Το περσινό Pride επέφερε αποτέλεσμα

Ως μια κίνηση ιστορικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση της η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, τη σημερινή έγκριση του πολυσυζητημένου Συμφώνου Συμβίωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο και καλεί όλα τα κόμματα να προωθήσουν άμεσα το νομοσχέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

 


Article featured image
Article featured image

«Τα ευχάριστα νέα έρχονται λίγες μόνο μέρες πριν τη Διεθνή Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και μόλις μερικές βδομάδες πριν από τη 2η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου. Το νομοσχέδιο προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του, παράγοντας έννομες συνέπειες, δικαιώματα και υποχρεώσεις στους συντρόφους».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Κυβέρνησης ενέκρινε προσχέδιο Νομοσχεδίου του Συμφώνου Συμβίωσης τον Φεβρουάριο 2013, μετά που είχε κατατεθεί από την τότε Υπουργό Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου.


Το νομοσχέδιο προσφέρει εναλλακτική επιλογή σε οποιοδήποτε ζευγάρι, είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο, για νομική κατοχύρωση της σχέσης του


«Η συμβολή που έχει το Σύμφωνο στις κοινωνίες που το υιοθετούν συμβάλλει στην καταπολέμηση της ομοφοβίας, αφού οι έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες που το έχουν ήδη υιοθετήσει αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή του βοηθά σημαντικά στην κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων και μειώνει τα κρούσματα ομοφοβίας» αναφέρεται.

Στην κατάταξη των χωρών που εκδίδει ετήσια ο Διεθνής Οργανισμός για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe), προστίθεται, η Κύπρος βρίσκεται μαζί με τη Λετονία στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, αφού είναι οι χώρες όπου το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει καθόλου τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

«Θεωρούμε ότι σημαντικό ρόλο στην προώθηση του Συμφώνου Συμβίωσης, διαδραμάτισε η 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, η οποία κατάφερε να προωθήσει αισθητά τον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, και να αυξήσει την ορατότητα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην Κύπρο. Η προώθηση του Συμφώνου στη Βουλή αποτελεί απόδειξη ότι οι 4.500 κόσμου που βρέθηκαν στο πλευρό της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στην περσινή Πορεία, όχι μόνο εισακούστηκαν από την Πολιτεία, αλλά κατάφεραν με τη συμμετοχή τους και τη στάση τους να αποδείξουν ότι η κοινωνία μας δεν είναι απαθής, έχει προχωρήσει και ωριμάσει και διεκδικεί με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι δικαιωματικά της ανήκει: ίσα δικαιώματα για όλους».


Χρειάζεται συνεχής υπενθύμιση προς τους πολιτικούς πως η κοινωνία έχει προχωρήσει


Η οργάνωση καλεί τέλος «όλο τον κόσμο που ήταν μαζί μας στη 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν ή –ίσως- δεν τόλμησαν, λόγω της κοινωνικής πίεσης, να έρθουν στη φετινή Πορεία Υπερηφάνειας, στις 06 Ιουνίου 2015».

Χρειάζεται συνεχής υπενθύμιση προς τους πολιτικούς πως η κοινωνία έχει προχωρήσει, καταλήγει η ανακοίνωση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ