Σήμερα το «ραντεβού» του New Horizons με τον Πλούτωνα

Στην στενότερη επαφή που θα έχει σήμερα η ανθρωπότητα με τον καφεκόκκινο, όπως αποδεικνύεται από τις πρώτες φωτογραφίσεις του, πλανήτη, τον Πλούτωνα, είναι αφιερωμένο το doodle της google.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, το Doodle της Google τιμάει την ιστορική συνάντηση του πλανήτη-νάνου με το διαστημόπλοιο New Horizons.

Το «ραντεβού» του διαστημόπλοιου της NASA με τον Πλούτωνα είναι κλειστό για σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (14 Ιουλίου 2015).

Έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου εννέα ετών και την κάλυψη μιας απόστασης σχεδόν τριών δισ. μιλίων -δηλαδή 4,8 δισ. χλμ.- από τη Γη, το διαστημόπλοιο ετοιμάζεται να «δει» από κοντά τον πλανήτη νάνο του Ηλιακού Συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ.

Σύμφωνα με τη NASA, το New Horizons θα έχει λιγότερες από 24 ώρες για να μελετήσει τον πλανήτη-νάνο από απόσταση 12.000 χιλιομέτρων. Δεν έχει τρόπο να σταματήσει, γεγονός που σημαίνει ότι θα προσπεράσει τον Πλούτωνα με ταχύτητα 50.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο, θα προλάβει να μελετήσει και τον Χάροντα, το μεγαλύτερο από τα πέντε φεγγάρια του Πλούτωνα μαζί με τη Νύχτα, τον Κέρβερο, τη Στύγα και την Ύδρα.

Καθώς θα απομακρύνεται από το σύστημα, θα περάσει για λίγο μέσα από τη σκιά του Πλούτωνα, οπότε θα μπορέσει να αναλύσει την ατμόσφαιρά του καταγράφοντας το ηλιακό φως που περνά από μέσα της πριν φτάσει στην κάμερα του σκάφους. Η ίδια τεχνική αναμένεται να δείξει αν και ο Χάροντας διαθέτει αραιή ατμόσφαιρα.

Τα δεδομένα που θα στέλνει το διαστημόπλοιο φτάνουν στη Γη μετά από περίπου 4 ώρες.


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ