Ο Γιούνκερ ενδιαφέρθηκε για το χαλούμι

Σε καλό δρόμο και προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση «χαλούμι».

 


Article featured image
Article featured image

Θερμό ενδιαφέρον για το χαλούμι έδειξε κατά την εδώ επίσκεψη του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό μαθαίνουμε από δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος είπε πως σύντομα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα για δημοσίευση του φακέλου του χαλουμιού στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, αφού ο Γιούνκερ έχει δείξει αποφασιστικότητα να προχωρήσει το θέμα.

Θα πρέπει, πρόσθεσε ο Υπουργός, να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα κάνει ελέγχους για το πρότυπο σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας και που θα λογοδοτεί στο Υπουργείο Γεωργίας και τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο.

Αυτή η υπόθεση, εξήγησε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στα χέρια του κ. Γιούνκερ, στο γραφείο του κ. Γιούνκερ ο οποίος θα πρέπει να το θέσει ενώπιον του Κολεγίου των Επιτρόπων για να προχωρήσει για δημοσίευση».

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους Γιούνκερ και Ακιντζί.

Στην ουσία, διευκρίνισε, «συζητήθηκαν δύο πτυχές αυτού του θέματος. Ο ένας είναι ο μηχανισμός ο οποίος θα κάνει τους ελέγχους για τη διαπίστωση του προτύπου και το άλλο θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εμπορεύονται οι Τ/κ το χαλούμι».

Ξέρετε, πρόσθεσε, «ότι στις κατεχόμενες περιοχές δεν ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα χρειάζεται να γίνει κάποια ρύθμιση».

«Ευελπιστώ ότι αυτά τα δύο θέματα θα τα ξεπεράσουμε πολύ σύντομα και θα γίνει η δημοσίευση».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ