Τέλειωσαν οι ψευδαισθήσεις [τα αποτελέσματα των εξετάσεων]

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων, με το θέμα των Νέων Ελληνικών καθώς και της Βιολογίας να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη πτώση στο μέσο όρο.

 


Article featured image
Article featured image

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και θα αποσταλούν στα σχολεία για να διαμορφωθούν οι βαθμοί των απολυτηρίων των τελειοφοίτων. Μέχρι το τέλος του Ιούνη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία των βαθμών, ώστε να ανακοινωθούν και τα ονόματα των υποψηφίων, οι οποίοι εξασφαλίζουν θέση στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και τις στρατιωτικές σχολές.

 

Θεαματική...πτώση στα Νέα Ελληνικά

Μιλώντας στο SigmaLive, η Α’ Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι ο μέσος όρος κινήθηκε φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μεγάλη εξάιρεση αποτελούν τα Νέα Ελληνικά και η Βιολογία.

Αναλυτικότερα, η πτώση στον μέσο όρο των Νέων Ελληνικών ξεπερνάει τη μια μονάδα αφού, ενώ πέρσι ο μέσος όρος ήταν στο 9,48, φέτος έπεσε στο 7,97 σε σύνολο 8570 υποψηφίων. Η πτώση δύο μονάδων στη Βιολογία (από το 10,1 στο 8,1) προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό.

 

Πώς βαθμολογήθηκε η Έκθεση

Ερωτηθείσα για τον τρόπο που έγινε η βαθμολόγηση των Νέων Ελληνικών μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την Έκθεση περί ψευδαισθήσεων, η κ.Κωνσταντινίδου ανέφερε πως εξαιτίας της φύσης του θέματος (σ.σ της έκθεσης) έγιναν αποδεκτές περισσότερες απόψεις.

Εκείνο που άλλαξε, είναι ότι οι διορθωτές των εξετάσεων ήταν πιο επιεικείς στις απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές στην εν λόγω έκθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά η Προϊστάμενη του Υπουργείου.

 

Πού «έγραψαν» καλύτερα

Στο μεταξύ, άνοδο παρουσίασε ο μέσος όρος στην Ιστορία (από 9 στο 9,75), ενώ μικρή άνοδο κατά 0,2 μονάδες σημειώθηκε και στο μάθημα της Πληροφορικής, όπου φέτος ο μέσος όρος ήταν 13,2 από τα 20. Η χημεία «πέτυχε», αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρουσίασε άνοδο του μέσου όρου από 12,3 στο 12,9.

Σε ότι αφορά τα Μαθηματικά κατεύθυνσης υπήρξε άνοδος του μέσου όρου από το 9,8 στο 10,3, ενώ αντίθετα στα Μαθηματικά κοινού κορμού ο μέσος όρος έπεσε από το 10,8 στο 10,5. Μικρή άνοδο του 0,3 είχαμε στα Αρχαία Ελληνικά όπου φέτος ανέβηκε στα 10,7.

 

Εξυπηρέτηση δύο σκοπών

Προβληματισμό προκαλεί στο Υπουργείο το γεγονός ότι οι εξετάσεις εξυπηρετούν ταυτόχρονα δύο σκοπούς: αυτόν της απόλυσης και αυτόν της πρόσβαση σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Αυτό δημιουργεί θέμα όσο αφορά τα εξεταστικά δοκίμια», είπε χαρακτηριστικά.


sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ