Cyprus Pride 2015: Τι να περιμένεις φέτος

της Ιωάννας Κωνσταντίνου 

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου φτάνει και φέτος με μεγάλη φόρα στη Λευκωσία, αφού ο απόηχος του περσινού και η πρωτόγνωρη επιτυχία του, επέφερε την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ποινικοποιώντας την υποκίνηση βίας ή μίσους εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων και έβαλε μπρος τις κρατικές μηχανές για ψήφιση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Για πρώτη φορά, ίσως, η κινητοποίηση της Κυπριακής κοινωνίας κατάφερε να αλλάξει κάτι και να κάνει τη φωνή της να ακουστεί, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Φέτος, το Φεστιβάλ έχει για σύνθημα το Free to Be! και αναφέρεται στο δικαίωμα του κάθε ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται και να είναι ελεύθερα ο εαυτός του χωρίς τη λογοκρισία που προκαλούν τα κοινωνικά ταμπού.

Η διοργάνωση αρχίζει από την Πέμπτη 28 Μαΐου και μας επιφυλάσσει πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα: Θερινές προβολές καταπληκτικών ταινιών, ΛΟΑΤΙ θεματολογίας (που θα επαναληφθούν και στη Λεμεσό, 2-5 Ιουνίου)· την πολυσυζητημένη έκθεση φωτογραφίας της Πάολας Ρεβενιώτη, «Διόρθωση», που παρουσιάζεται και πάλι, αυτή τη φορά από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, συζητήσεις για θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, αλλά και την ελευθερία της έκφρασης γενικότερα, με καλεσμένους από την Κύπρο και το εξωτερικό· παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του γνωστού Έλληνα υπέρμαχου του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, Αύγουστου Κορτώ· την ομαδική έκθεση “Notifications” με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που αφήνουν το σημάδι τους στις Τέχνες της χώρας μας και διαπρέπουν στο εξωτερικό (τα έργα θα διατίθενται και προς πώληση, προς ενίσχυση του Pride)· βραδιά ανάγνωσης επιλεγμένων λογοτεχνικών κειμένων και ποίησης, με τίτλο «Προκαταρκτικά» και θέμα τον έρωτα· πάρτι με ξένους και εγχώριους DJs με τις πιο cool μουσικές για το καλοκαίρι – Deep’a & Biri από το Ισραήλ, κανείς;

Και φυσικά την Πορεία Υπερηφάνειας, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Φεστιβάλ. Αν ήσουν εκεί πέρσι, σίγουρα ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάμε. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, το έχασες, φέτος πρέπει οπωσδήποτε να το ζήσεις για να καταλάβεις!

Το Σάββατο, 6 Ιουνίου, λοιπόν, θα μαζευτούμε από τις 3 το απόγευμα στον Δημοτικό Κήπο της Λευκωσίας, πίσω από τη Βουλή και θα λάβουμε μέρος σε δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους: θεατρικό παιχνίδι, face-painting, ξυλοπόδαροι, hair-painting στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Από μια τέτοια μέρα, δεν θα μπορούσε να λείπει και το καλό φαγητό. Το Fork Food Market θα είναι κι αυτό εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, με προτάσεις για φαγητό που θα ικανοποιήσουν όλους τους ουρανίσκους.

Γύρω στις 5, θα φορέσουμε τα πολύχρωμα t-shirts του Pride και θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή της Πορείας. Στην περσινή διοργάνωση περπάτησαν χιλιάδες κόσμου ζητώντας ίσα δικαιώματα για όλους, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγάλες αλλαγές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο στη χώρα μας. Φέτος θα περπατήσουμε μαζί με την κοινότητα ΛΟΑΤΙ για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αυτοπροσδιορίζονται και να είναι ο εαυτός τους, χωρίς λογοκρισίες και ταμπού.

Επιστρέφοντας στον Κήπο, θα διασκεδάσουμε με τη ψυχή μας με τις μουσικές και τα performances των καλλιτεχνών που θα μας συναντήσουν στη σκηνή του Pride. Ανάμεσά τους, ο συμπατριώτης μας Άλεξ Οικονόμου που έγινε γνωστός με τη συμμετοχή του στο τηλεοπτικό The Voice, καθώς και ο δημοφιλής έλληνας entertainer Άρης Πλασκασοβίτης, τον οποίο γνωρίσαμε από τα τηλεοπτικά Greek Idol και Your Face Sounds Familiar, ενώ στη συνέχεια τον απολαύσαμε σε μεγάλα μιούζικαλ (Δαίμονες, Rent κτλ) αλλά και σε συναυλίες του Σάκη Ρουβά, της Δέσποινας Βανδή και της Έλλης Κοκκίνου.

Το μεγάλο όνομα της φετινής Ημέρας Υπερηφάνειας, είναι το ντουέτο των Ισραηλινών DJs, Deep’a & Biri, οι οποίοι συγκαταλέγονται στα πιο υποσχόμενα ταλέντα που αναδεικνύονται από την ηλεκτρονική σκηνή του Τελ Αβίβ, έχοντας συνεργασίες με τα πιο διάσημα labels της δισκογραφίας, (Transmat Detroit, Gigolo Records, Rotary Cocktail, We Love (Space Ibiza) και εμφανίσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες διοργανώσεις και venues του είδους στην Ευρώπη, (Berghain Panorama Bar - Βερολίνο, Concrete – Παρίσι, Off Sonar - Βαρκελώνη, Amsterdam Dance Event (ADE), KaZantip Festival και πολλά άλλα). Οι Deep’a & Biri θα συνεχίσουν στο The Pride After Party που διοργανώνεται κι αυτό για πρώτη φορά φέτος, στο Zoo Club της Λευκωσίας. Εκεί θα παίξει και η δημοφιλής DJ Della Ioakim η οποία έρχεται από το Λονδίνο ειδικά για το Pride.

Το Cyprus Pride απέδειξε ότι αποτελεί μια μεγάλη γιορτή σεβασμού, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας τόσο για την ίδια την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων, αλλά και  για την ευρύτερη κοινωνία μας. Αποτελεί, κυρίως, μια μεγάλη γιορτή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και μια ευκαιρία για όλους μας να ενώσουμε τις φωνές μας για να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο: για εμάς και για τα παιδιά μας.

Θα σε δούμε εκεί!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ