού.

Το θέμα του hashtag σας δεν πρέπει να περιέχει ούτε ελληνικούς χαρακτήρες, ούτε σύμβολα. Εξαίρεση αποτελεί η κάτω παύλα που χρησιμοποιείται ως διάστημα στο hashtag. Πολλοί χρήστες γράφουν το πρώτο γράμμα κάθε λέξης με κεφαλαίο και τα υπόλοιπα πεζά, για να διακρίνονται οι λέξεις καλύτερα. Εμείς πάντως τα προτιμάμε όλα πεζά και ενωμένα.

#kalohashtaggingloipon

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ