Υποχρεωτική η εγκατάσταση του eCall στα αυτοκίνητα

Τίθεται σε εφαρμογή η υποχρεωτική εγκατάσταση του συστήματος eCall σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, αλλά και σε παλιά οχήματα για όποιον οδηγό το επιθυμεί.

 


Το νέο σύστημα eCall, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελεί υποχρεωτικό εξοπλισμό των ΙΧ από τον Απρίλιο του 2018.

Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, το eCall θα καλεί αυτόματα το 112, τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Με το eCall θα δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες διάσωσης να γνωρίζουν την ακριβή θέση του οχήματος, την ακριβή ώρα του περιστατικού, αν υπάρχει κυκλοφοριακή κίνηση στο σημείο που έχει σημειωθεί το ατύχημα ή ακόμη και αν ο οδηγός είναι αναίσθητος, ή αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες τραυματισμένοι εντός του οχήματος.

Θα μπορεί επίσης να ενεργοποιείται χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού στο αυτοκίνητο, από έναν αυτόπτη μάρτυρα του τροχαίου.

Θα μεταδίδει μόνο τα απαραίτητα δεδομένα, ενώ θα επιτρέπει την πλήρη και οριστική διαγραφή των δεδομένων που συγκεντρώνονται.

Για την διασφάλιση πάντως των προσωπικών δεδομένων, όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται από τα κέντρα έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος eCall δεν θα πρέπει να παρέχονται σε τρίτους χωρίς την ρητή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου.

Το κόστος του συστήματος eCall εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους κατασκευαστές με 100 ευρώ ανά αυτοκίνητο, ενώ η εγκατάσταση σε παλαιότερα οχήματα θα κυμαίνεται από 150 -200 ευρώ, κόστος το οποίο θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 καταμετρήθηκαν 25.700 θάνατοι στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τροχαία ατυχήματα. Με το σύστημα eCall αναμένεται ότι θα μειωθεί ο χρόνος πρόσβασης στο σημείο του ατυχήματος κατά 40% σε κατοικημένες περιοχές και κατά 50% σε επαρχιακούς δρόμους, ενώ υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες από 2.500 ζωές ετησίως.


[πηγη]

Σχετικα

Ξόδεψε 30.000 λίρες στα δικαστήρια, για να γλυτώσει πρόστιμο αξίας 100 λιρών

Καθηγήτρια απολύθηκε λόγω ενός αμφιλεγόμενου νόμου

6 φορές που ο Πρίγκιπας Harry, δεν ήταν και τόσο πρίγκιπας

Το νέο trend του χειμώνα είναι ό,τι πιο άσχημο έχουμε δει τελευταία

Σε άλλα νέα το Υπ. Οικονομικών ψάχνει να αγοράσει κτίρια για να στεγάσει άλλα υπουργεία και υπηρεσίες

Στην Αμερική, πριν μερικές ημέρες, γεννήθηκε ένα «ιστορικό» μωρό