Τα Ηνωμένα Έθνη στο Πανεπιστήμιο Frederick

Το Πανεπιστήμιο Frederick ανακοίνωσε τη διοργάνωση και διεξαγωγή, για πρώτη φορά, σε πανεπιστημιακό επίπεδο, στην Κύπρο, του σημαντικού θεσμού «Μοντέλο Προσομοίωσης  Ηνωμένων Εθνών».

 


Article featured image
Article featured image

Ο εν λόγω θεσμός, θα πραγματοποιείται από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick και θα φέρει τον τίτλο «CYMUN» (CyprusModelUnitedNations).

Αξίζει να τονιστεί ότι το εγχείρημα της διοργάνωσης και διεξαγωγής του πρώτου Μοντέλου Προσομοίωσης Οργάνων Ηνωμένων Εθνών από το Πανεπιστήμιο Frederick, θα υλοποιηθεί με τη σημαντική υποστήριξη τόσο του Γραφείου του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ελλάδα και την Κύπρο στις Βρυξέλλες (UNRIC) όσο και του αντίστοιχου Μοντέλου Προσομοίωσης Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, του ThessISMUN, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Παρούλας Νάσκου-Περράκη, δημιουργό του ThessISMUN.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν ενημέρωσής του για το νέο αυτό εγχείρημα, χαιρετίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία χρονικά θα συμπέσει με τον εορτασμό των εβδομήντα ετών της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η εν λόγω πληροφόρηση έχει διαβιβαστεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η ιδέα της υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος, με οικουμενική διάσταση, καθώς πραγματοποιείται από κορυφαία Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως, ωρίμασε ύστερα από την ιδιαίτερα πετυχημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου Frederick, στο 14ο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Ελλάδα, (ThessISMUN), το οποίο διεξήχθη από τις 15 έως τις 19 Απριλίου.

Τι όμως ακριβώς είναι το «Μοντέλο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών»;

Το «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών» (Model UN-MUN), αποτελεί τον πιο πετυχημένο, ίσως θεσμό, πρόσκλησης μαθητών και φοιτητών, σε ειδικά εργαστήρια προσομοίωσης των τρόπων εργασίας στα θεσμικά όργανα ενός  κορυφαίου υπερεθνικού φορέα.

Ξεκίνησε  από την εποχή της «Κοινωνίας των Εθνών» στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Μετεξελίχθηκε και αναπτύχθηκε με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νέων ανθρώπων να κατανοήσουν σε βάθος τις δυσκολίες και τις περιπλοκότητες των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κάθε διοργάνωση «Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών», οι συμμετέχοντες ερευνούν μια χώρα, αναλαμβάνουν ρόλο διπλωμάτη, διερευνούν διεθνή θέματα, συνεξετάζουν, μελετούν, συμβουλεύονται και κατόπιν αναπτύσσουν λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα. Κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία μεθόδων επικοινωνίας και ικανοτήτων κριτικής σκέψης για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις πολιτικές της χώρας τους.

Ο Θεσμός είναι οικουμενικός και εξετάζει πανανθρώπινα ζητήματα. Έτσι, δικαίωμα συμμετοχής και απόκτησης αυτής της εκπληκτικής εμπειρίας, έχουν φοιτητές όλων των σχολών και τμημάτων, από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά, καθώς φυσικά και από το εξωτερικό.

Πολύ σύντομα θα δοθούν διευκρινιστικές λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες, τους χώρους, και τις συμμετοχές στο CYMUN για το 2016.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ