Έτσι θα είναι το Γκουγκενχάιμ του Ελσίνκι

Την Τρίτη το  Solomon R. Guggenheim Foundation ανακοίνωσε ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο Moreau- Kusunoki από το Παρίσι έχει επιλεγεί ως το νικητήριο, στην σχεδιαστική πρόταση για το  Μουσείο Guggenheim του Ελσίνκι. Η ανοιχτή πρόσκληση για το έργο προσέλκυσε 1715 συμμετοχές από 77 χώρες. Το μουσείο που προκρίθηκε, ήταν το πιο δημοφιλές σχέδιο στην έκθεση με τα έξι υποψήφια της βραχείας λίστας. Ο σχεδιασμός του μουσείου αποτελείται από ένα διαφανές σύμπλεγμα χαμηλών γκαλερί με ισχυρή ιαπωνική επιρροή, οι οποίες αντισταθμίζονται από έναν ψηλό πύργο.


Article featured image
Article featured image

Το κτίριο θα βρίσκεται στην νότια πλευρά του λιμανιού και μια πεζογέφυρα θα το ενώνει με το Observatory Park. Θα χρησιμοποιηθούν ξύλο και γυαλί ώστε να έχει και έναν ισχυρό φιλανδικό χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του μουσείου σέβεται τον χώρο και τις γύρω ρυθμίσεις ενώ συνδέεται και με την πανεπιστημιούπολη, δημιουργώντας ένα χώρο συνάντησης της τέχνης και της κοινωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται και οι αίθουσες του μουσείου δημιουργεί ένα πεδίο από συνεχόμενες γκαλερί.  

Οι αρχιτέκτονες Nicolas Moreau και Hiroko Kusunoki, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πρόκληση των σχεδίων, αλλά και να καθησυχάσουν την τοπική κοινότητα που αντιδρά στη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου έργου που μπορεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής. 


[ΠΗΓΗ]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ