Η «Ψύχωση» της Sarah Kane στο Σατιρικό

Article featured image
Article featured image

H Πάνω Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου φιλοξενεί το Iνστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, το οποίο παρουσιάζει -για δεύτερη χρονιά φέτος- την παράσταση «Ψύχωση» της Sarah Kane από τις 14 μέχρι τις 18 Μαΐου!

 

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή και πραγματεύεταιτο υπαρξιακό αδιέξοδο, την αυτοκαταστροφική οργή και τη βία των νέων ανθρώπων σήμερα, εκπέμποντας ένα ύστατο σήμα κινδύνου.

Στο έργο μια νεαρή κοπέλα, αποκλεισμένη από τη ζωή στο διαμέρισμά της, κάθε βράδυ αργά μέσα στην νύχτα νιώθει την αβάσταχτη ανάγκη να αυτοκτονήσει. Πολεμά με τις τραυματικές αναμνήσεις και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της. Εκτός από τον κοινωνικό περίγυρο, εδώ μοιάζει να είναι ένοχο για την κατάστασή του και το ίδιο το άτομο, που παραδόθηκε στις αυταπάτες, τις ανέφικτες επιδιώξεις και τις επιταγές ενός κόσμου που στήθηκε γύρω του σαν παγίδα. Ο αγώνας δραπέτευσης από την υπαρξιακή κατάρρευση και την εμπόλεμη ζώνη στην οποία μετατράπηκε η καθημερινότητα, ο αγώνας υπεράσπισης της αγάπης και της ύστατης ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ανέλπιδη κραυγή ενάντια σε όλα όσα μας έκλεισαν σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς έξοδο διαφυγής είναι τα θέματα που κρύβονται στον πυρήνα αυτής της παράστασης.

Η σκοτεινή ποιητική ματιά του Τάσου Σαγρή για την ζωή στις σύγχρονες μητροπόλεις συναντιέται με την απεγνωσμένη κραυγή της Sarah Kane και τον ήχο της ατέρμονης ψυχικής πίεσης του Biomass (Inner Ear rec.), τις αποσπασματικές αναμνήσεις από ηχοτοπία των Joy Division, των Cure και την μελαγχολία της Lana Del Rey, τα φρενήρη video art παραληρήματα της Άλκιστης Καφετζή και του Εργαστηρίου Οπτικών Τεχνών του Κενού Δικτύου, τους εξπρεσιονιστικούς φωτισμούς του Γιώργου Παπανδρικόπουλου και την ιστοριογραφική ατμόσφαιρα του Σκωτσέζου συνεργάτη του σκηνοθέτη της ταινίας Trainspotting Dany Boyle, σκηνογράφο Κenny Mac Lellan.

Παραστάσεις: Πέμπτη 14, Παρασκευή 15, Σάββατο 16, Κυριακή 17 & Δευτέρα 18 Μαΐου, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Αγλαντζιά, Λευκωσία, 21.00.

Εισιτήρια: €10. Διάρκεια παράστασης: 80’.

Πληροφορίες – κρατήσεις: 22 421609, 22 312940.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ