«O άνθρωπος γοητεύεται από τα πράγματα εκείνα που του κάνουν κακό»

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι χρειάζεται για να θεωρηθεί κάποιος καλός ηθοποιός. Γι’ αυτό θα επικαλεστώ το στίχο-κλισέ του Χατζιδάκι πως, ηθοποιός σημαίνει φως. Αν το «φως» συμβολίζει αξίες και αρχές όπως παιδεία, ήθος, ικανότητα να επηρεάζεις θετικά με τον ποιόν του χαρακτήρα σου τον κόσμο, ταλέντο και… την τύχη να έχεις γεννηθεί με άστρο, τότε, με διά τής εις άτοπον απαγωγή, ηθοποιός ίσον όλα αυτά. Πιθανόν και πολύ περισσότερα. «Δεν επιτρέπεται να είσαι βαρετός. Η ζωή είναι βαρετή. Ο καιρός είναι βαρετός. Οι ηθοποιοί πρέπει να μην είναι βαρετοί», δήλωσε κάποτε η αμερικανίδα ηθοποιός Stella Adler.

 


Article featured image
Article featured image

O Μάριος Μεττής, σίγουρα, μόνο βαρετός δεν είναι. Αυτό το καταλαβαίνεις απ’ όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει, απ’ τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του, απ’ το πάθος με το οποίο σου μιλάει για όλα όσα τον απασχολούν. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει καταφέρει πολλά και αξιοσημείωτα πράγματα στο κυπριακό θέατρο. Όχι μόνο έχει αναγνωρισθεί για το χάρισμα του απ’ τα θεατρικά βραβεία του Θ.Ο.Κ, θεωρείται και ένας επιτυχημένος και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης.

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως δεν έχει τίποτα να αποδείξει, αλλά αυτό μόνο επανάπαυση δείχνει και σίγουρα, ο Μάριος, δεν έχει τέτοια πρόθεση. Κανείς με τη δική του όρεξη για δημιουργία και το «σκουλήκι» να ψάχνεται και να βελτιώνεται συνεχώς, δε μπορεί να επαναπαυθεί. Απόδειξη;

Η νέα παράσταση που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, μαζί με την Νιόβη Χαραλάμπους, το «Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι», είναι ένα έργο που μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει. Γι’ αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους, η CITY συναντά τον ταλαντούχο κο. Μεττή.

 

Τρίτη σκηνοθετική προσπάθεια. Τι έχεις κερδίσει απ’ τις προηγούμενες σου δουλειές;

Νιώθω πως έχω καταφέρει να αντιμετωπίζω με περισσότερη ηρεμία τα απρόοπτα της δουλειάς αυτής. Δυνατό μου σημείο θα έλεγα πως είναι το επικοινωνιακό κομμάτι, όσον αφορά στη δουλειά μου με τους ηθοποιούς.


Ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται αναλόγως με τον τρόπο που επιλέγουμε να κυνηγήσουμε τα θέλω μας και αν τελικά τα αποκτάμε η όχι.


Τι θα αποκομίσει ο θεατής φεύγοντας απ’ το «Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι»;

Μάλλον πως στην τελική τίποτα άλλο δεν έχει σημασία από το να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Επέλεξα το έργο αυτό διότι είναι καθαρά ανθρωποκεντρικό, η σημασία του για μένα βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός.

Αλλάζει ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει; Πως το βιώνουμε αυτό μέσα απ’ το έργο;

Ο άνθρωπος αναπόφευκτα αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Συνήθως έχει να κάνει με το τι ζητάμε και τι θέλουμε στη ζωή μας. Ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται αναλόγως με τον τρόπο που επιλέγουμε να κυνηγήσουμε τα θέλω μας αυτά και αν τελικά τα αποκτάμε η όχι. Στο έργο «Μία Μέρα Όταν Ήμασταν Νέοι» βλέπουμε ακριβώς αυτό.


Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αυτοκαταστροφικοί, είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να καταφέρουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.


Πρόσφατα, σε μια συνέντευξη που έδωσες στο Time Out Cyprus, είπες πως «οι άνθρωποι πολλές φορές γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί». Εσύ, είσαι αυτοκαταστροφικός;

Ναι, για κάποιο λόγο ο άνθρωπος γοητεύεται από τα πράγματα εκείνα που του κάνουν κακό, που τον βλάπτουν. Το τσιγάρο για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι βλάπτει τον οργανισμό μας αλλά συνεχίζουμε να καπνίζουμε. Το ίδιο και με το ποτό και με τόσα άλλα. Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να εθιστεί σε μία σχέση που του κάνει κακό, που τον βλάπτει, αλλά να μην μπορεί με τίποτα να τη διακόψει. Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αυτοκαταστροφικοί, είναι πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι να καταφέρουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πως μεταλάσσεσαι κάποιος από ηθοποιός σε σκηνοθέτη στην ίδια παράσταση;

Σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται. Δεν είναι καθόλου εύκολο και νομίζω το σοφότερο είναι να μην τα μπερδεύεις αυτά τα δύο. Που θα πάει, θα βάλω μυαλό.


Tίποτα άλλο δεν έχει σημασία από το να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.




Θυμάσαι την πρώτη σου φορά στο σανίδι;

Ναι ήταν με έναν ερασιτεχνικό θίασο. Τα πρώτα πέντε λεπτά ήμουνα απίστευτα αγχωμένος. Μετά δεν ήθελα με τίποτα να τελειώσει η σκηνή μου.

Ποια θεωρείς πως είναι τα βασικά προτερήματα που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός;

Συνέπεια, ήθος, ευγένεια, υπομονή, σεβασμό. Αλλού τα συναντάς και αλλού όχι.

Ηθοποιός σημαίνει…

Ηθοποιός, τίποτα παραπάνω.


Για την ώρα, οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η κυπριακή τηλεόραση είναι πολύ γρήγοροι για μένα και νιώθω πως δε θα έχω το χρόνο που χρειάζομαι για να ανταπεξέλθω. Αλλιώς θα ήταν μεγάλη η χαρά μου να είμαι σε κάποια τηλεοπτική σειρά.


Πρόσφατα δήλωσες επίσης πως υπάρχει διαφορά μεταξύ «κλίκας» και «ομάδας». Σίγουρα, εάν έχεις συνεργαστεί με ανθρώπους που γνωρίζεις, είσαι πιο σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν στερεί την δυνατότητα από νέους να δείξουν τι αξίζουν;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μπορείς σαν ομάδα να έχεις ένα βασικό πυρήνα αλλά να είσαι ευέλικτος και δεκτικός σε νέες προτάσεις και συνεργασίες. Δεν πιστεύω πως κάποιος μπορεί να στερήσει μία ευκαιρία από κάποιον άλλον. Όλοι μας ήμαστε εκεί που ήμαστε για κάποιο λόγο, κι αν δεν ήμαστε τότε και γι’ αυτό υπάρχει λόγος.

Στην κυπριακή τηλεόραση δεν σε βλέπουμε συχνά. Επιλογή;

Προσωπικά έχω την ανάγκη του χρόνου πριν παρουσιάσω μια δουλειά. Χρόνος για μελέτη ρόλου, συζήτηση, πρόβες. Για την ώρα οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η κυπριακή τηλεόραση είναι πολύ γρήγοροι για μένα και νιώθω πως δε θα έχω το χρόνο που χρειάζομαι για να ανταπεξέλθω. Αλλιώς θα ήταν μεγάλη η χαρά μου να είμαι σε κάποια τηλεοπτική σειρά. Τώρα όσον αφορά στην ποιότητα, όπως μπορούμε να έχουμε καλή και κακή τηλεόραση, μπορούμε να έχουμε καλό και κακό θέατρο. Δεν έχει να κάνει με το μέσον αλλά με τον χειρισμό του.

Σε μικρή ηλικία έχεις βιώσει αρκετές επιτυχίες. Κορεσμός, καλάμι, αυτοπεποίθηση; Τι σχέση έχεις με αυτές τις λέξεις;

Κορεσμός και καλάμι σίγουρα όχι. Εννοείται πως χαίρομαι πολύ όταν αρέσουν στον κόσμο οι δουλειές μου και ναι αυτό τονώνει και την αυτοπεποίθησή μου. Σίγουρα χρειάζεται σε μία δουλειά που η ανασφάλεια είναι βασικό της χαρακτηριστικό.

 

Διάβασε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες για την παράσταση «Μία μέρα όταν ήμασταν νέοι».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ