Φρένο στις Κυριακές βάζει η Βουλή

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση κλείδωσε η πρόταση νόμου που κατέθεσε εφόσον εξασφάλισε την έγκριση από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Επομένως, την Πέμπτη στην Ολομέλεια αναμένεται να υπερψηφιστεί το ενιαίο κείμενο που ετοίμασαν οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν αφορούν την περίληψη της Πόλης Χρυσοχούς και το Λατσί ώστε να μένουν όλα τα καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές, ωστόσο είπαν όχι σε Λήδρας και Ονασαγόρου. 

Συγκεκριμένα, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης προτείνεται όπως κάθε γενικό κατάστημα κατά τη χειμερινή περίοδο, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο δε θα ανοίγει νωρίτερα από τις 5.00 π.μ. και δε θα κλείνει αργότερα από τις 8.00 μ.μ. και την Κυριακή θα είναι κλειστό.  Περαιτέρω, κάθε γενικό κατάστημα κατά τη θερινή περίοδο, από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο δε θα ανοίγει νωρίτερα από τις 5.00 π.μ. και δε θα κλείνει αργότερα από τις 9.00 μ.μ. και την Κυριακή θα είναι κλειστό.  Επίσης, όσον αφορά τα καταστήματα επίπλωσης, θα τυγχάνουν εφαρμογής μεταξύ άλλων οι πιο πάνω ρυθμίσεις.  Ωστόσο, προστίθεται στις εξαιρέσεις ότι τις δεύτερες Κυριακές του Μαΐου και του Ιουνίου κάθε έτους τα εν λόγω καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μεταξύ των ωρών 9.00 π.μ. και 7.00 μ.μ.

Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου προτείνεται όπως, μέχρι την έκδοση κανονισμών που να καθορίζουν μεταξύ άλλων τα όρια των τουριστικών περιοχών/ζωνών, τα γενικά καταστήματα τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου μπορούν να παραμένουν ανοικτά από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο όχι νωρίτερα από τις 5.00 π.μ. και όχι αργότερα από τις 11.00 π.μ. και την Κυριακή όχι νωρίτερα από τις 7.30 π.μ. και όχι αργότερα από τις 11.00 μ.μ., όπως ακριβώς τύγχανε ήδη εφαρμογής με το τελευταίο σχετικό διάταγμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εν λόγω επαρχία.  

*Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν αφορούν την περίληψη της Πόλης Χρυσοχούς και το Λατσί στην επαρχία Πάφου.

Αναφορικά με τα ειδικά καταστήματα που βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου, γίνεται εισήγηση να μπορούν να λειτουργούν για κάθε ημέρα της εβδομάδας είτε με βάση το προβλεπόμενο στην υφιστάμενη νομοθεσία ωράριο λειτουργίας των ειδικών καταστημάτων είτε αναπροσαρμόζοντας το ωράριό τους, ώστε αυτό να συμπίπτει με το ωράριο που καθορίζεται πιο πάνω για τα γενικά καταστήματα της επαρχίας Αμμοχώστου.

Τέλος, με την ίδια πρόταση νόμου προτείνεται όπως προστεθούν στην κατηγορία των ειδικών καταστημάτων και τα καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών (souvenir shops), τα οποία δε θα ανοίγουν νωρίτερα από τις 5.00 π.μ. και θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 10.00 μ.μ. κάθε ημέρα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή.

* Επιπλέον συμφωνήθηκε όπως μένουν ανοιχτά και τα καταστήματα ειδών χειροτεχνίας και λαικής παράδοσης, καθώς και τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών κυπριακών εδεσμάτων.


ΠΗΓΗ: IN BUSINESS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ