Το άλογο-βιβλιοθήκη

Ένα εξημερωμένο άλογο με το όνομα Λούνα, φαίνεται να είναι ένα ισχυρό όπλο κατά του  προβλήματος του αναλφαβητισμού στην Ινδονησία.

 


Article featured image
Article featured image

Η Λούνα βρίσκεται υπό την φροντίδα του 42χρονου Ridwan Sururi, ο οποίος μέσα από μια συζήτηση με ένα φίλο αποφάσισε να βοηθήσει την ευρύτερη κοινότητα της περιοχής και τα γύρω χωριά, μετατρέποντας τη Λούνα σε κινητή βιβλιοθήκη.

Ο Sururi, ο οποίος εργάζεται ως ιπποκόμος, ταξιδεύει μαζί με την «βιβλιοθήκη» του σε όλα τα γύρω χωριά, πραγματοποιώντας και επισκέψεις σε σχολεία, για να μοιράσει δωρεάν βιβλία σε όλους.

Τι κι αν το άλογο δεν του ανήκει;

«Δεν έχω ζητήσει άδεια να το χρησιμοποιήσω ως κινητή βιβλιοθήκη, ο ιδιοκτήτης όμως ζει μακριά από το χωριό και δεν έχει επισκεφθεί τα άλογα του εδώ και πολύ καιρό. Είμαι λίγο λυπημένος για αυτό» δήλωσε ο ίδιος.

Από τα τρία άλογα που έχει υπό την φροντίδα του, ο ίδιος επέλεξε την Λούνα για σύντροφο στην αποστολή του, καθώς αναφέρει πως πρόκειται για ένα πολύ φιλικό άλογο.

 



Σύμφωνα με την Ουνέσκο, η Ινδονησία έχει κάνει ήδη τεράστια βήματα κατά του αναλφαβητισμού, κατεβαίνοντας από 15.4 εκατομμύρια αναλφάβητους το 2004 σε 6.7εκ. το 2011. Κάτι το οποίο είναι πολύ αξιέπαινο, αν και υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμη.

Ο Sururi εύχεται να δώριζαν περισσότεροι άνθρωποι βιβλία. «Τα παιδιά λατρεύουν τα κόμικς και τα βιβλία ιστοριών. Οι ενήλικες, προτιμάνε βιβλία τα οποία τους εμπνέουν και βιβλία τα οποία να τους διδάσκουν κάτι, όπως πως να καλλιεργούν κλπ».

Τελειώνοντας, ανέφερε ότι όνειρο του εκτός από το να είναι ιδιοκτήτης ενός αλόγου, είναι να καταφέρει να ανοίξει μια δική του βιβλιοθήκη έξω από το σπίτι του.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως άτομα σαν τον κύριο Sururi βοηθούν τούτο τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ