Το ρομπότ Philae στο διάστημα.. ξύπνησε!

Μετά από επτά μήνες που ήταν «νεκρό», το διαστημικό ρομπότ Philae ξύπνησε!

 


Article featured image
Article featured image

Το Philae είχε προσεδαφιστεί με επιτυχία τον περασμένο Νοέμβρη, στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, που βρίσκεται μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), αργά την Πέμπτη λήφθηκαν σήματα από το ρομπότ, το οποίο άρχισε να «μιλάει» με την ομάδα του στη Γη για πρώτη φορά, αφότου έπεσε σε νάρκη μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη τον Νοέμβριο.

«Το Philae είναι πολύ καλά», ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ σε δήλωσή του στον ιστότοπο της ESA. «Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις».

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα.

Καθώς βρισκόταν έως τώρα στη σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του Philae, που επρόκειτο να τροφοδοτούν με ενέργεια το ρομπότ μετά την εξάντληση των μπαταριών του μερικές ημέρες μετά την προσεδάφιση, δέχονταν ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα εξορύξει το Philae από τον κομήτη θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως και της ζωής.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ