Γιατί τιμωρήθηκαν οι μαθητές που διαβάζουν;

Γιατί τιμώρησαν τους καλούς και άριστους μας μαθητές;

 


Article featured image
Article featured image

Στραπάτσο χωρίς προηγούμενο αποδείχθηκε το φετινό γραπτό των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις και κάμποσα είναι τα ερωτήματα που αναφύονται.

Περισσότεροι από τους μισούς μας μαθητές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καν τη βάση, να γράψουν δηλαδή πάνω από δέκα (στα είκοσι) ενώ αριστούχοι, που καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς «χτυπούσαν» εικοσάρια, πήραν βαθμούς όπως δεκατρία και δεκατέσσερα.

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί και αρκετοί είναι εκείνοι που, για πολλοστή φορά, τα ρίχνουν στο επίπεδο των μαθητών μας και στη δουλειά που γίνεται ή δε γίνεται στα σχολεία.

Η CITY προσέγγισε φιλολόγους, και όπως όλα δείχνουν, παρόλες τις διαχρονικές, συστημικές παθογένειες, για το φετινό, τουλάχιστον, ρεζιλίκι, πρώτιστα και κυρίως οι θεματοθέτες είναι που φέρουν την ευθύνη.

Άτομα που, όπως μάθαμε, δεν πληρούσαν καν τα βασικά κριτήρια για να θεματοθετήσουν. Να έχουν δηλαδή τουλάχιστον διετή διδακτική εμπειρία στη Γ’ Λυκείου και να είναι εξοικειωμένοι με τη διόρθωση γραπτών σε Παγκύπριες εξετάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε φιλόλογος με πολυετή πείρα σε διορθώσεις Παγκυπρίων, «η εμπειρία στη βαθμολόγηση είναι μεγάλο σχολείο, βλέπεις πως αντιλαμβάνονται οι μαθητές τις ερωτήσεις και ξέρεις πώς ενδείκνυται να τους χειριστείς. Προσοχή, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό να ετοιμάζεις θέματα διαγωνισμάτων και να διορθώνεις γραπτά μαθητών που σε γνωρίζουν προσωπικά από το μάθημα και ξέρουν τι περιμένεις από αυτούς. Οι θεματοθέτες πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο τη διατύπωση, ώστε οι ερωτήσεις να γίνονται κατανοητές από τους χιλιάδες υποψηφίους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το δικό τους λεκτικό».

Παράλληλα, δεν είναι δυνατό «να μην είναι ξεκάθαρη η σωστή απάντηση, αν για μία ερώτηση υπάρχουν αμφιβολίες ή διαφωνίες μεταξύ των θεματοθετών, πρέπει αυτόματα να αποκλείεται ως επιλογή».

Το γραπτό ήταν ουσιαστικά γεμάτο με ασαφείς και άστοχες ερωτήσεις που παγίδεψαν τους μαθητές και έντονο είναι ανάμεσα στους φιλολόγους το αίσθημα της πικρίας και της απογοήτευσης ότι έχει ακυρωθεί η δουλειά τους.

Πέρα από το φιάσκο με το θέμα της έκθεσης και τις ψευδαισθήσεις, πολλά αστοχήματα είχε το γραπτό και στην ενότητα της λογοτεχνίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις μαθητών που έχουν πετύχει ψηλούς βαθμούς σε Αρχαία, Λατινικά και Ιστορία ή στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στους Υπολογιστές και έχουν πατώσει στα Νέα Ελληνικά.

«Τι μήνυμα ήθελε να δώσει η επιτροπή των θεματοθετών, ότι οι φιλόλογοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ότι οι μαθητές μας δεν κατανοούν, προς τι τιμωρήθηκαν οι μαθητές που διαβάζουν και οι φιλόλογοι που δουλεύουν σωστά;» διερωτώνται αρκετοί αναστατωμένοι με τα αποτελέσματα εκπαιδευτικοί.

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, πως το επίμαχο γραπτό ήταν το πρώτο στη σειρά στο οποίο παρακάθισαν φέτος οι μαθητές. Σκεφτείτε πόσο σμπαράλια έκανε τη ψυχολογία πολλών συνεπών, επιμελών και διαβαστερών από αυτούς, που από την αρχή της χρονιάς αγχώνονται, κοπιάζουν και προετοιμάζονται για τις μέρες αυτές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τα επόμενά και συχνά καθοριστικά τους βήματα στη ζωή.

Για βαθμολόγηση τελειόφοιτων μαθητών είναι που μιλάμε, μια βαθμολόγηση που επηρεάζει τόσο το Απολυτήριο Λυκείου όσο και την πρόσβαση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οφείλουν, επομένως, εκεί στο Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, που είναι η αρμόδια αρχή για επιλογή των θεματοθετών, να θεσπίσουν αυστηρότερα κριτήρια για την επιλογή τους και να δίνουν περισσότερη έμφαση στη διδακτική τους εμπειρία.

Ούτε για ερασιτεχνισμούς είναι το μέλλον των μαθητών μας, ούτε για πειραματισμούς, ούτε για προσωπικά ή άλλως πως καπρίτσια.

Αν είναι δυνατόν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ