«Πολιτική συμβίωση» και χωρίς παιδιά

Στη Βουλή σκέφτονται να ονομάσουν το σύμφωνο «πολιτική συμβίωση» και «με ρητή διάταξη» να αποκλείσουν υιοθεσίες παιδιών.

 


Article featured image
Article featured image

Το εκκρεμές ζήτημα για το καθεστώς του συμφώνου συμβίωσης έχει διευκρινιστεί, δεν θα αποτελεί συμφωνία μεταξύ συμβαλλομένων, αλλά θα ρυθμίζεται νομικά και κατόπιν τούτου η Βουλή αποφάσισε την αλλαγή της ονομασίας από σύμφωνο σε πολιτική συμβίωση.

Την αλλαγή στην ονομασία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών μετά τη συνεδρία της υποεπιτροπής, η οποία συστάθηκε για να επιταχυνθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου και να καταστεί δυνατή η ψήφιση του σε νόμο την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Μετά από συμφωνία όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Εσωτερικών, που συνεδρίασαν την Τετάρτη, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, όρισαν υποεπιτροπή από μέλη των δύο Επιτροπών, η οποία με κυβερνητικούς υπηρεσιακούς θα προβεί στις νομοτεχνικές τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη έχει δοθεί περιθώριο χρόνου σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου μέχρι αύριο το μεσημέρι να υποβάλουν στην υποεπιτροπή τις θέσεις ή τις τοποθετήσεις τους επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Όπως έχει διευκρινιστεί, το νομοθετικό κείμενο στο οποίο θα καταλήξει η υποεπιτροπή θα υποβληθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε σε επόμενη κοινή συνεδρία των δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών να γίνει η τελική τοποθέτηση.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της υποεπιτροπής, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η υποεπιτροπή που συστάθηκε με απόφαση των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών  προχώρησε στη συζήτηση νομοσχεδίου πολύ ταχύτερα και η υποεπιτροπή διεξήλθε ήδη πολλά άρθρα.

Επανέλαβε ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.

Αφού ανέφερε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από τη Νομική Υπηρεσία για τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια, διευκρίνισε ότι η υποεπιτροπή προχωρά όπως άρχισε και θα συνέλθει σε συνεδρία εκ νέου αύριο.

Ο Σαμψών ανέφερε περαιτέρω ότι διευκρινίστηκαν τα ζητήματα κληρονομικότητας και υιοθεσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα και δυνατότητα υιοθεσίας για ζευγάρια που θα συνάπτουν πολιτική συμβίωση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σαμψών διευκρίνισε ότι με ρητή διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο θα αποκλείονται οι υιοθεσίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ