«Μην τρώτε Nutella για να σωθεί ο πλανήτης»

Όταν βάζετε το κουτάλι σας σε ένα βαζάκι Nutella συμμετέχετε στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό, ήταν το μήνυμα της υπουργού Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ που ξεσήκωσε σάλο στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την πρώην επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και πρώην συζύγου του νυν προέδρου της χώρας, βασικό συστατικό της σοκολατένιας λιχουδιάς είναι το φοινικέλαιο και η μαζική παραγωγή του ευθύνεται για την αποψίλωση των δασών του πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη σε μια οδηγία για τη προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων στις μεταφορές καταγράφεται ραγδαία αύξηση στη χρήση φοινικέλαιου τα τελευταία χρόνια.

«Αναγκαζόμαστε να φυτεύουμε συνέχεια δέντρα εξαιτίας της μαζικής αποψίλωσης των δασών, η οποία ευθύνεται εν πολλοίς για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

«Πρέπει για παράδειγμα να σταματήσουμε να τρώμε Nutella διότι παρασκευάζεται με βάση το φοινικέλαιο. Τα φοινικόδεντρα καλλιεργούνται μαζικά σε βάρος άλλων δέντρων και αυτό επιβαρύνει σημαντικά την ισορροπία στο περιβάλλον» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Business Insider, αν οι Γάλλοι ακούσουν τη συμβουλή της Ρουαγιάλ, η εταιρεία θα χάσει ποσοστό 26% από τις πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά.



Ο Ιταλός ομόλογός της Ρουαγιάλ, Λούκα Γκαλέτι, απάντησε άμεσα καθώς το εν λόγω προϊόν από τα πιο επιτυχημένα της χώρας.

«Άσε ήσυχα τα ιταλικά προϊόντα. Αφήστε την Ρουαγιάλ να ανησυχεί. Σήμερα για βραδινό θα φάμε Nutella», έγραψε στο Twitter ο υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος της Ιταλίας.

Η ιταλική εταιρεία παραγωγής της Nutella, Ferrero, παρενέβη στη συζήτηση υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για υπεύθυνη προμήθεια φοινικελαίου μέσω της Χάρτας Φοινικελαίου της Ferrero, η οποία έχει ως στόχο την προμήθεια φοινικελαίου από γνωστές πηγές, χωρίς ανάμειξη στην αποψίλωση των δασών, την εξαφάνιση ειδών, την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλίδα υπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μέσω Twitter.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ